Zoeken

The Romantics

  • Cinevision.be/nl quoteert The Romantics met een 2/5
  • Regisseur: Galt Niederhoffer
  • Cast: Anna Paquin, Josh Duhamel, Katie Holmes, Malin Akerman
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-08-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Romantics"

Zoals iedere wakkere burger snel in de gaten zal hebben, is de titel van Galt Niederhoffers film (die hiermee haar eigen roman uit 2008 verfilmt) aan de cynische kant. Er is immers maar weinig romantiek te bespeuren in dit op een huwelijksfeest gesitueerd relatiedrama waar vooral verwijten en (spreekwoordelijke) lijken uit de kast vallen. Wie beter gedijt bij een traan dan bij een lach, doet er met andere woorden goed aan zichzelf uit te nodigen op de bruiloft van Lisa (Anna Paquin zonder fee-superkrachten) en Tom (Josh Duhamel).

‘The Romantics’ speelt zich gedurende zo’n vierentwintig uur af op het landgoed van Lisa’s ouders (haar moeder wordt vertolkt door Candice Bergen) in New England. Heel wat oude schoolvrienden van Lisa (Harvard uiteraard) arriveren op het domein voor het repeteerfeest en de eigenlijke ceremonie. Dat er spanningen heersen tussen Lisa en Tom is van meet af aan duidelijk. Een van de redenen daarvoor is de komst van Laura (Katie Holmes), ooit Lisa’s beste vriendin en ooit het lief van Tom. Tot wanneer die haar liet vallen voor Lisa, en zij pas ontdekte dat Lisa en Tom een koppel waren wanneer Lisa haar vroeg om bruidsmeisje te zijn op het huwelijk.

Laura probeert uit te zoeken waar het is misgelopen tussen haar en Tom, en al snel is duidelijk dat de liefde tussen hen beide nog niet volledig over is. Bovendien is Laura nog steeds vrijgezel, en wordt ze voor het feest gekoppeld aan Lila’s nogal vervelende broer Chip (Elijah Wood). De andere gasten zijn Tripler (Malin Akerman) en Pete (Jeremy Strong) – reeds getrouwd – en Weesie (Rebecca Lawrence) en Jake (Adam Brody) – die van plan zijn binnenkort te huwen. Tijdens de nacht die aan Lisa’s en Toms trouwfeest voorafgaat moet iedereen voor zichzelf uitzoeken of de liefde voor hun respectievelijke partner diep genoeg is om te overleven, of dat de onderlinge relaties tussen de zelfverklaarde romantische zielen eerder een illusie is.

Niederhoffer mag dan een relatieve novice zijn als het op regisseren aankomt, als producente was ze al betrokken bij heel wat films, voor het merendeel kleine onafhankelijke producties (zoals het Irakdrama ‘Grace Is Gone’ met John Cusack of het door Steve Buscemi geregisseerde ‘Lonesome Jim’). Als regisseur bewijst ze eveneens haar affiniteit met de onafhankelijke Amerikaanse cinema: zowel de teneur, inkleuring van de soundtrack als cameravoering schreeuwen ‘independent’ van de daken. Onwillekeurig moesten we bij het zien van ‘The Romantics’ terugdenken aan babbelfilms als ‘Margot At The Wedding’ en ‘Rachel Getting Married’. Een schaal van twee uitersten waar ‘The Romantics’ wat tussen valt: Niederhoffers prent is gelukkig nergens zo navelstaarderig saai als het huwelijk van Margot, maar haalt ook nergens de subtiele uppercutkracht van Jonathan Demmes film.

‘The Romantics’ heeft zeker zijn kwaliteiten, maar net niet genoeg om anderhalf uur in de ban te zijn van de praatzieke personages. Die uiteindelijk minder interessant blijken te zijn dan het eerste kwartier laat uitschijnen. Maken veel goed: de best aardige vertolkingen. Vooral Katie Holmes is verrassend sterk als huwelijksbreekster tegen wil en dank. Duhamel is hier beter dan in de vaak leeghoofdige blockbusters waarin hij wordt gecast, en Elijah Wood amuseert zich duidelijk met zijn rol van amorele onruststoker. Wie tuk is op onafhankelijke cinema, zal zich niet vervelen met ‘The Romantics’, wie het praatzieke geneuzel van het genre wat beu is en enkel nog maar degene wil meepikken die echt naar de keel en het nekvel grijpen, kan deze titel stilletjes zijn of haar huisje laten voorbijrijden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray