Zoeken

Trespass (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Trespass (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Joel Schumacher
  • Cast: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet
  • Genre: Thriller
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-06-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Trespass (Blu-ray)"

In de jaren tachtig en negentig was Joel Schumacher een van de meest betrouwbare studioregisseurs uit Hollywood. Echte meesterwerken heeft de man niet gemaakt, maar met titels als ‘St. Elmo’s Fire’, ‘The Lost Boys’, ‘Flatliners’, ‘Falling Down’, ‘A Time To Kill’ en ‘The Client’ in de portfolio was hij in elk geval een betrouwbare speler in het multiplexlandschap. Of toch semi-betrouwbaar: hij was immers ook verantwoordelijk voor het heengaan van de door Tim Burton opgestarte ‘Batman’-franchise. Waar ‘Batman Forever’ nog enigszins door de beugel kon, was het met de draak ‘Batman & Robin’ (nog steeds een van de meest vervelende zomerblockbusters die Hollywood ooit heeft uitgebraakt) helemaal huilen met de pet op. Waarop Schumachers carrière roemloos naar weinig fraaie krochten gleed (bevolkt door missers als ‘Bad Company’, ‘The Number 23’ en ‘Twelve Rounds’) en hij inmiddels veroordeeld is tot B-titels die nauwelijks nog de bioscoop halen.

Zijn meest recente worp ‘Trespass’ heeft met Oscarwinnaars Nicolas Cage (prijsbeest voor ‘Leaving Las Vegas’) en Nicole Kidman (beloond voor haar rol in ‘The Hours’) nochtans een cast in huis waar menig regisseur graag een stukje van zijn ziel zou voor verkopen. Hopelijk heeft Schumacher dat niet gedaan, want gezien het nogal fletse resultaat zal het alleszins geen goede deal geweest zijn.

‘Trespass’ vertelt het verhaal van een homejacking en is een beetje te vergelijken met David Finchers oneindig veel betere ‘Panic Room’ waarin Jodie Foster en haar dochter (vertolkt door een piepjonge Kristen Stewart) in hun eigen huis worden overvallen door een bende vuige overvallers. Al komen de grootste likken mosterd uit de pot waar Hollywoodklassiekers als ‘The Desperate Hours’ (met Humphrey Bogart als overvaller van dienst) veilig in opgeborgen zijn. Dit maar om te zeggen dat scenarist Karl Gajdusek met ‘Trespass’ weinig origineel uit de hoek komt, vooral open deuren intrapt en niet zozeer het onderste uit de spannende kan haalt.

Nog een cliché: een huis dat zo filmisch gedesigned is dat het er welhaast om smeekt om overvallen te worden. Je kent ze wel: zo’n stulpje waar Mr. Proper vierentwintig uur op vierentwintig in de weer is om alles spik en span te houden. De blinkende villa wordt bewoond door diamanthandelaar Kyle Miller (Nicolas Cage), een goudhaantje dat er op wacht om gepluimd te worden, zijn chichi-echtgenote Sarah (Kidman) en hun rebellerende tienerdochter Avery (Liana Liberato). Echt klikken doet het niet in het gezin: Avery leeft op voet van oorlog met haar ouders en naar genegenheid tussen Kyle en Sarah is het even ver zoeken als naar ijsbeerharen in een serpentarium. In die omgeving (en dat net op een avond dat Avery het huis uit sloop om tegen de zin van haar moeder in toch naar een feestje te gaan) vallen drie overvallers binnen. Drie welingerichte overvallers zelfs, daar ze goed weten met welke zaken Kyle bezig is, en ze eisen subito presto al zijn diamanten, zoniet dreigen ze ermee hem en Sarah neer te schieten. Al is He-Man Cage er uiteraard niet de man naar om onder zijn heer-des-huizes-duiven te laten schieten.

Cage en Kidman proberen het beste te maken van hun clichématige rollen (tenminste, dat geloven we toch), maar echt veel geboende meubelen kunnen ze niet redden. Daarvoor zijn hun karakters veel te banaal neergezet, en de revelaties die Gajdusek en Schumacher gaandeweg in petto hebben maakt het er niet veel beter op. Schumacher neemt regiematig trouwens geen risico: voor een man die ooit ‘Falling Down’ heeft geregisseerd is deze fletse en banale op automatische piloot gedraaide huiskamerthriller maar een mager beestje. Al is het als puntje bij paaltje komt gelukkig niet zo hemeltergend slecht als pakweg zijn Jim Carrey-thriller ‘The Number 23’. Hoe dan ook, wie hier dubbele nachtsloten-nachtmerries van krijgt, heeft nog nooit een goede gijzelingsthriller gezien en kan er prat op gaan snel tevreden te zijn. Of hoe je wel een echte die hard-fan van Cage en/of Kidman moet zijn om dit bouwvallig thrillertje zonder al te veel gemor uit te kijken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray