Zoeken

Young Adult (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Young Adult (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Jason Reitman
  • Cast: Charlize Theron, Patrick Wilson, Patton Oswalt
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-08-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Young Adult (Blu-ray)"

Vier op een rij: op zes jaar tijd leverde Jason Reitman een kwartet interessante en goed onthaalde films af, die zonder commerciële concessies te doen, toch een groot publiek aanspraken. Hoedje af daarvoor, want met dat viertal bouwde Reitman voor zichzelf een niche uit van zwartgallige komedies die de zin en onzin van het leven verbinden op een manier zoals grootheden als Billy Wilder dat deden in meesterwerken als ‘The Apartment’. Ook nu weer slaagt de zoon van Ivan ‘Ghostbusters’ Reitman erin om humane humor te vinden in een op het eerste zicht alles behalve dijenkletsende biotoop.

Na een sneer naar de tabakslobby in ‘Thank You For Smoking’, een alternatieve kijk op tienerzwangerschappen in ‘Juno’ en een cynische rondedans tussen de ruïnes van de economische jungle in ‘Up In The Air’ lijkt ‘Young Adult’ bedrieglijk eenvoudig. Meer zelfs, je zou dit filmpje kunnen zien als een doorsnee romcom. Maar schijn bedriegt: deze venijnige ‘vrouw wil man’-variante is niet meteen voer voor de liefhebsters van onschuldig vertier genre ‘He’s Just Not That Into You’ of ‘The Proposal’.

‘Young Adult’ vertelt het verhaal van Mavis Gary (met fluoverve vertolkt door Charlize Theron). Opgegroeid in het boerengat Mercury, en later verkast naar de grootstad Minneapolis waar ze aan de kost komt als (anonieme) schrijfster van ‘young adult romans’, een verbloemde omschrijving voor wat eigenlijk weinig diepgaande tienerboekjes zijn die zich afspelen op een middelbare school. Mavis heeft haar schaapjes geenszins op het droge: haar huwelijk faalde, haar boekenreeks loopt ten einde en behalve haar schoothond Dolce heeft ze (een in haar netten gestrikte one night stand buiten beschouwing gelaten) niemand om haar gezelschap te houden tijdens de vele eenzame dagen en nachten. En dan vindt ze in haar e-mailbox een boodschap van Buddy Slade (Patrick Wilson). Niet zomaar een mail, maar een met het heuglijke nieuws dat hij vader is geworden van een dochter. Een nieuwtje dat inslaat als een bom bij Mavis: Buddy was immers haar grote liefde tijdens haar studentenjaren, en ze is er rotsvast van overtuigd dat Buddy en zij nog steeds voor elkaar gemaakt zijn. Waarop ze haar stoutste schoenen en verleidelijkste jurk aantrekt en naar Mercury rijdt om Buddy voor haar terug te winnen. Dat die gelukkig getrouwd en kersvers vader is, is voor haar niets meer dan een detail.

‘Young Adult’ is de tweede samenwerking tussen Jason Reitman en scenariste Diablo Cody. Eerder verfilmde Reitman Cody’s ‘Juno’ en dat was meteen een schot in de roos: zeker voor Cody die een Oscar kreeg voor beste origineel scenario. Daarna gleed Cody nogal onzacht uit met het tienerhorrorfiasco ‘Jennifer’s Body’, maar met ‘Young Adult’ zit ze terug op het goede observatiepad. Al moet je wel tegen een karakteriële stoot kunnen: Cody en Reitman vragen je mee te gaan met een personage waarvoor velen vooral plaatsvervangende schaamte zullen voelen, en zo’n tocht is zelden spek voor ieders bek. Het is hier niet anders: of je bent van meet af aan onder de indruk van de zelfingenomen Mavis, of je houdt het na een half uur voor bekeken. Wat zonde zou zijn, daar Reitman opnieuw met een observationele parel voor de dag komt.

Zijn beste film is ‘Young Adult’ niet geworden: daarvoor flirt het her en der teveel met de ‘veel geblaat, weinig wol’-grens en is het laatste kwartier iets te voorspelbaar voor zijn eigen goed. Wat niet wegneemt dat Reitman opnieuw een titel op zijn conto heeft staan die uw aandacht meer dan waard is. Is het niet voor zijn gebalde en vaak originele regie (de begingeneriek is alweer een parel), of voor Therons superdeluxe vertolking, dan toch zeker voor komiek Patton Oswalt (de stem van Remy in Pixars ‘Ratatouille’) die met zijn bijrol van de getergde Matt Greenhauf ei zo na met de film aan de haal gaat. Laat filmpje vijf maar komen, jongeheer Reitman.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray