Zoeken

De Battre Mon Coeur S'Est Arrêté

  • Cinevision.be/nl quoteert De Battre Mon Coeur S'Est Arrêté met een 4/5
  • Regisseur: Jacques Audiard
  • Cast: Romain Duris, Auri Atika, Emmanuelle Devos
  • Genre: Drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 06-04-2005
  • DVD: 09-10-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "De Battre Mon Coeur S'Est Arrêté"

Wie dacht dat remakes alleen maar pompeuze, door geldhongerige producers gefinancierde Amerikaanse blockbusters zijn, moet met de komst van ‘De Battre Mon Coeur S’Est Arrêté’ dringend z’n mening herzien. Dit nieuwe Franse drama is gebaseerd op een Amerikaanse culthit uit de jaren zeventig: ‘Fingers’, met Harvey Keitel in de hoofdrol. Aan het roer van deze sombere en integere remake staat de getalenteerde Jacques Audiard, die eerder al de zwaar onderschatte thriller ‘Sur Mes Lèvres’ draaide.

De 28-jarige Tom (Romain Duris) is actief in de meedogenloze vastgoedsector en treedt daarmee in de voetsporen van z’n voortdurend in nesten zittende vader. Een toevallige ontmoeting met z’n vroegere pianoleraar zet hem ertoe aan z’n vroegere opnames opnieuw te beluisteren. Terwijl z’n collega’s op hem rekenen om enkele belangrijke deals af te sluiten en z’n vader de Russische maffia achter zich aan heeft, besluit Tom in alle rust pianolessen te volgen bij een conservatoriumstudente en zich te focussen op een belangrijke auditie.

‘De Battre Mon Coeur S’Est Arrêté’ straalt een erg weemoedige sfeer uit; het zit allemaal niet snor in de kop van het hoofdpersonage en de film weet dit op donkere, uitstekend gepaste wijze over te brengen op de kijker. Tussen al deze neerslachtigheid, weet Audiard toch cynische one-liners en zelfs romantische taferelen te verweven, resulterend in een mooi harmonisch geheel. De plotwendingen zijn geloofwaardig en de emotionele finale vormt een prima afsluiter voor dit op een uitstekende fotografie bogend psychologisch drama. Dat het tussenstuk misschien enkele overbodige scènes bevat, vergeven we Audiard dan ook al te graag. De grootste verdienste van de film is hoofdrolspeler Romain Duris, die na weinig memorabele optredens in tussendoortjes als ‘L’Auberge Espagnole’ en ‘Exils’ eindelijk bewijst één van de grootste Franse acteurs in wording te zijn. Duris weet deze film op fenomenale wijze te dragen; nooit gaat hij over de schreef en moeiteloos weet hij aan z’n personage de perfecte gemoedsuitdrukkingen te geven. ‘De Battre Mon Coeur S’Est Arrêté’ kent nog enkele schoonheidsfoutjes, maar we onthouden vooral de prima dialogen en knappe vertolkingen. Warm aanbevolen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray