Zoeken

Contraband (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Contraband (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Balthasar Kormakur
  • Cast: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-07-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Contraband (Blu-ray)"

Wie graag in de kijker loopt met zijn kennis over de IJslandse cinema, doet er goed aan de naam Balthasar Kormakur zonder spiekbriefje te kunnen debiteren. Regisseur van toch vrij bekende werken als ‘101 Reykjavik’ (2000) en ‘Jar City’ (2006) die ook buiten het land van de geisers werden opgepikt (van ‘Jar City’ zijn de remakerechten aan Hollywood verkocht) en inmiddels is Kormakur zelf eveneens in Amerika aan de slag. Drie jaar terug leverde hij de B-titel ‘Inhale’ af, met ‘Contraband’ mag hij zowaar het spel van de grote Hollywoodstudio’s (in dit geval Universal) meespelen. ‘Contraband’ is trouwens ook een remake van een IJslandse film. Van het uit 2008 stammende ‘Reykvjavik-Rotterdam’ om precies te zijn. De regisseur daarvan was Oskar Jonasson, en Kormakur was bij dat project betrokken als acteur. En zijn rol wordt in deze Amerikaanse versie overgenomen door Mark Wahlberg, die met zijn productiefirma zelf Kormakur contacteerde met de vraag of hij de remake wou regisseren. Ja, het is een kleine wereld.

De titel ‘Reykjavik-Rotterdam’ slaat op de twee steden waartussen het hoofdpersonage in het origineel moest navigeren om zijn leven in de misdaad voor eens en altijd te kunnen beëindigen. Die twee steden zijn in de Amerikaanse update uiteraard netjes vervangen, door New Orleans en Panama om precies te zijn. Wahlberg kruipt in de huid van Chris Farraday, een ex-misdadiger (lees: smokkelaar) die nu legitiem aan de slag is als zaakvoerder van alarminstallaties. Hij is getrouwd met Kate (Beckinsale) en heeft twee zoontjes, en het rechte pad lonkt naar hem als een vuurtoren naar een vermoeide visser. Tot wanneer er een rotsblok op het pad valt: Kates broer Andy (Caleb Landry Jones) smokkelde immers een partij drugs voor de psychopaat Briggs (Giovanni Ribisi in zotte overdrive). Wanneer de koopwaar wordt onderschept bij een politiecontrole, wil Briggs zijn geld terug. Geld dat er niet is, waarop Chris besluit om zelf nog een keer uit zijn schulp te komen om Andy te redden. En tegelijkertijd zijn familie te beschermen, want Briggs kijkt niet op een dreigement meer of minder.

Farraday laat zijn familie achter in de handen van zijn jeugdvriend Sebastian (Ben Foster) terwijl hij inscheept bij een vrachtschip dat Panama als eindbestemming heeft. Farraday wil er valse dollarbiljetten ter waarde van tien miljoen dollar lospeuteren bij een plaatselijke maffiabaas, maar uiteraard loopt alles in het honderd. En zal Farraday als puntje bij paaltje komt het nodige kunst- en vliegwerk moeten verrichten om zijn gezin uit de klauwen van Briggs te redden. Zo gaat dat nu eenmaal in de schimmige onderwereld.

Echt origineel is ‘Contraband’ niet. Verhalen over misdadigers die nog een slag moeten slaan vooraleer te breken met het verleden zijn zo oud als de Via Appia, maar het is een concept dat populair blijft. ‘Contraband’ is zeker geen echte hoogvlieger in het subgenre, grotendeels omdat de personages nogal schets- en clichématig zijn neergezet. Wat er eveneens voor zorgt dat Wahlberg, Beckinsale en Ribisi nogal op automatische piloot navigeren. Ook Foster (die tot veel beter in staat is) valt tussen twee stoelen als schimmige pion in het scenario.

Kormakur doet gelukkig wel zijn best om de nodige animo in het geheel te krijgen. De scènes op het vrachtschip zijn voor het merendeel aardig in beeld gebracht: J.K. Simmons is goed gecast als kapitein die probeert om Wahlberg een hak te zetten, en Kormakur probeert duidelijk om eerder een actiethriller af te leveren dan een hersenloze shoot ‘em up. Een wil die niet kan verhinderen dat grote delen van ‘Contraband’ toch te kampen hebben met een iets te fors ‘hebben we al gezien’-gehalte. Waardoor dit filmpje wat eindigt als de dertiende uit het dozijn. Gelukkig zonder voluit op de bek te gaan, ondanks al zijn gebreken blijkt ‘Contraband’ aan de eindmeet immers nog potent genoeg om zich stevig in de middenmoot te verankeren.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray