Zoeken

The Cabin In The Woods

  • Cinevision.be/nl quoteert The Cabin In The Woods met een 3/5
  • Regisseur: Drew Goddard
  • Cast: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchinson
  • Genre: Horror
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-09-2012
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Cabin In The Woods"

Qua ‘wat je leest is wat je te zien krijgt’-titel kan ‘The Cabin In The Woods’ tellen. Regisseur Drew Goddard en coscenarist Joss Whedon (sinds zijn succes met ‘The Avengers’ heter in Hollywood dan het metrodeksel waarboven Marilyn Monroes witte jurk destijds opdwarrelde) proppen immers zowat elk denkbaar cliché van het boshutgenre in hun prent, en knipogen openlijk naar genreklassiekers als Sam Raimi’s ‘The Evil Dead’, bijna dertig jaar na dato nog steeds een van de referenties als het op inspiratievolle voor een appel en een ei gedraaide horrorfilms aankomt. Maar dat is niet alles wat Goddard en Whedon doen: ze maken van hun film in een klap eveneens een knipogen in het rond strooiende ode aan het genre. Een beetje zoals Wes Craven en Kevin Williamson dat deden met ‘Scream’, al gaan ze nog een postmoderne stap verder.

En dat wordt al meteen duidelijk in de eerste scène. Daarin keuvelen Richard Jenkins en Bradley Bradford (‘The West Wing’) vanuit een schimmig corporate bedrijf over koetjes en kalfjes vooraleer we te zien krijgen dat hun bedrijf via een overvloed aan camera’s en aanverwante foefjes een hut in het bos bespioneert. En zelfs alle middelen in huis heeft om de hut te manipuleren. Een windvlaag, een in het slot springende deur … een druk op een knop, en het kan. Waarom ze dat doen wordt met mondjesmaat duidelijk gemaakt.

De modus operandi onthullen doen we uiteraard niet: wat we wel prijsgeven is dat vijf twintigers die er een weekendje van tussenuit willen hun zinnen zetten op een op het eerste zicht idyllisch lijkende hut in het bos. Boom- en mosavonturiers van dienst zijn Dana (Kristen Connolly), Jules (Anna Hutchinson) en haar lief Curt (Chris Hemsworth), Holden (Jesse Williams) en stoner Marty (Fran Kranz). Op zich verschillen die vijf in niets van de vele andere tieners die hen in het genre zijn voorgegaan, maar ze zijn gelukkig minder irritant dan het gros van het tienerslachtvee uit pakweg de ‘Friday The 13th’- en ‘A Nightmare On Elm Street’-franchises. Meer zelfs, de vertolkingen van het vijftal zijn zelfs geslaagd te noemen, al komt dat waarschijnlijk ook omdat ze weten dat ze tekenden voor een project dat zichzelf niet al te serieus neemt.

Na een ontmoeting met een lokale weirdo (nog zo’n genreconstante) ontdekt het kwintet dat de hut minder rustiek is dan ze zich voorstelden. Meer zelfs, in de kelder vinden ze materiaal dat griezelig genoeg is om hun nekharen te activeren. Zeker het dagboek van ene Patience Buckner is creepy stuff: een passage uit het boek roept een zombiefamilie op die in een mum van tijd de hut omsingelt. Ontdekken hoe dit alles rijmt met de interventies van Jenkins, Bradford en co is een van de geneugten van ‘The Cabin In The Woods’. Want ja, er valt nogal wat af te lachen, zeker in het laatste halfuur waar Goddard en Whedon een waarlijke monsterpolonaise starten. Een beetje jammer is dat tussen al het plezier en vertier de spanning wat uit het oog werd verloren. Waardoor het allemaal net iets te academisch en berekend is, en het je eigenlijk nooit naar een bescherming biedend kussen of deken doet grijpen. En dat was iets waar Raimi destijds wel in slaagde.

Hoe dan ook, ‘The Cabin In The Woods’ is en blijft verplicht voer voor iedere horrorjunk. En zeggen dat het een hele tijd duurde vooraleer de prent werd uitgebracht. In 2009 liep het project immers vertraging op door het faillissement van productiefirma MGM, en pas begin dit jaar volgde alsnog een wereldwijde release. Wat meteen verklaart waarom Chris Hemsworth (inmiddels beter bekend als ‘Thor’) er nog niet zo bicepsrijk bijloopt als vandaag de dag het geval is.

Extra’s: genreadepten hoeven na de film nog niet meteen naar bed. Een bonusschijf met een waaier aan featurettes staat garant voor een omvangrijke making of: interessant voor wie meer wil weten over het productieproces, visuele effecten, make-up etc.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray