Zoeken

One For The Money

  • Cinevision.be/nl quoteert One For The Money met een 2/5
  • Regisseur: Julie Anne Robinson
  • Cast: Katherine Heigl, Jason O'Mara, Daniel Sunjata
  • Genre: Komedie
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-07-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "One For The Money"

Voor wie denkt dat Katherine Heigl er altijd hetzelfde uitziet in haar films: tadaa… in ‘One For The Money’ heeft ze haar blonde haren ingewisseld voor een donkerbruine/zwarte teint (we zijn zelf niet zo thuis in het schakeringsveld van kapsels). Ook de genrestijl zelf is wat veranderd: dit is immers niet zomaar haar dertiende dozijn-chick flick, maar eerder een lichtvoetige actieprent. Eentje die herinneringen oproept aan pakweg ‘V.I. Warshawski’, en wie zich die vergeten actieflop met Kathleen Turner nog herinnert mag zich met recht en reden tot ridder in de orde van de crap slaan. En meteen deze ‘One For The Money’ in de thuisbioscooplader duwen.

‘One For The Money’ is de verfilming van een roman die Janet Evanovich in 1994 publiceerde. Een roman die Evanovich geen windeieren legde, daar de schrijfster door het succes van die titels inmiddels achttien boeken heeft geschreven met bounty hunter Stephanie Plum in de hoofdrol. Of eigenlijk negentien, daar de meest recente titel ‘Notorius Nineteen’ later dit jaar nog verschijnt (ja, alle boeken hebben het volgnummer in de titel, wat best een originele vondst is). Daarnaast treedt Stephanie Plum nog op in een spin-off serie. Kortom, een populair karakter, die meid. Evanovich liet zich bij het creëren van de reeks naar eigen zeggen inspireren door Martin Brests ‘Midnight Run’ (waarin Robert de Niro als premiejager jacht maakt op maffiaboekhouder Charles Grodin) en kopieerde de lichtvoetige toon tussen actie en humor.

Gezien het succes van de reeks (elk boek nestelt zich in Amerika moeiteloos bovenaan de bestsellerlijsten), kan je je afvragen waarom het zolang heeft geduurd voordat Hollywood het licht op groen zette voor de verfilming. Een vraag die Evanovich zichzelf ook stelde: de rechten waren immers al in 1997 verkocht, maar tot een adaptatie is het nooit gekomen. Tot in 2010 het project eindelijk in beweging kwam, en Katherine Heigl de rol van Stephanie Plum kreeg toegeworpen. Een casting waar Evanovich zeker over te spreken is. De schrijfster verklaarde publiekelijk (weliswaar tijdens de promotoernee van de film) dat ze vanaf nu Heigl voor ogen zal houden als ze nieuwe boeken in de Plum-serie schrijft.

Of ‘One For The Money’ het startschot is voor een reeks Stephanie Plum-avonturen op het grote scherm is alvast twijfelachtig. De prent bracht wereldwijd nauwelijks genoeg op om het productiebudget van veertig miljoen dollar terug te winnen, dus de kans dat een studiohoofd de handtekening zet voor een sequel is aan de kleine kant. Niet dat veel mensen daar rouwig zullen om zijn: afgaand op de lauwe ontvangst zien Heigl-fans haar blijkbaar liever in het romantische genre aan het werk (’27 Dresses’, ‘The Ugly Truth’) dan in een halfslachtige actiekomedie. Waarin Stephanie Plum besluit om premiejaagster te worden voor haar niet volledig zijnde koosjer zijnde neef Vinnie omdat ze dringend cash nodig heeft nadat ze is ontslagen als lingerieaankoopster. Stephanies eerste prooi is er meteen eentje die ze zelfs om persoonlijke redenen achter de tralies wil krijgen: Joe Morelli (Jason O’Mara), die haar destijds op haar zeventiende ontmaagde en daarna dumpte.

En zo zijn we vertrokken voor een weinig boeiend anderhalfuur waarin drie scenaristes er niet in slagen om Evanovich’ proza boeiend filmisch te vertalen. ‘One For The Money’ is trouwens een opvallend vrouwelijk project, daar ook de regisseur een vrouw is (zij het helaas niet van het kaliber Kathryn Bigelow). De vrij onbekende Julie Anne Robinson heeft vooral tv-series op haar cv staan (afleveringen van onder meer ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Weeds’), en debuteerde twee jaar terug op het witte doek met de Miley Cyrus-tranentrekker ‘The Last Song’. Een titel die, gezien de weinig verrassende plot en een gebrek aan spannende of dijenkletsende momenten, eveneens op dit eerste/laatste Stephanie Plum-avontuur van toepassing is. Los daarvan: mooi kapsel, Katherine.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray