Zoeken

The Dark Knight Rises

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dark Knight Rises met een 4/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 164 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Dark Knight Rises"

Wie van oordeel is dat de superhelden van Marvel de tong iets te stevig in de wang drukken, krijgt van Christopher Nolan het ideale antidotum voorgeschoteld. In zijn verfilmingen over de caped crusader gaat hij namelijk resoluut voor een gitzwarte toon. Dat was al zo in ‘Batman Begins’ en die lijn trok hij consequent door in ‘The Dark Knight’. Ook in het met veel bombarie aangekondigde ‘The Dark Knight Rises’, het sluitstuk van de trilogie, heeft de vleermuisman weinig redenen tot lachen wanneer een harteloze huurling dreigt Gotham te vernietigen.

Christian Bale hijst zich voor de derde en laatste keer in de plunje van Batman, al duurt het een poosje vooraleer hij er daadwerkelijk in te zien is. Bruce Wayne heeft zijn alter ego (en ineens ook zichzelf) immers tot een kluizenaarsbestaan veroordeeld sinds hij acht jaar geleden de dood van politicus Harvey Dent voor zijn rekening nam. De komst van de vingervlugge dievegge Selina Kyle (Anne Hathaway) en superschurk Bane (Tom Hardy) zet echter een ketting aan gebeurtenissen in gang die Batman verplicht weer uit zijn grot te komen. Maar is de sterk verzwakte Wayne wel partij voor de kolossale kracht van Bane? En zit de bevolking van Gotham wel te wachten op zijn terugkeer?

De laatste aflevering van een drieluik is altijd de lastigste (zie o.a. teleurstellingen als ‘Spider-Man 3’ of ‘The Matrix Revolutions’), dus begrijpen we wel dat Christopher Nolan even aarzelde na ‘The Dark Knight’. Al zal die twijfel ook deels geïnitieerd zijn door het immense succes van die film (‘TDK’ bracht wereldwijd meer dan 1 miljard dollar in het laatje) en het overlijden van Heath Ledger, dat als een schaduw over de ‘Batman’-franchise lijkt te hangen. Uit respect voor Ledger wordt er in ‘The Dark Knight Rises’ zelfs met geen woord gerept over de Joker. Maar eerlijk is eerlijk: wij hebben hem ook geen seconde gemist.

De reden daarvoor is de komst van Batmans überopponent Bane, de eerste (en misschien ook enige?) die in staat is om de Donkere Ridder zowel mentaal als fysiek te sterk af te zijn. Tom Hardy cijfert zichzelf met veel bravoure weg door als Bane de hele prent lang schuil te gaan achter een masker, maar maakt indruk met zijn indrukwekkende carrure (hij kwam 15 kilo aan) en omineuze stem, die nooit verglijdt tot camp. Bane noemt zichzelf Gothams reckoning, en vanaf zijn introductie in de spectaculaire openingsacte hangt zijn présence letterlijk als een tikkende tijdbom over Gotham, dat in geen tijd ontaardt in een maatschappij in verval, een apocalyptisch landschap, waar chaos en vernieling vaste prik worden.

Op papier lijkt de plot van ‘The Dark Knight Rises’ banaal superheldenvoer (een snoodaard wil een stad vernietigen en Battie probeert er een stokje voor te steken), maar zoals vaker bij Nolan geldt ook dit keer de stelling ‘there’s more than meets the eye’. Het script dat hij samen met zijn broer Jonathan schreef, knoopt alle losse eindjes van de voorgaande ‘Batman’-films (en dan in het bijzonder van ‘Batman Begins’) netjes aan elkaar en reflecteert zelfs de maatschappij zoals wij die elke dag beleven (o.a. de financiële crisis speelt een rol). In het slotakkoord betrapten we Nolan wel op een aantal clichés van het actiegenre, maar erg veel tijd om daar bij stil te staan, gunt hij je niet. Bovendien maakt hij er opnieuw een punt van elk nieuw karakter de nodige diepgang te geven, wat voor een stuk de langere speelduur (164 minuten!) verklaart.

Naast Bane zijn er namelijk nog een aantal nieuwkomers in de cast, en allen maken ze indruk. Anne Hathaway schittert als een speelse en sensuele Catwoman, ook al wordt ze nooit als dusdanig genoemd. Het samenspel tussen haar en Bale levert vonken op. Dat geldt ook voor Bales scènes met Marion Cotillard, die de rol van Bruces love interest Miranda Tate neerzet. Joseph Gordon-Levitt op zijn beurt is uitstekend als sidekick van Gary Oldmans commissioner Gordon, terwijl het ook met oude getrouwen als Morgan Freeman en Michael Caine een blij weerzien is. Vooral die laatste levert een hartverscheurende vertolking als butler Alfred.

Tot slot pakt Nolan naar gewoonte ook nu weer uit met enkele sensationele set pieces, waarvan een brutale overval op Wall Street en de ontploffing van een voetbalstadium zonder twijfel de indrukwekkendste zijn. En zoals steeds zijn die spetterende actiesequenties gespeend van een overaanbod CGI (Nolan gaat zoveel mogelijk voor echte locaties en decors) en gaan die gepaard met tonnen emoties. In de trilogie van Nolan is Batman geen superheld, maar een gekwelde ziel, een getormenteerde man van vlees en bloed die zijn eigen status in vraag stelt. En die finaal verrijst – zowel in de film als daarbuiten. Beter kan een ‘Batman’-film haast niet meer worden: ‘The Dark Knight Rises’ bewijst dat bombastische cinema ook intelligente cinema kan zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray