Zoeken

Project X (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Project X (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Nima Nourizadeh
  • Cast: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown
  • Genre: Komedie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-07-2012
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Project X (Blu-ray)"

Found footage. Twee woorden die wellicht elke cinefiele allesvreter het op een lopen kunnen doen zetten. En neem het ze maar eens kwalijk. Met films als ‘Cloverfield’, ‘Paranormal Activity’, ‘Chronicle’, ‘Apollo 18’, ‘[Rec]’ en ‘The Devil Inside’ hebben de horrorfilmers aller lande het subgenre op nauwelijks vijf jaar tijd zodanig uitgemolken dat er van zijn huiveringwekkende effect nauwelijks iets overblijft. Maar waarom ophouden als de kassa blijft rinkelen?

‘Project X’ is de nieuwste aanwinst, maar wijkt meteen kilometers af van zijn collega-camcorderfilms. Waar het verschil zit? Ditmaal willen de makers je niet de stuipen op het lijf jagen, maar je onderdompelen in de leefwereld van drie tieners, die aan de vooravond staan van de grootste stunt uit hun schooltijd: het organiseren van een gigantisch tuinfeest, waarmee ze zichzelf meteen een aantal treden hopen te zien stijgen op de populariteitsladder. Gezien dit anarchistische tieneravontuur in Amerika de leeftijdsquotering ‘restricted’ meekreeg (wat wil zeggen dat niemand jonger dan 18 binnen mag, zelfs niet met begeleiding), weet je dat de drie hoofdpersonages haast zeker in hun doel geslaagd zijn. De weg daarnaartoe levert een roetsjbaan aan gekdoenerij op, die toch wel enkele genrebakens verlegt.

Met de naam van Todd Phillips op de affiche mag je ook wel een partijtje foute fun verwachten. De regisseur van ‘The Hangover’ en sequel bekleedt hier enkel de rol van producent, maar er is niet naast zijn invloed te kijken. Al zijn de tienerprotagonisten uit ‘Project X’ eerder lotgenoten van Jonah Hills en Michael Cera’s door hormonen gedreven party crashers in ‘Superbad’ dan van Bradley Coopers en Zach Galifianakis’ trouwgetuigen. Van de boel op stelten zetten, hebben ze echter allemaal kaas gegeten. Al zijn de personages uit de eerder genoemde comedy’s plechtige communicanten in verhouding tot de waaghalzen uit deze film.

Regisseur met dienst is de nobele onbekende Brit Nima Nourizadeh, tot op heden enkel actief als muziekvideofilmer voor onder meer Franz Ferdinand, Bat For Lashes, Lily Allen, Hot Chip en Santigold en commercialcineast voor Adidas. Met dat laatste sprong hij in het oog van de producers. Met zo’n palmares mag het dan ook niet verbazen dat ‘Project X’ geregeld het gevoel oproept één lange videoclip te zijn. Een best coole, welteverstaan. En één waarvan het einde onmogelijk te voorspellen is. Want ook al moet de prent het niet van zijn plot hebben (die is, zoals je al begrepen hebt, vrij banaal), toch bekijk je best zo min mogelijk trailers en aanverwanten voor je deze Blu-ray in de lader schuift. Wedden dat ‘Project X’ je van de ene verrassing in de andere laat donderen? De ene is al wat meer geslaagd (of smakeloos, zo je wil) dan de andere, maar je hebt er slechts enkele nodig om te begrijpen waar deze film zijn hype aan dankt.

Op de keper beschouwd is ‘Project X’ niet de ultieme tienerprent, noch een werkelijke reflectie van de huidige jongerengeneratie. Wel is het een foute én (zeer) stoute partyprent, dat het doelpubliek best zo ver mogelijk van hun bezorgde ouders verwijderd houdt. Hoewel, ‘Project X’ is misschien wel een afspiegeling van alles wat kan gebeuren als tieners het té bont maken, maar volgens ons vind je het soort tieners dat hier opgevoerd wordt enkel aan de overkant van de plas. Aan het eind bouwen de makers nog een min of meer dramatische noot in, maar die gaat hopeloos verloren in het feestgedruis dat voorafging. Een wilde trip als deze (met overigens een geweldige, hippe soundtrack) hoef je ook niet af te sluiten met een moraliserend wijzend vingertje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray