Zoeken

Hell On Wheels, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Hell On Wheels, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. David Von Ancken
  • Cast: Anson Mount, Colm Meaney, Dominique McElligott, Common
  • Genre: Western
  • Duur: 430 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-07-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hell On Wheels, seizoen 1 (Blu-ray)"

Een schandvlek op het blazoen van HBO blijft het cancelen van de uitstekende westernreeks ‘Deadwood’ na amper drie seizoenen. Vooral het feit dat de serie werd stopgezet voordat de producers/scenaristen kans hadden gezien het verhaal deftig af te ronden, zette heel wat kwaad bloed in 2006. Er was een tijd sprake van twee afsluitende tv-films die de serie zouden vervolledigen, maar de kans dat die plannen ooit nog werkelijkheid worden is ontzettend klein nu we toch al zo’n zes jaar verder zijn. De teleurgestelden van toen hebben echter toch enige reden tot juichen. HBO-concurrent AMC (huis van ‘Breaking Bad’, ‘Mad Men’ en ‘The Walking Dead’) probeert nu met ‘Hell On Wheels’ het gat in de cowboy en indianen-markt te vullen. En slaagt daar zowaar aardig in: het licht is inmiddels op groen gesprongen voor een tweede seizoen en daar kunnen liefhebbers van blaffende colts en draaiende stetsons enkel maar tevreden om zijn.

Dat de makers van ‘Hell On Wheels’ goed naar ‘Deadwood’ hebben gekeken, valt niet te ontkennen. Ook hier krijgen we immers tegen een achtergrond van ware feiten een mix van fictie en non-fictie voorgeschoteld, en duikt er al eens een echt historisch personage op. Het eerste seizoen speelt zich af in het jaar 1865, midden in de aanleg van de Union Pacific Railroad die het westen en oosten van de Verenigde Staten met elkaar moet verbinden. Een nobel doel, maar nogal wat van de betrokkenen hebben bij dit project persoonlijk gewin voor ogen. Een van de arbeiders die meehelpt aan de bouw van de spoorweg is Cullen Bohannon (Anson Mount) die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in het Zuidelijke leger diende, en nu op zoek is naar de blauwhemden die zijn gezin hebben vermoord.

Daarbij kruist hij uiteraard het pad van heel wat andere personages. Zoals Thomas ‘Doc’ Durant (Colm Meaney), een malafide zakenman die met zijn investering in de spoorlijn vooral eigen gewin nastreeft (en daarbij niet kijkt op een slachtoffer of twee). En Lily Bell (Dominique McElligott), een weduwe wiens echtgenoot tijdens het verkennen van land voor de spoorweg door Indianen werd vermoord en vervolgens haar toevlucht zoekt tot Cullen. En de ex-slaaf Elam (Common) die net als Cullen meewerkt aan de bouw van de spoorweg. En de geschifte Thor Gundersen (Christopher Heyerdahl), ook bekend als ‘de Zweed’ (al is hij eigenlijk een Noor) die in opdracht van Durant instaat voor de veiligheid tijdens de bouw van de spoorweg. Genoeg personages en verhaallijnen dus (deze opsomming is bijlange na niet volledig) om tien afleveringen lang voor genoeg explosieve conflicten te zorgen.

‘Hell On Wheels’ is het geesteskind van de broers Joe en Tony Gayton (die eerder het scenario schrijven van onder meer de Sandra Bullock-thriller ‘Murder By Numbers’ en het door The Rock gedragen actievehikel ‘Faster’). Ze kregen het idee voor de serie nadat ze een documentaire zagen over het ontstaan van de Amerikaanse spoorweg en hadden meteen stof genoeg voor een serpentineserie die vertrok vanuit historisch accurate gegevens. De achtergrond van de Burgeroorlog, ex-slaven op zoek naar een beter leven, onenigheid tussen verschillende etnische groepen, de vaak mensonterende omstandigheden waarin aan de spoorweg werd gewerkt, de corruptie en politieke kuiperijen… de bouwstenen voor een boeiende serie lagen al snel op hun plaats.

De Gayton-broers trekken (net als David Milch in ‘Deadwood’) vooral de kaart van het smerige wilde westen. Geen netjes onderhouden blokhutten met een sudderend haardvuur met andere woorden, maar oorden boordevol slijk, rot en modder. En geen nobele revolverhelden die het opnemen voor wezen en weduwen, maar vaak vileine scherpschutters die weinig kaas hebben gegeten van eergevoel. De ‘bad guys’ in dit stuk (Durant en zijn Zweed op kop) brengen zowaar meer leven in de brouwerij dan de ietwat saaie Cullen, wat nog maar eens bewijst dat het voor een acteur vaker loont om een slechte Rik dan een brave Hendrik te spelen. Daarbij komt Colm Meaney af en toe heel dicht in het vaarwater van Ian McShanes Swearengen. En dat was – zoals iedereen die ‘Deadwood’ heeft gezien – een onverlaat waarbij zelfs Sergio Leone koude rillingen zou van krijgen. Vooral goede punten dus voor dit eerste seizoen van ‘Hell On Wheels’, en aangezien iets zegt ons dat deze serie nog niet al zijn (troef)kaarten op tafel heeft gegooid, zijn er meer dan genoeg redenen om uit te kijken naar de verdere avonturen van Cullen Bohannon.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray