Zoeken

The Philly Kid

  • Cinevision.be/nl quoteert The Philly Kid met een 2/5
  • Regisseur: Jason Connery
  • Cast: Wes Chatham, Devon Sawa, Sarah Butler
  • Genre: Actie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-08-2012
  • Distributeur DVD: Koch Media
Bekijk de cover van de film "The Philly Kid"

We geven het grif toe: tot vorig jaar hadden we nog nooit van Mixed Martial Arts gehoord. Tot daar plots Gavin O’Connor op het strijdtoneel verscheen met het uitmuntende ‘Warrior’, een als broederstrijd verpakte brok adrenaline waarin de vele gevechtscènes eveneens cinematografische relevantie hadden, niet in het minst door de sterke vertolkingen van Tom Hardy, Joel Edgerton en Nick Nolte. Ironisch genoeg brak ‘Warrior’ niet echt veel potten aan de kassa, misschien net omdat het grote publiek niet echt zit te wachten op een film over op elkaar beukende krachtpatsers. Meteen ook de reden dat Darren Aronofsky’s ‘The Wrestler’ destijds ietwat onder de radar bleef.

Kleine kans alvast dat er veel cinefielen warm zullen lopen voor dit kleinere broertje van ‘Warrior’. Het actieminnend publiek daarentegen, dat waarschijnlijk geen boodschap heeft aan het grote verhaal of opvallende regiestandjes, hoeft met ‘The Philly Kid’ niet te vrezen een kat in een zak te kopen. Dit is immers een film die anderhalf uur grossiert in gespierd en vaak bloederig geweld. Regisseur Jason ‘zoon van Sean’ Connery hoeft dan ook niet veel meer te doen dan in te zoomen op de vele gevechtsscènes om zijn slag thuis te halen.

Vechtersbaas van dienst is Dillon (Wes Chatham), een NCAA-worstelkampioen wiens ongestoorde leven als een smeltende poolkap in elkaar stuikt als hij betrokken raakt bij een vechtpartij nadat zijn beste vriend Jake (Devon Sawa) wordt overvallen. In de schermutselingen wordt een agent neergeschoten, en Dillon verdwijnt voor tien jaar achter de tralies. Eens vrij probeert hij zijn verleden van zich af te schudden, maar dat blijkt niet echt te lukken wanneer blijkt dat Jake schulden heeft bij de maffia. Die verplichten Dillon om terug in de arena te duiken om Jakes schuld te vereffenen. Dillon wordt voorts belaagd door een voormalig agent (Chris Marks) die de dood van zijn collega tien jaar terug nog niet vergeten is, en nog steeds op vergelding uit is. Wat een beetje gek is, daar Dillon onschuldig is veroordeeld, maar kom… we gaan niet muggenziften.
 
We zeiden het al: geen gebrek aan actie in een film die evengoed door Statham in plaats van door Chatham zou kunnen bevolkt zijn. ‘The Philly Kid’ draagt zijn actievolle adelbrieven trouwens met trots. De overvalscène waar de film mee aftrapt maakt meteen al duidelijk welke (gespierd) vlees er in de kuip ligt, en Connery blijft anderhalf uur lang grossieren in rauw weergegeven kooigevechten. Het probleem is dat die niet echt gecounterd worden door een verrassend of origineel verhaal. Zelfs de wending dat Dillon verplicht wordt om te verliezen is allesbehalve nieuw te noemen. Meer zelfs, telkens wanneer Connery zich concentreert op de scènes die het drama moeten voeden of de personages moeten uitdiepen, valt ‘The Philly Kid’ plat op het gat.
 
Of je ‘The Philly Kid’ verteert of wil verteren, hangt in eerste instantie af van de affectie die je koestert voor dergelijke macho- en testosteroncinema. En in tweede van wat je bereid bent om allemaal door de vingers te zien. Connery had niet meteen een groot budget ter beschikking (en dat zie je) en ook de acteerprestaties komen nauwelijks boven het B-niveau uit. Je kan dit als beperkingen zien, maar langs de andere kant kan je het glas ook als halfvol beschouwen en concluderen dat Connery een filmpje heeft afgeleverd dat zich al bij al stevig in de middenmoot van het body contact genre verankert.

Dat heeft dan misschien weer te maken met de betrokkenheid van actiemogul Joel Silver die als een van de executive producers op de rol staat. Silver sloot immers een overeenkomst met productiefirma After Dark (die hiervoor uitsluitend horrorfilms produceerden) voor wat ‘After Dark Action’ is geworden: een firma die (je raadt het al) low budget actiefilms maakt die zich hoofdzakelijk op de dvd-markt richten. Dusver zijn vijf titels in productie, en deze ‘The Philly Kid’ is er daar eentje van. Ook nog even meegeven dat de bijrol van Chase wordt vertolkt door Kristopher Van Varenberg, en dat is dan weer de zoon van onze eigen JCVD. Niet zijn acteerdebuut trouwens, want hij speelde eerder al bijrollen, vooral in een paar films waarin ‘The Muscles From Brussels’ er een lap op gaf.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray