Het is alweer een hele tijd geleden (we hadden het uitblijven van de millenniumbug nog niet meegemaakt) dat Hollywood de tiener in ons liet kennismaken met de zoektocht van een paar middelbareschoolscholieren naar seks in het algemeen en de eerste beurt in het bijzonder. ‘American Pie’ liet zich in 1999 een zin samenvatten als ‘Porky’s’ voor de eeuwwisseling’, maar bevatte naast de ranzige grappen een fikse portie menselijkheid die de jarentachtigklassieker ontbeerde. De prent raakte een nogal gevoelige snaar bij de jeugdige doelgroep, en resulteerde in twee sequels en een kwalitatief minder sterke spin-off reeks die rechtstreeks voor dvd werd geproduceerd en inmiddels ook afklokt op vier titels. Wie dacht dat de reeks hiermee dood en begraven was, heeft het mis. Met ‘American Pie: Reunion’ keert producer Chris Moore terug naar de bron voor een officieel vierde deel in de bioscoopreeks. Wat het aantal ‘American Pie’-gerelateerde titels meteen op acht brengt.
‘American Pie: Reunion’ speelt zich dertien jaar af na het origineel en concentreert zich op (de titel verraadt het al) de reünie van de toenmalige youths van de East Great Falls High School. Op het voorplan van de reünie: Jim, Oz, Kevin, Finch en Stifler die samenkomen op te toasten op het leven dat ooit was. Jim (Jason Biggs) is (sinds film drie) getrouwd met Michelle (Alyson Hannigan) en vader van een kind. Oz (Chris Klein) is een presentator van een sportprogramma en leeft samen met een supermodel in een kast van een villa, maar blijkt toch niet gelukkig. Kevin (Thomas Ian Nicholas) is een succesvol architect, maar voelt zich gevangen in een huwelijk waarin hij zowaar verplicht wordt mee te kijken naar ‘Gossip Girl’. Finch (Eddie Kaye Thomas) beweert de laatste tien jaar te hebben doorgebracht als avonturier die hem de hele wereld liet zien (spoiler: hij liegt). Stifler (Seann William Scott), tewerkgesteld als interim in corporate America, blijkt nog steeds een vuilbekkend fuifbeest in hart en nieren. En is op zijn eentje goed voor 95 % van de vieze woorden-ratio die ‘American Pie: Reunion’ rijk is. Uiteraard krijgt ook Jims vader (Eugene Levy) zijn plek onder de zon: hij voelt zich nog altijd geroepen om zijn zoon seksueel advies te geven en gooit zich daarnaast als weduwnaar op de vrijgezellenmarkt. Naast Levy verschijnen trouwens nog een heleboel andere gezichten uit de vorige delen de revue: kwestie van de fans van het eerste uur waar voor hun geld te geven.
‘American Pie: Reunion’ is de eerste uit de officiële reeks die niet geschreven is door scenarist Adam Herz. Tekstverwerkers van dienst zijn ditmaal Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg die meteen ook de regie mochten voeren. Dit duo was hiervoor het brein van de ‘Harold & Kumar’-films, een franchise die er dusver niet in slaagde in Europa voet aan wal te krijgen. Het tweetal heeft duidelijk goed gekeken naar de vorige drie en levert een film af die er naadloos bij aansluit. En komt op de proppen met genoeg gortige grappen die passen bij de teneur van de reeks en tegelijkertijd niet moeten onderdoen voor de excessen van pakweg ‘The Hangover’ en ‘Bridesmaids’. Liefhebbers van toilethumor zullen maar weinig te klagen hebben over de infantiele humor die hier wordt geëtaleerd. Wie in een deuk ligt bij uitwerpselen in een koelbox, weet waarheen. Op een ander moment knipogen Hurwitz en Schlossberg naar de hoogdagen van Blake Edwards zaliger met een uitgebreide ‘smokkel een halfnaakt meisje voorbij haar ouders’-scène.
Wie geen affiniteit heeft met de ‘American Pie’-bakvorm zal waarschijnlijk niet voor de bijl gaan voor deze grappenmarathon. Niet omdat de film volledig van humor is gespeend, maar vooral omdat de verhaalspoeling ontzettend dun is. Elk personage krijgt zijn persoonlijke crisis te verwerken, conflicten worden opgeblazen en aan het eind zijn alle scheurtjes uiteraard netjes weggewerkt en is hier en daar ook een levensles geëtaleerd. Niets nieuws onder de zon met andere woorden, en het is allemaal minder fris dan de makers laten uitschijnen. Maar ‘American Pie: Reunion’ zakt gelukkig nooit af naar het niveau van het doorsnee Adam Sandler-gedrocht. En dat is toch ook al wat waard.