Zoeken

The Day After Tomorrow

  • Cinevision.be/nl quoteert The Day After Tomorrow met een 2/5
  • Regisseur: Roland Emmerich
  • Cast: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 26-05-2004
  • DVD: 06-10-2004
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Day After Tomorrow"

Niemand zal ooit kunnen beweren dat Duits cineast Roland Emmerich intelligente cinema draait. Na menig popcornvoer als ‘Independence Day’ en ‘Godzilla’, is er nu ‘The Day After Tomorrow’, een van pompeuze, grootscheepse spektakelscènes bolstaande sciencefictionprent, waarin de nadruk meer dan ooit op de effecten ligt.

Dennis Quaid is Jack Hall, een meteoroloog in dienst van de overheid. Wanneer zijn voorspelling van een nieuwe ijstijd sneller dreigt te komen dan verwacht, staat de wereld in rep en roer. Ondanks alle aardbevingen, sneeuwstormen en windhozen besluit Jack toch een tocht te ondernemen naar Manhattan, alwaar zijn zoon Sam (Jake Gyllenhaal) zich met een groepje vrienden schuilhoudt in een ondersneeuwde bibliotheek.

‘The Day After Tomorrow’ pakt al snel uit met daverende, allesvernietigende wervelstormen, die noch historische gebouwen noch onschuldige voetgangers ontzien. De kijker wordt getrakteerd op een overdonderende rollercoaster, samengesteld uit een wildgroei aan speciale effecten. Emmerich, die tevens instond voor het scenario, toont zich een vakkundig regisseur in het draaien van evacuatiescènes en rampenplannen, maar slaagt er voor de zoveelste maal niet in zijn film enige diepgang mee te geven. Zijn personages zijn eendimensionale karikaturen, die nergens het medeleven van de kijker kunnen opwekken. Het kan ons immers geen bal schelen of een odysseeondernemende blauwkakende Dennis Quaid ter plekke bevriest. Of zijn filmzoon Jake Gyllenhaal toch verdrinkt tijdens een cruciaal telefoongesprek. Bijgevolg zijn ook de vertolkingen van deze acteurs beneden alle peil en weten ze nergens interessant uit de hoek te komen.

De aanloop van ‘The Day After Tomorrow’ is erg lang en rolt schijnbaar de rode loper voor een nog groter opgezette finale. Het laatste halfuur bloedt de prent echter leeg en pakt hij uit met een rampspoedige, snel afgeratelde wending, die boogt op de traditionele, Amerikaanse happy feeling. ‘The Day After Tomorrow’ is Emmerich pur sang; knallend, spectaculair, overrompelend, maar o zo inhoudsloos!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray