Zoeken

Dear Wendy

  • Cinevision.be/nl quoteert Dear Wendy met een 4/5
  • Regisseur: Thomas Vinterberg
  • Cast: Jamie Bell, Bill Pullman, Alison Pill
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 17-08-2005
  • DVD: 07-02-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Dear Wendy"

Thomas Vinterberg houdt niet de beste herinneringen over aan z’n eerste Engelstalige filmavontuur ‘It’s All About Love’. Z’n film werd haast nergens in de zalen gebracht en belandde genadeloos in de stoffige rekken van een sinistere videotheek. Het probleem zat hem toen duidelijk in het verhaal, want hoewel Vinterberg sfeer kan opwekken als geen ander, puilde z’n scenario uit van tegenstrijdigheden en hiaten. Met ‘Dear Wendy’ moet het beter gaan. Vinterberg neemt opnieuw plaats in de regiestoel, maar baseert zich ditmaal op een script van z’n goede vriend Lars Von Trier, bekend van onder andere ‘Dancer In The Dark’ en ‘Dogville’.

De jonge en ietwat apathische Dick (Jamie Bell) is een echte loser; hij werkt als hulpje in een lokale supermarkt in een arm mijnwerkersstadje, woont alleen in het huis van z’n overleden ouders en heeft geen vrienden. Als hij op een dag in het bezit komt van een revolver, verpandt hij zijn hart hieraan. Plotseling raakt hij bevriend met Stevie (Mark Webber), z’n collega in de supermarkt met wie hij voordien nog nooit een woord had gewisseld. Hoewel ze beiden prat gaat op hun pacifistische overtuiging, delen ze hun onstilbare interesse naar het gebruik en functioneren van wapens. Ze besluiten een geheime club op te richten, waarin ze enkel de loners van het dorpje toelaten. Ze noemen zichzelf The Dandies en baseren zich zowel op de regels van het pacifisme als op hun beste vrienden: vuurwapens.

Vinterberg hanteert een sobere, maar uiterst sfeervolle stijl. Hoewel de film zich afspeelt op amper één groot plein en de huizen die het omsluiten, weet Vinterberg door variërende camerastandpunten een heel universum te creëren, dat wel de grootte van een stad lijkt te hebben. Von Triers scenario is doordrenkt van hedendaagse maatschappijkritiek, maar tegelijkertijd ook van een bijzondere fantasie. Het verhaal is misschien weinig realistisch, maar doet niettemin dienst als grote metafoor voor het potentiële gevaar van vrij wapenbezit. De prent straalt een heuse dosis charme uit, niet in het minst door z’n swingende, poppy soundtrack, deels opgesmukt met een selectie uit het repertoire van de bekende sixtiesgroep The Zombies. Jamie Bell is uitstekend in de hoofdrol en bewijst na rollen in ‘Billy Elliot’ en ‘Deathwatch’ opnieuw heel wat gegroeid te zijn als acteur. De belangrijkste bijrollen zijn weggelegd voor Alison Pill als het enige vrouwelijke lid van The Dandies, Danso Gordon als zwarte crimineel die door The Dandies opgevangen wordt en Bill Pullman als ouderwetse sheriff. ‘Dear Wendy’ schiet mooie plaatjes, bevat goed acteerwerk en heeft bovendien charme te koop.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray