Zoeken

Battleship (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Battleship (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Peter Berg
  • Cast: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgard, Liam Neeson
  • Genre: Actie
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-08-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Battleship (Blu-ray)"

Bij Hasbro is de goudkoorts losgebarsten. Logisch, daar de drie (binnenkort vier) films die Michael Bay regisseerde rond hun ‘Transformers’-speelgoedlijn wereldwijd goed waren/zijn voor een opbrengst van ettelijke miljarden. Geen wonder dat de marketingbonzen van de speelgoedfabrikant op zoek gaan naar nog meer filmwaardig speelgoed. In afwachting van de sequel op ‘G.I. Joe’ verkochten ze de rechten op het bordspel ‘Battleship’ (bij ons bekend als ‘Zeeslag’) aan Universal Pictures. Dat het resultaat behalve de titel maar weinig gemeen heeft met het spel, laat zich raden. Want hoe verfilm je nu in godsnaam een gezelschapsspel waarin enkel maar wat pionnetjes op (duik)boten moeten worden geplaatst?

Door enkel de basis (op elkaar schietende oorlogsschepen) te behouden in een scenario dat voor de rest niets met het bronmateriaal te maken heeft, zo blijkt. Scenaristen Jon en Erich Hoeber overgoten hun verhaal met een sf-saus, en zien ‘Battleship’ in de eerste plaats als een eerbetoon aan de stoere fiere jongens van de Amerikaanse marine. Meer had regisseur Peter Berg (ooit een prima acteur) niet nodig om zich een ersatz Michael Bay te wanen. Goed nieuws voor liefhebbers van pompeus kotszak-militarisme, slecht nieuws voor de filmfan met een neus voor subtiele en genuanceerde spanning.

‘Battleship’ opent met een in 2005 gesitueerde proloog. De NASA ontdekt – heel ver van onze aardbol vandaan – een planeet die heel goed op de onze lijkt. Leven is er mogelijk, en de NASA stuurt vanop een basis in Hawaii signalen van goede wil naar onze verre buren. Signalen die in 2012 worden beantwoord, zij het niet op een vredelievende manier. In de Stille Oceaan landen vier buitenaardse ruimteschepen, en een ander schiet Hong Kong aan flarden. In de buurt van de landingsplaats vinden net de internationale RIMPAC-oefeningen plaats (een internationale ontmoeting tussen verschillende marinevloten), en de op werelddominantie azende buitenaardse snoodaards krijgen meer tegenstand dan ze aanvankelijk verwachtten. Zeker als de Amerikanen en de Japanners de handen in elkaar slaan om moeder aarde te redden.

Centrale pion in dit machoverhaal is Alex Hopper (Taylor Kitsch, die zowel met deze oorlogsboot als met ‘John Carter’ maar weinig potten brak). Een lanterfantende nietsnut die door zijn broer (Alexander Skarsgard) verplicht wordt om dienst te nemen bij de marine. Wat Alex niet zo slecht uitkomt, daar hij al gauw tot over zijn oren verliefd is op Samantha (Brooklyn Decker), de sexy dochter van admiraal Shane (Liam Neeson, die hier wel heel makkelijk zijn Hollywood-dollars verdient). Daarnaast nog prominent aanwezig in de cast: R&B-zangeres Rihanna als schietgrage marinierster, en Gregory Gadson, een legerveteraan die beide benen verloor tijdens een missie in Bagdad in 2007 en hier schaamteloos propaganda mag maken voor de troepen van oompje Sam.

Peter Berg keek wel heel goed naar het oeuvre van Michael Bay en Roland Emmerich: heldhaftige militairen, scènes waarin de aarde aan gort wordt geschoten, nevenpersonages die voor een komische noot moeten zorgen… de check-lijst wordt nauwgezet gevolgd. Toch deed ‘Battleship’ het aan de kassa’s niet zo goed als het oeuvre van Bay en Emmerich. Op zich niet verwonderlijk, want dit ‘raak en gezonken’-spelletje slaat maar weinig gensters. Eerder ‘mis en gezonken’ dus. Hoe indrukwekkend de speciale effecten en het gegoochel met militaire hardware ook mogen ogen, echt vernieuwend of meeslepend is het niet. Bovendien duurt het een eeuwigheid eer de plot echt uit de startblokken schiet, en met personages die fletser zijn dan een uitgedroogde schotelvod kom je ook niet echt ver. Bovendien is de manier waarop Berg het (Amerikaanse) militaire apparaat verheerlijkt op zich al voldoende reden om deze prent als nuchter mens resoluut de rug toe te keren.

Extra’s (Blu-ray): een making of die bestaat uit featurettes die verschillende aspecten van ‘Battleship’ behandelen: de voorbereiding, de cast, de actiescènes en de visuele effecten… Plus de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen op de USS Missouri (met Peter Berg als gids), aangevuld met de previsualisatie van een alternatief einde.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray