Zoeken

Quiz (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Quiz (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Dick Maas
  • Cast: Barry Atsma, Pierre Bokma, Kim van Kooten
  • Genre: Thriller
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-08-2012
  • Distributeur Blu-ray: Benelux Film Distributors HE
Bekijk de cover van de film "Quiz (Blu-ray)"

Misschien moeilijk te geloven voor wie toen nog niet geboren was of voor wie nog te klein was om alles actief mee te maken, maar in de jaren tachtig was de Nederlandse cinema in de Belgische bioscopen zeer populair. Dat kwam vooral omdat we toen als Vlamingen veel van de media en cultuur van onze noorderburen opsnoven, iets wat veranderde toen eerst vtm en later de andere Vlaamse commerciële tv-zenders aan hun opmars begonnen.

Zo kregen ook de films van Dick Maas hier destijds veel volk over de vloer. Maas debuteerde in 1983 met de nog steeds lekker wegkijkende horrorthriller ‘De Lift’ en zorgde vooral in 1986 voor overvolle zalen met de familiekomedie ‘Flodder’, die scoorde met massa’s slechte smaak en goedgeplaatst bloot. Maas is trouwens ook de man die in de jaren tachtig de controversiële videoclips draaide van de Golden Earring-hits ‘Twilight Zone’ en ‘When The Lady Smiles’. Daarna begon de faam van Maas wat te tanen: hij bleef met twee sequels te lang hangen in het ‘Flodder’-universum en liet pas in 2010 echt terug van zich horen met het geinige ‘Sint’, een slasher waarin de goedheiligman zich Jason Voorhees waande.

Blijkbaar heeft Maas de smaak van het filmen terug te pakken (of een goede geldschieter gevonden), want nog geen jaar later was met deze ‘Quiz’ reeds een opvolger klaar. Geen volbloed horrorprent ditmaal, maar eerder een meer psychologisch gestoelde thriller. Die de satirische mosterd haalt bij de overvloed aan quizzen en controversiële realityprogramma’s die de kijkbuis teisteren. De door Maas opgevoerde quiz is ‘Klaar voor onder water’, waarin de deelnemers vragen moeten beantwoorden terwijl hun partner in een watertank onder water moet zien te blijven. Presentator van het (populaire) onding is Leo Vandemolen (Barry Atsma). Die staat op het punt de show te verlaten om met zijn vrouw en dochter een nieuwe start te nemen in Italië. Of kiest hij alsnog in Nederland voor het snelle geld als presentator van een talkshow?

Een dilemma dat Barry met zijn vrouw Sandra (Kim van Kooten) en dochter wil bespreken in zijn favoriet Italiaans restaurant. Een restaurant waar zijn geliefd gezinnetje echter niet arriveert. Wie er hem wel opzoekt is een louche man (Pierre Bokma) die middels een foto en een ander item kan bewijzen dat hij Barry’s vrouw en dochter heeft ontvoerd. Om hen te redden moet Barry binnen het uur vragen beantwoorden die de man hem stelt. Weigert hij, dan ziet hij zijn vrouw en dochter niet meer levend terug.

‘Quiz’ heeft als onschuldig tussendoortje zeker zijn charme en kwaliteiten. Maas regisseert het spel tussen de twee mannen vrij ritmisch, en dat grotendeels op een en dezelfde locatie (het Italiaans restaurant). Met de centrale thrillerscharnier zit het dus zeker snor, maar gaandeweg lost Maas de rol en ruilt hij het claustrofobisch aspect in voor een actievolle climax die ietwat voor een stijlbreuk zorgt. Eveneens jammer is dat de reden waarom Barry’s vrouw en dochter zijn ontvoerd vrij snel duidelijk is (zeker voor de oplettende kijker). ‘Quiz’ mag zich dan wel voor 80 % afspelen in een sjiek restaurant, finaal smaakt dit toch meer naar een snelle fastfoodhap. Waar op zich uiteraard niets mis mee is, maar het is jammer dat Maas het uitgangspunt niet gebruikt voor een thriller die echt onder de huid kruipt. Al krijgen we ter compensatie naar goede Maas-gewoonte een fikse portie oer-Hollandse humor die zich ditmaal vooral manifesteert in een aantal nevenfiguren die de plot mee in leven houden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray