Zoeken

Boardwalk Empire, seizoen 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Boardwalk Empire, seizoen 2 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Tim Van Patten, Allen Coulter
  • Cast: Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly MacDonald
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 620 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-09-2012
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Boardwalk Empire, seizoen 2 (Blu-ray)"

Tony Soprano had zes seizoenen nodig vooraleer hij zijn imperium naar de haaien zag gaan en zich nergens meer veilig voelde, Nucky Johnson heeft het al na twee reeksen vlaggen. In dit tweede seizoen van HBO’s (terecht) gelauwerde misdaadserie ‘Boardwalk Empire’ wordt de corrupte stadhouder immers langs alle kanten belaagd door zijn tegenstanders. Zelfs voormalige vertrouwelingen lijken er stuk voor stuk op uit om hem van zijn voetstuk te stoten. Een rode draad met genoeg intriges om opnieuw twaalf uur lang in de ban te zijn van deze door Terence Winter bedachte misdaadsaga, die nog steeds onder auspiciën van Martin Scorsese en Mark Wahlberg staat.

Seizoen twee speelt zich af in 1921. Nucky Johnson, actief als dranksmokkelaar en dus vierkant zijn botten vegend aan de Volstead Act, is een doorn in het oog van de maffiabonzen in New York (geleid door Arnold Rothstein) en Chicago (waar Al Capone zijn imperium aan het opbouwen is). Ook in Atlantic City zelf is Nucky opgejaagd wild: zijn voormalige beschermeling Jimmy Darmody heeft samen met zijn vader ‘The Commodore’ en Nucky’s broer Elias een complot gesmeed waarbij Nucky in de cel belandt wegens het meehelpen aan en stimuleren van verkiezingsfraude. Hulp krijgt Nucky uit onverwachte hoek: enkel Margaret (Kelly MacDonald) schijnt er alles aan te doen om Nucky uit het oog van de storm – en aan de macht – te houden. Al gaat ook zij niet volledig vrijuit, zo blijkt ergens halverwege dit seizoen.

Meer inhoudelijke geheimen prijs geven zou nefast zijn voor de kijkvreugde. Weet in elk geval dat je je maar beter schrap zet voor een heleboel verrassende (en vaak gewelddadige) ontwikkelingen die er flink de vaart inhouden. Hoe mooi en meeslepend de scenario’s trouwens zijn, toch zijn ze niet eens de hoofdreden om dit sprankelend gangsterepos vier sterren toe te kennen. Zijn dat wel: de uiterst secure vertolkingen, de fabuleuze aankleding en het somptueuze oog voor detail dat elke aflevering kleurt.

Steve Buscemi is als Nucky andermaal de lokvogel van ‘Boardwalk Empire’, maar hij ziet zich – zelfs nog meer dan in het eerste seizoen – bijgestaan met een sterk leger bijrolspelers. Zelfs William Forsythe (de karakterkop uit ‘Once Upon A Time In America’ en ‘Things To Do In Denver When You’re Dead’) maakt zijn opwachting. Al is zijn bijdrage niet zo substantieel als die van de echte sterren van de pier. Zoals Michael Pitt, die zich met de intensiteit van een jonge Brando en DiCaprio op de rol van de machtsgeile Jimmy gooit. En Michael Shannon als FBI-agent Nelson Van Alden, wiens persoonlijke demonen zijn jacht op Nucky enkel maar intenser maken. Speciale vermelding is er voor Michael Kenneth Williams die met zijn interpretatie van Chalky White (zich opwerkend als een van de meest memorabele personages uit de reeks) niet moet onderdoen voor die van Omar Little in ‘The Wire’, nog zo’n onverwoestbaar HBO-meesterwerk.

Ten opzichte van het eerste seizoen van ‘Boardwalk Empire’ verrast dit tweede niet echt. Niemand die daar vragende partij voor was natuurlijk. Van Patten en zijn team scenaristen gaan verder op het elan van de vorige twaalf episodes, en dat elan is meer dan sterk genoeg om ook deze sequelreeks te bejubelen en te bewieroken. Of ‘Boardwalk Empire’ op het eind van de rit even onsterfelijk zal blijken als ‘The Sopranos’ valt voorlopig nog af te wachten, maar de kwaliteit van de eerste twee seizoenen staat in elk geval garant voor een plaatsje bovenaan de HBO-canon. En het einde is nog niet zicht: binnen een paar weken gaat in Amerika de derde reeks van start. Nog meer lekkers aan de horizon, met andere woorden.

Extra’s (Blu-ray): commentaartracks, featurettes en uitgebreide karakterdossiers. En een terugblik op de vorige twaalf afleveringen: ideaal om vooraf te bekijken en meteen weer mee te zijn. Een meer dan verzorgd pakket achtergrondinformatie met andere woorden, en naar goede HBO-gewoonte vooral killer en bijna geen filler.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray