Zoeken

Death At A Funeral

  • Cinevision.be/nl quoteert Death At A Funeral met een 3/5
  • Regisseur: Frank Oz
  • Cast: Matthew Mcfadyan, Alan Tudyk, Peter Dinklage
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 11-07-2007
  • DVD: 12-12-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Death At A Funeral"

Na alle ellende die het leven heeft gebracht, kan een mens alleen maar hopen op een waardig afscheid. Dat vinden Daniel en Robert ook. Zij zijn vastbesloten om hun vader vaarwel te heten met de nodige Britse klasse en distinctie. Toch jammer dan, dat er op zulke begrafenissen altijd weer familie en vrienden aanwezig moeten zijn. De meest onhebbelijke creaturen proberen de naaste familie hun medeleven te betuigen of op te monteren met allerlei clichés, onbelangrijke causerieën en - no pun intended - andere dooddoeners. Nochtans zou je na deze film nog gaan geloven dat begrafenissen dolle pret zijn.

Na één van de meest originele begingenerieken die we in tijden mochten aanschouwen, wordt al gauw duidelijk dat deze begrafenis niet op rolletjes zal verlopen. Neurotische weduwes, rivaliserende broers en kwebbelende eega’s dragen elk hun steentje bij tot de drukte. Hele horden onuitstaanbare kennissen, gestreste zielenherders en zowaar een dwerg die uit is op chantage, maken het afscheidsfeest compleet. We hoeven er wellicht niet bij te vertellen dat deze zeldzame combinatie leidt tot buitensporige capriolen, iets wat enkel beaamd wordt door de wervende slagzin: ‘The story that puts the F.U. in funeral’.

Regisseur Frank Oz heeft zich duidelijk nog eens goed laten gaan. Dat leverde een bijzonder leuke film op, al moet je het vooral over je heen laten komen. Tijdens de film viel het amper op, maar na afloop neemt het gevoel toe dat er één bijzonder goede grap was, en de rest van de film daar dan maar rond werd gebouwd. De combinatie van voornaamheid en onderbroekenlol is geslaagd, maar de vrolijke chaos die aanvankelijk aan sneltempo op de kijker wordt afgevuurd, vervalt ook geregeld in simplistische misverstanden die eerder in een bij de haren getrokken derderangsfilm thuishoren dan in een dartele zwarte komedie. De vele nevenplots met huwelijksproblemen, homofilie of druggebruik kunnen onmogelijk volledig worden uitgewerkt en dienen dan ook vooral om het zonderlinge karakter van sommige personages op te drijven.

Gelukkig kunnen we niet om dat ene ogenblik heen waarbij de zaal davert van de gierende mensen. Laten we dan ook niet al te kritisch zijn voor die kleine gebreken; dat ene moment maakt het allemaal de moeite waard. Op aardigheid haalt deze film het moeiteloos, maar er mocht gerust wat minder buitenissigheid en wat meer inhoud in.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray