Zoeken

Bram Stoker's Dracula (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bram Stoker's Dracula (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Francis Ford Coppola
  • Cast: Anthony Hopkins, Gary Oldman, Keanu Reeves
  • Genre: Horror
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-09-2012
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Bram Stoker's Dracula (Blu-ray)"

Vampiers, wie krijgt er vandaag de dag nog kippenvel van? Tienermeisjes vallen er sinds de ‘Twilight’-franchise voor in katzwijm, en de tv-serie ‘True Blood’ zorgt er op zijn eigen alle stoppen los-manier ook voor dat de scherphoekige outsiders meer op de lach- dan op de rilspieren werken. Tijd om de onsterfelijke bloedzuiger nog eens in het gruwelzonnetje te zetten met andere woorden, en de release van ‘Bram Stoker’s Dracula’ op blu-ray is daar een meer dan geschikte gelegenheid voor. Twintig jaar na zijn release heeft de bombastische ‘Dracula’-versie van Francis Ford Coppola immers nog maar weinig van zijn pluimen verloren, en op blu-ray schittert het allemaal nog een pixeltje meer.

Extra reden om de ‘Bram Stoker’s Dracula’ nog eens opnieuw te bekijken: het is zowat de laatste relevante titel uit het imposante oeuvre van Coppola. De laatste jaren vergast hij zijn fanclub nog uitsluitend op voor een appel en een ei gedraaide experimentele spielereien (‘Youth Without Youth’, ‘Tetro’, ‘Twixt’), en grand cru zijn die bezwaarlijk te noemen. Wat ook niet kon voor zijn geslaagde, maar onopvallende John Grisham-verfilming ‘The Rainmaker’ en de Robin Williams-flop ‘Jack’. Waardoor zijn Draculafilm uit 1992 momenteel nog steeds de laatste echt grootse Coppola is. En dat misschien wel zal blijven, al hopen we van niet natuurlijk.

Coppola kreeg het scenario van James V. Hart (‘Hook’, ‘Contact’) toegespeeld door Winona Ryder, en hij was ogenblikkelijk enthousiast om Bram Stokers klassieke vampierenroman uit 1897 te verfilmen. Maar dan wel op zijn eigen manier, en geen die slaafs de vele andere adaptaties zou volgen. Coppola koos voor een versie die zowel eigentijds, gotisch als erotisch moest zijn. Om te vermijden dat de opnames opnieuw zwaar overtijd zouden gaan (Coppola droeg nog steeds het stigma van ‘Apocalypse Now’ en ‘One From The Heart’ mee), besloot hij alles binnenshuis op soundstages te draaien, wat meteen het theatrale karakter van het project in de verf zette. Coppola wou bovendien niet te veel weten van moderne foefjes: het gros van de speciale effecten werd gedraaid met cameratrucage en niet zozeer met CGI, die begin jaren negentig na het succes van James Camerons ‘The Abyss’ en ‘Terminator 2’ aan zijn opmars was begonnen. Bovendien lag de nadruk sowieso op de acteurs, die door Coppola werden omschreven als ‘de parels van de productie’. Om die parels extra te doen schitteren, spendeerde hij een groot deel van het budget aan de kostuums. Die werden ontworpen door de begin dit jaar overleden Japanse ontwerpster Eiko Ishioka, die een Oscar won voor haar op zijn zachtst gezegd opvallende ontwerpen, en later uitgroeide tot vaste medewerkster van Tarsem Singh.

Coppola’s aanpak viel in goede aarde. De meeste critici waren enthousiast en de film groeide wereldwijd uit tot een regelrechte kaskraker. Verdiende lof en eer voor een prent die zeker niet zonder inzinkingen is, maar die genoeg oogstrelende verrassingen in petto heeft om de cinefiel twee uur lang gebiologeerd te laten zijn door wat ongetwijfeld de visueel mooiste ‘Dracula’-film is. En verhaaltechnisch eveneens mooi overeind blijft. Wat moeilijk anders kon, daar Hart en Coppola heel dicht bij de letter en de geest van Strokers boek zijn gebleven.

Ook de casting was geïnspireerd: Gary Oldman is fascinerend als barokke vampier, Anthony Hopkins bevlogen als Dracula’s nemesis Abraham Van Helsing en Winona Ryder etaleert de juiste dosis breekbaarheid als Dracula’s oogappel Mina Harker. Enkel Keanu Reeves is iets te houterig als Jonathan Harker, maar die houterigheid hoort nu eenmaal een beetje bij de schermprésence van Reeves. Liefhebbers van vrouwelijk schoon wijzen we er nog graag op dat een van Dracula’s bruiden wordt vertolkt door Monica Bellucchi, zo’n tien jaar voor die echt werk begon te maken van haar carrière in Hollywood.

Extra’s (Blu-ray): verschillende featurettes en een audiocommentaartrack van Coppola bieden een ruim inzicht in het productieproces. Wie na de film nog wat langer in Coppola’s/Stokers barokke vampieruniversum wil blijven heeft daar dus ruimschoots de kans toe.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray