Zoeken

Our Idiot Brother

  • Cinevision.be/nl quoteert Our Idiot Brother met een 3/5
  • Regisseur: Jesse Peretz
  • Cast: Paul Rudd, Elizabeth Banks, Zooey Deschanel
  • Genre: Komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-09-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Our Idiot Brother"

Onze rechterhersenhelft eraf als Jesse Peretz niet een fiks aantal keer naar de Coen-broers’ cultklassieker ‘The Big Lebowski’ heeft gekeken vooraleer hij begon te schrijven aan ‘Our Idiot Brother’. Niet dat hij hun voorliefde voor noirthrillers heeft overgenomen, maar mocht iemand ons vertellen dat Pauls Rudds personage Ned Rochlin een broer blijkt te zijn van ‘The Dude’, we zouden het zowaar geloven.

Hippie days are here again met Ned Rochlin, een goedbedoelende lamme goedzak die spiritueel in de jaren zestig is blijven hangen. Hij verdient zijn hebben en houwen als bioboer, maar loopt tegen de lange arm van de wet als hij zich laat betrappen op het verkopen van cannabis. Met een gevangenisstraf als gevolg. Eens terug op vrije voeten, ontdekt hij dat zijn voormalige partner hem in de steek heeft gelaten en dat hij niet langer welkom is op de bioboerderij. Terug naar af dus voor Ned, maar gelukkig heeft hij drie zussen waar hij bij terecht kan. Vraag is voor hoelang, want slacker Ned past bij nader inzien niet echt in hun (op het eerst zicht) meer geordende leven.

Zus nummer een is Miranda (Elizabeth Banks), een journaliste bij Vanity Fair die hoopt op de grote doorbraak. Dat ze daarbij een paar ethische regels aan de laars moet lappen, lijkt niet echt een probleem. Ze heeft geen echte partner, maar hokt geregeld samen met haar buurman Jeremy (Adam Scott). Zus nummer twee is de biseksuele Natalie (Zooey Deschanel) die een relatie heeft met Cindy, maar niet vies is van de scheve schaats – hoe anders de baby in haar buik te verklaren? Zus nummer drie is Liz (Emily Mortimer), een huisvrouw die getrouwd is met de overspelige Dylan (Steve Coogan). Allemaal vinden ze hun broer aanvankelijk een toffe peer, maar wanneer de naïeve Ned bij hen allemaal heeft gelogeerd, zakt hun tolerantiepeil onder het vriespunt. En beschouwen ze hun broer prompt als een idioot eerste klas op wie ze niet langer willen babysitten.

Jesse Peretz doet veel dingen goed in ‘My Idiot Brother’. Hij toont zich begenadigd in het etaleren van losse grappen die niet zozeer hun heil zoeken in de vandaag de dag alomtegenwoordige lichaamsvochten, en opteert voor een meer menselijke situatiehumor. Paul Rudd heeft dat goed begrepen en amuseert zich kostelijk als dude met een hart van goud die zich vanuit zijn eigen leefwereld gedraagt als een hond in een kegelspel. Rudd is trouwens niet de enige die goed gecast is: ook Elizabeth Banks, Emily Mortimer en Zooey Deschanel leveren amusante vertolkingen af, zelfs kruipen ze grotendeels in de huid van karakters die ze al vele malen eerder hebben neergezet.

Waar Peretz minder begenadigd in blijkt, is in het schrijven van een sterk scenario. Hoe amusant bepaalde losse scènes ook mogen zijn, de verhaalnaad klampt zich te uiteindelijk te gemakkelijk vast aan de geijkte blauwdruk van heel wat komedies waarin de humoristische opbouw leidt naar conflicten tussen de voornaamste personages, iedereen vervolgens aan soul searching doet en aan het eind iedereen terug dikke maatjes is. Door de stijlkenmerken van de Amerikaanse onafhankelijke cinema te koppelen aan de clichés van de Hollywoodblockbuster zorgt Peretz alvast niet voor een vlekkeloos huwelijk. Een euvel dat door de sympathieke charme en het enthousiasme van de cast (Willie Nelson inclusief) grotendeels wordt gecounterd. En die sympathie blijkt uiteindelijk sterk genoeg om ‘My Idiot Brother’ alsnog met het label dudelicious de nacht in te sturen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray