Zoeken

The Walking Dead, seizoen 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Walking Dead, seizoen 2 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Ernest Dickerson, Phil Abraham
  • Cast: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies
  • Genre: Horror
  • Duur: 540 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-08-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Walking Dead, seizoen 2 (Blu-ray)"

Eerst liet Frank Darabont de cinefiele goegemeente zien waar de echte kracht van Stephen Kings universum zit (in de menselijkheid dus) met zijn prachtige verfilmingen van ‘Rita Hayworth And The Shawshank Redemption’, ‘The Green Mile’ en ‘The Mist’. Daarna richtte hij zijn pijlen op de graphic novel-sensatie van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard. Hij zag potentieel voor een tv-reeks gebaseerd op hun zombie-epos ‘The Walking Dead’ en kreeg van zender AMC carte blanche om in 2010 een pilootseizoen met zes afleveringen uit te werken. Dat vond direct een miljoenenpubliek en werd beloond met lovende recensies, en een sequelseizoen was de evidentie zelve.

Voor die tweede reeks werd Darabont verrassend genoeg aan de kant geschoven. Zogezegd omdat hij toch liever binnen de format van de bioscoopfilm werkte, maar (een deel van) de waarheid is dat hij door AMC aan de kant werd geschoven nadat hij te kennen gaf niet opgezet te zijn met een budgethalvering en een verandering in het scenaristenteam. Het goede nieuws is alvast dat het verdwijnen van Darabont en de vermindering van de werkingsmiddelen geen negatieve invloed heeft op ‘The Walking Dead’. Integendeel: deze tweede worp is zowaar zelfs beter dan de eerste, al komt dat ook omdat er ditmaal dertien afleveringen zijn in plaats van zes, waardoor de verhaaluitwerking meer ruimte krijgt.

Meer tijd om de karakters te leren kennen dus, en de scenaristen doen hun uiterste best om van de hoofdpersonages figuren van vlees en bloed te maken, en niet zomaar anonieme personages die op de vlucht zijn voor gretig graaiende vleesetende zombies (in de serie steevast ‘walkers’ genoemd). Centrale as is opnieuw sheriff Rick Grimes (Andrew Lincoln) die ditmaal heel diep moet gaan om zijn vrouw Lori (Sarah Wayne Callies) en zoon Carl te beschermen tegen de boze buitenwereld. Eveneens nog steeds op het voorplan: Grimes’ ex-collega Shane Walsh (Jon Bernthal), die dan weer heel ver gaat om zijn eigen hachje te redden. Na een tragisch ongeval in de tweede aflevering vinden Grimes en co na hun vlucht uit Atlanta onderdak bij Hershel Greene (Scott Wilson), een dierenarts die met zijn familie op een afgelegen hoeve woont. De precaire verstandhouding tussen Hershel en de gasten vormt meteen een aparte verhaallijn die qua spanningsboog niet veel moet onderdoen voor de dreiging van de steeds op de loer liggende zombies.

Het gros van de tweede reeks speelt zich af op de hoeve van Greene. Zo is meteen duidelijk waarop AMC bespaarde, want uiteraard zal het goedkoper geweest zijn om het gros van de opnames op een enkele locatie te draaien. Op de zombies is gelukkig niet al teveel bespaard. Zeker op de kwaliteit valt niets af te dingen: Greg Nicotero en zijn medewerkers bij KNB EFX grossieren nog steeds in gore en gewelddadige mutilaties, en de impact van die scènes ligt zelfs iets hoger dan in het vorige seizoen. Ironisch genoeg vooral omdat er wat minder zijn en ze net daarom (nog) meer resonantie hebben. Neem dat ‘minder’ trouwens gerust met ettelijke korrels zout: elke aflevering heeft nog steeds op zijn minst een gedenkwaardige zombie-aanval. Wie ‘The Walking Dead’ bekijkt voor het visceraal gehalte zal geenszins teleurgesteld zijn.

Wie houdt van een goed verhaal trouwens ook niet. Op zich zijn de conflicten tussen de personages niet wereldschokkend, maar ze zijn mooi en meeslepend uitgewerkt. En worden met verve gebracht door een aardig op elkaar ingespeelde ensemblecast. Het blijft nog wachten op serpentineplotlijnen die voor echte verrassingen zorgen buiten de ‘mensen op de vlucht voor zombies’-rode draad, maar zelfs met een rechtlijnige plot die aanleunt bij het oeuvre van George A. Romero slaagt ‘The Walking Dead’ erin om dertien afleveringen lang adrenaline in het rond te spuien. Weet trouwens dat de gorefactor naar de ontknoping toe de hoogte ingaat, dat niet iedereen van de vaste cast het gaatje haalt en dat alles eindigt met een sterke cliffhanger. Meer dan genoeg lekkers dus om likkebaardend uit te kijken naar het momenteel in productie zijnde derde seizoen.

Extra’s (Blu-ray): verwijderde scènes en featurettes met info over het productieproces, de acteurs, de originele strip… degelijke achtergrondinfo voor wie na de dertien episodes nog niet meteen aan afkicken denkt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray