Zoeken

Sneeuwwitje

  • Cinevision.be/nl quoteert Sneeuwwitje met een 3/5
  • Regisseur: Tarsem Singh
  • Cast: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-09-2012
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Sneeuwwitje"

‘Wyatt Earp’ en ‘Tombstone’. ‘Antz’ en ‘A Bug’s Life’. ‘Deep Impact’ en ‘Armageddon’. ‘Capote’ en ‘Infamous’. Eens om de zoveel tijd duikt het fenomeen op: twee films die in hetzelfde jaar verschijnen én krek hetzelfde onderwerp hebben. In 2012 was het weer van dattum. Terwijl ‘Twilight’-actrice Kristen Stewart zich in de plunje van Sneeuwwitje mocht hijsen voor ‘Snow White And The Huntsman’, deed Lily – dochter van Phil – Collins precies hetzelfde, maar dan in ‘Mirror Mirror’ – in onze contreien op dvd gebracht onder het ietwat banale ‘Sneeuwwitje’.

Waar in voornoemde voorbeelden de twee films ook qua toon in elkanders buurt circuleerden, kunnen de twee pellicule-adaptaties rond de sprookjesprinses nauwelijks verder uit elkaar liggen. Trekt het binnenkort op dvd te verschijnen ‘Snow White And The Huntsman’ eerder de kaart van de bombastische pathos die herinnert aan de gezwollenheid van ‘The Lord Of The Rings’, dan gaat de Indische beeldenstormer Tarsem Singh voor een meer fantasierijke aanpak, die jong en oud moet weten te bekoren. Een echt sprookje kortom, dat voor de jongere kijkers voldoende sotternieën herbergt en de volwassen meekijker trakteert op leuke (hier en daar moderne) variaties op het bekende verhaal van de gebroeders Grimm én fijne acteerprestaties.
 
De plot laat zich niettemin lezen als een vrij klassieke interpretatie: een boosaardige koningin annex tovenares (Julia Roberts) wil koste wat het kost de troon van een weesmeisje (Lily Collins) stelen en de aandacht van de prins trekken. Wanneer de schoonheid van het meisje – Sneeuwwitje – de prins weet te bekoren, verbant de koningin haar naar het bos, waar een vraatzuchtig beest hongerig wacht. De koningin-to-be wordt echter gered door een groep kleine struikrovers, onder wier hoede ze ontwikkelt tot een zelfzekere, ontembare jongedame, die zich voorneemt terug te krijgen wat haar ontnomen is. In haar queeste wordt ze bijgestaan door haar zeven kleine krijgervrienden.

Wie vertrouwd is met het werk van Singh, weet dat de wondere wereld van Sneeuwwitje onder zijn auspiciën een bijzonder universum kan worden. Ook al gaat hij voor een frivole, speelse aanpak, alleen al door zijn prachtige fotografie en dito beeldcomposities slaagt de ‘Immortals’- en ‘The Fall’-cineast erin om de prent zijn onvermijdelijke ‘kinderfilm’-imago te laten ontstijgen. Singh wordt er wel vaker van beschuldigd dat zijn films meer style dan substance bevatten, en ook hier is dat weer zo, maar wanneer iedereen vertrouwd is met de substance, liggen er nu eenmaal meer mogelijkheden om er visueel een spektakel van te maken.

Reken daarbij een cast die zich bijzonder goed amuseert én die ambiance ook kan vertalen naar de kijker, en je hebt een film die zelfs de grootste azijnpisser probleemloos met een kamerbrede glimlach achterlaat. Vooral Julia Roberts is geweldig gecast als evil queen, al verdient de met een puike komische timing gezegende Armie Hammer (‘The Social Network’) minstens evenveel lof. In een leuke bijrol is het ook lachen geblazen met Nathan Lane. En Lynn Collins dan als het witte meisje? Zij heeft nu eenmaal de rol waarin het minst ‘plezier’ ligt, maar als frisse verschijning pakt ze wel goed op het scherm. ‘Sneeuwwitje’ (of ‘Mirror Mirror’ dus, zoals wij eigenlijk prefereren) is een geinig sprookje, dat zichzelf nergens serieus neemt en precies daardoor jolly good fun is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray