Zoeken

Fairly Legal, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Fairly Legal, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Bronwen Hughes
  • Cast: Sarah Shai, Michael Trucco, Virginia Williams
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 420 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-07-2012
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Fairly Legal, seizoen 1"

Beeldbuisproducties hebben het voorbije decennium afdoende bewezen dat ze qua kwaliteit nauwelijks voor hun witte doek-broertjes hoeven onder te doen, ook emancipatorisch staan ze op het kleine scherm duidelijk enkele stadia voor. In Hollywood mag de vraag om meer sterke vrouwenrollen al een hele tijd schering en inslag zijn, in tv-middens liggen ze schijnbaar voor het oprapen. Zelfs het soort rollen dat op multiplexschermen veelal door mannen vertolkt wordt.

Een vergelijkende studie? Wie online op zoek gaat naar een lijst van pakweg 25 iconische pellicule-advocaten, zal daarin alleen maar mannen aantreffen. Doe hetzelfde onderzoek op televisie, en je hebt alleen al in de top-10 een feminiene meerderheid. Ally McBeal zette eind jaren ’90 zowat de standaard, maar intussen schieten de vrouwelijke strafpleiters met wiens voeten je beter niet rammelt als champignons uit de grond. Denk maar aan de harde tante in disguise Julianne Margulies in ‘The Good Wife’ of de heerlijke bitch Glenn Close in ‘Damages’. Aan dat rijtje mag vanaf nu ook Kate Reed worden toegevoegd, het door Sarah Shahi vertolkte hoofdpersonage van ‘Fairly Legal’.

Al is zij strikt genomen geen praktiserend advocate (meer). Kate mag dan wel het diploma op zak hebben, eigenlijk verafschuwt ze pleiters – en bij uitbreiding de eindeloze bureaucratie en het dagelijkse onrecht die haast onlosmakelijk met het juridische systeem verbonden zijn. Maar omdat ze de wet als haar broekzak kent, rad van tong is én een menselijk inzicht heeft waarmee ze elke opponent minstens twee stappen voor kan blijven, is een baan in die sector toch een logisch gevolg. Dat haar pas overleden vader zelf een vooraanstaand advocaat was en ze werkzaam is bij de firma die hij achterliet, kan er uiteraard ook wel iets mee te maken hebben.

Kate bekleedt er de functie van bemiddelaar en gaat tot het uiterste voor haar cliënten om elk conflict op te lossen. Gek genoeg slaagt ze er ondanks aan haar ontegensprekelijke kwaliteiten als onderhandelaar echter niet in om privé haar zaakjes rustig te bemiddelen. Maar wat wil je ook? Kates baas is tevens haar (ongeveer even oude) stiefmoeder (Virginia Williams), terwijl haar toekomstige ex-man (Michael Trucco) – met wie ze nota bene nog wel eens tussen de lakens durft kruipen – assistent officier van justitie is.

Hoewel je na de hoogst vermakelijke pilootaflevering meteen hooked bent om verder te kijken, is het na de tien episodes tellende eerste jaargang (het tweede seizoen is ondertussen al op de Amerikaanse buis te zien geweest) toch niet helemaal helder hoe ‘Fairly Legal’ zich precies wil profileren. Zowel de dramatische als humoristische kant van het verhaal hebben hun merites, maar op één of andere manier durven ze elkaar al eens onderuit halen. Zo komt het drama rond Kates gestorven vader nooit echt goed tot zijn recht (ondanks de rode draad omtrent zijn testament), terwijl de overduidelijk als komische noot-initiator gecaste Baron Vaughn (als Kates assistent) nu en dan iets te gretig de grenzen van de tragikomedie/melodrama probeert te verleggen naar infantiele lolbroekerij.

Op het enthousiasme van de acteurs valt echter niets aan te merken, net zoals verschillende losstaande cases interessant genoeg zijn om je bij de les te houden. De aflevering rond de one hit wonder popgroep is zelfs bijzonder grappig en tegelijk toch met de nodige ernst gebracht, die intrinsiek toch bij een juridische reeks hoort. Hoofdactrice Sarah Shahi (‘The L Word’, ‘Life’) toont zich bovendien perfect bekwaam om een serie als deze op haar beide schouders te torsen. Ondanks enkele manco’s blijven er toch voldoende pluspunten over om stilletjes naar seizoen twee uit te kijken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray