Zoeken

The Dead Girl

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dead Girl met een 3/5
  • Regisseur: Karen Moncrieff
  • Cast: Toni Collette, Marcia Gay Harden, Rose Byrne
  • Genre: Drama
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 23-05-2007
  • DVD: 12-12-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Dead Girl"

Geen film om blij van te worden, deze ‘The Dead Girl’, een mokerslagdrama, dat een vijftal kortverhaaltjes vertelt die allemaal verband houden met het gevonden lichaam van een dood meisje.

Zo volgen we een vreemdeling die het lichaam vindt, maar er zelf een disfunctioneel sociaal leven op nahoudt, een meisje dat vermoedt dat het gevonden lichaam dat van haar sinds lange tijd vermiste zus is, een vrouw die ontdekt dat haar man er een niet zo frisse hobby op nahoudt - we zeggen niet wat het is, maar het heeft te maken met bloed en gescheurd damesondergoed -, de moeder van het meisje die haar dochter de afgelopen jaren niet meer gezien heeft én het meisje zelf tijdens haar laatste levensuren.

‘The Dead Girl’ mengt de verhalen niet door elkaar, waardoor deze alternatieve mozaïekvertelling blijft steken op het niveau van een aantal kortverhaaltjes, die in feite niet veel met elkaar gemeen hebben. Natuurlijk is er telkens het dode meisje dat de verhalen aan elkaar bindt, maar uiteindelijk zijn het slechts de laatste drie vertellingen die meerdere overlappingspunten kennen. Het gaat allemaal bijzonder traag vooruit, maar op een bevreemdende manier weet deze film je toch in z’n greep te houden en het is pas bij het uitermate abrupte einde dat je opnieuw naar adem kan snakken. Maar het blijft natuurlijk jammer dat het grotere geheel niet altijd even verbonden aanvoelt. Hierdoor verliest de film een beetje dramatische spankracht, zeker als er om de twintig minuten een volledig nieuw verhaal van start gaat, dat telkenmale vertrekt vanuit een volledig ander uitgangspunt.

Het is logisch dat een film als deze vooral gedragen wordt door z’n acteurs en die maken hier dan ook het meeste indruk. Sterren als Toni Collette, Giovanni Ribisi, Piper Laurie, Marcia Gay Harden, Brittany Murphy, James Franco, Rose Byrne, Kerry Washington en Mary Beth Hurt spelen allemaal mee en geen enkele vertolking valt uit de toon. ‘The Dead Girl’ is een goede film, begrijp ons vooral niet verkeerd, maar als de verhalen door elkaar hadden gelopen in plaats van braafjes na elkaar had het effect veel meer indruk kunnen nalaten. Nu zit je evenzeer met een emotionele stamp in de maag, die enkel in z’n tweede deel het potentieel toont dat hij over de volle tijd had kunnen etaleren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray