Zoeken

Uncertainty

  • Cinevision.be/nl quoteert Uncertainty met een 2/5
  • Regisseur: Scott McGehee, David Siegel
  • Cast: Joseph Gordon-Levitt, Lynn Collins, Assumpta Serna
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-06-2012
  • Distributeur DVD: Benelux Film Distributors HE
Bekijk de cover van de film "Uncertainty"

In 1993 konden de liefhebbers van onafhankelijke Amerikaanse cinema zich laven aan het stijlvolle, in zwart-wit gedraaide ‘Suture’, het regiedebuut van Scott McGehee en David Siegel. Een hevig door de Japanse cinema geïnspireerde noirthriller over identiteitsverlies waarin een blanke en een zwarte acteur tweelingen vertolkten (en zich schijnbaar geen vragen stellen over hun nogal verschillend uiterlijk). Deze helaas weinig geziene cultfilm – waarin een mooie rol was weggelegd voor ‘Ring Of Fire’ van Johnny Cash – deed het beste vermoeden voor McGehee en Siegel, maar hun carrière raakte niet echt van de grond. Zo was het acht jaar wachten op hun tweede worp ‘The Deep End’, een opnieuw fascinerende thriller waarin Tilda Swinton in een louche nachtclubaffaire verzeilt om haar zoon te beschermen.

So far, so good. Maar daarna ging de boot van McGehee en Siegel nogal aan het wankelen. In 2005 regisseerden ze het kabalismedrama ‘Bee Season’ en zelfs al hadden ze met Richard Gere en Juliette Binoche grote namen in de cast, veel potten brak het relaas over een disfunctonele familie niet. ‘Bee Season’ is dusver de enige film op hun cv waar het tweetal niet zelf het scenario voor schreef, en kan je dan ook zien als de vreemde eend in hun oeuvre. Wat ons bij hun vierde boreling brengt: ‘Uncertainty’, dat zich in pitchmodus laat samenvatten als een variante op ‘Sliding Doors’. Maar dan zonder Gwyneth Paltrow. En zonder draaideuren.

Op een zomerse 4 juli staan Bobby (Joseph Gordon-Levitt) en Kate (Lynn Collins, de heliumprinses uit ‘John Carter’) op de Brooklyn Bridge. Ze zijn elf maand samen en moeten een beslissing nemen die hun ganse leven kan bepalen. Een kop of munt-worp moet bepalen welke richting ze uitgaan. Het dollarstuk wordt geworpen en Bobby en Kate spurten elk een andere kant uit. Het startschot voor twee intriges die door elkaar vloeien, gesymboliseerd door de kleuren geel en groen.

In de gele verhaallijn (gemakkelijk te herkennen door de gele outfit van beide protagonisten) kiezen Bobby en Kate voor een avontuur in het stadscentrum van New York. In de taxi op weg naar een restaurant, vindt Bobby een gsm. Hij is zo vriendelijk om te laten weten dat hij die gevonden heeft door een belletje naar het nummer van het toestel, en laat – naïef als hij is – zelfs zijn eigen nummer achter. Geen verstandige beslissing, daar het toestel wordt gezocht door een heleboel schimmige figuren en al snel zijn Bobby en Kate langs alle kanten belaagd. In de groene verhaallijn brengt het koppel een bezoek aan Kates ouderlijk huis voor een vier juli-bijeenkomst. Daar zijn ze getuige van een heleboel sluimerende familiedrama’s en die maken hen zelf onzeker over hun eigen toekomst, zeker nu Kate elf weken zwanger is.

Het voordeel van ‘Uncertainty’ is meteen ook het nadeel. De twee verhaallijnen worden door McGehee en Spiegel snedig door elkaar gemonteerd, zodat je als kijker aanvankelijk best nieuwsgierig bent waar alles heen leidt. Helaas raakt de gimmick snel zonder stoom, en is het moeilijk om sympathie te voelen voor de personages die de ene keer figureren in een actieprent en de andere keer centraal staan in een intimistisch drama. Om het met Shakespeare te zeggen: het is allemaal much ado about nothing. En dan nog een nothing waarin de kronkelende metafysische ambities grotendeels de mist ingaan. Waardoor ‘Uncertainty’ vooral (om niet te zeggen uitsluitend) bekijkbaar blijft door de cinematografische flair waarmee het regisseursduo deze te vroeg poppende luchtbel in beeld brengt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray