Zoeken

Wanderlust (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Wanderlust (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: David Wain
  • Cast: Jennifer Aniston, Paul Rudd, Justin Theroux
  • Genre: Komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-08-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Wanderlust (Blu-ray)"

Wanneer de nieuwe film met ‘Friends’-actrice Jennifer Aniston en Judd Apatow-habitué Paul Rudd zijn première niet op het grote scherm, maar rechtstreeks in de huiskamer beleeft, werpt dat een boel vraagtekens op. Niet onterecht, zo blijkt. In ‘Wanderlust’ spelen de twee comedysterren een koppel dat de dagdagelijkse stadsdrukte met rinkelende telefoons en claxonnerende auto’s achter zich wil laten, maar hun spirituele trip op zoek naar het echte geluk is grappig noch geloofwaardig.

George (Rudd) en Linda (Aniston) lijken op het eerste gezicht een doodnormaal stel. Ze betalen wel iets te veel voor een piepkleine studio in het hartje van Manhattan, maar dat redden ze wel. George heeft een goed betalende kantoorjob  en Linda is een filmmaakster met revolutionaire ideeën. Maar wanneer haar meeting met HBO echter fout loopt (haar minutieus voorbereide project valt in het water) en George tegelijkertijd de laan uitgestuurd wordt, liggen de kaarten anders. Er zit niets anders op dan hun woonst terug te verkopen en in te trekken bij Georges broer in Atlanta, een succesvolle entrepreneur, die George aan een baan kan helpen in zijn bedrijf.

Onderweg naar Atlanta belanden ze per toeval (George maakt een kleine uitschuiver met de wagen) in Elysium, een idyllische gemeenschap waar de bewoners er een unieke levensvisie op nahouden. Een hippiegemeenschap of een sekte? Linda staat nogal sceptisch tegenover het ‘iedereen is vrij en alles is van iedereen’-sfeertje, maar George ziet een leven in Elysium wel zitten. Toch blijkt de overgang van materialistische stadsmens naar losbandige geitenwollensok niet zo makkelijk als gedacht.  Na een paar kleine akkefietjes besluit George dat het misschien toch maar beter is om weer terug te keren naar het leven zoals ze dat altijd gekend hebben, maar dan blijkt Linda plots volledig in de ban van de geestelijke commune, en dan in het bijzonder van ‘leider’ Seth (Justin Theroux).

Wie dagelijks woorden als chakra, yoga, meditatie of zelfexploratie in de mond neemt, voelt zich wellicht meer dan thuis in Elysium – en bij uitbreiding in ‘Wanderlust’. Helaas doen wij dat niet, waardoor deze new age-komedie ons eerder op zoek deed gaan naar de fast forward-knop dan naar onze innerlijke ik. Toegegeven, dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling, maar voor de humor hoef je het ook al niet te doen. Het probleem is dat de makers zelf geen idee lijken te hebben welke richting ze op wilden, een beetje zoals de bewoners van Elysium. Dat je van tevoren kan voorspellen hoe het liedje afloopt, maakt het ter plaatse trappelen in het lange middenstuk er ook niet meteen veel boeiender op.

Dan moet het maar van de acteurs komen. Paul Rudd is altijd zijn sjofele zelve in comedy’s en ook hier houdt hij zich uitstekend staande, maar zonder goed materiaal kan hij dat ook geen anderhalf uur volhouden. Jennifer Aniston op haar beurt zet nog maar eens een variatie neer op Rachel uit ‘Friends’, maar zo hebben we haar al afdoende gezien. Toch zal zij haar medewerking aan ‘Wanderlust’ (bezwaarlijk een lichtpunt op d’r palmares) niet beklagen. Ze leerde op de set namelijk haar toekomstige echtgenoot Justin Theroux kennen. Als scenarioschrijver (‘Tropic Thunder’) behoort hij tot de top, maar als acteur brengt hij het er ook maar knullig vanaf. ‘Wanderlust’ betekent letterlijk ‘zwerflust’. Precies wat je overvalt als je een halfuur aan het kijken bent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray