Zoeken

We Bought A Zoo

  • Cinevision.be/nl quoteert We Bought A Zoo met een 3/5
  • Regisseur: Cameron Crowe
  • Cast: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-08-2012
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "We Bought A Zoo"

Cameron Crowe heeft zijn plaats in de annalen van de film- (en muziek)geschiedenis verdiend. Om te beginnen bracht hij via interviews en boeken het oeuvre van Billy Wilder onder de aandacht van een nieuwe generatie filmfanaten, en alleen al daarom verdient hij respect. Wilders portfolio verdient het immers om tot het eind der tijden herontdekt te worden en geëerd te blijven. Daarnaast maakte hij met ‘Almost Famous’ een moderne klassieker over de Amerikaanse rockscene in de jaren zeventig, grotendeels gebaseerd op zijn ervaringen als piepjonge rockjournalist voor het blad ‘Rolling Stone’. Nog anderen zullen in dit rijtje graag ‘Jerry Maguire’ toevoegen, zijn romcomhit uit 1996 waarin Tom Cruise twee uur en een kwartier lang zijn Colgate-glimlach mocht etaleren, en waarvoor Cuba Gooding Jr. een Oscar kreeg.

Crowe is echter ook de man van de middelmaat. Met titels als ‘Vanilla Sky’ en ‘Elizabethtown’ brak hij maar weinig potten, en ook ‘We Bought A Zoo’ is bezwaarlijk een klassieker te noemen. Maar het is wel een prent die bewijst dat Crowe oog en oor heeft voor het filmvak, en zelfs al trekt hij hier ongegeneerd enkele vaten stroop en sentiment open, uiteindelijk etaleert deze beestenfilm nog genoeg hart en professionaliteit om niet zomaar achteloos in een vergeethoekje te worden gedrumd. Daar zitten trouwens eveneens de aangename vertolkingen van Matt Damon en Scarlett Johansson voor iets tussen.

‘We Bought A Zoo’ is gebaseerd op ware feiten. Zoals dat wel meer gaat met verfilmingen van ware feiten is het een en ander fel bijgekleurd: zo is er een locatieswitch van het Britse Devon naar een lapje middle America. De basis blijft echter zoals die was: een man wil met zijn gezin ontsnappen aan de sleur van alledag en besluit om een oude, verwaarloosde dierentuin te kopen en die op te knappen zodat er terug bezoekers over de vloer kunnen komen. In de film is die man, Benjamin Mee (vertolkt door Matt Damon), weduwnaar, in het echt stierf zijn echtgenote pas nadat de dierentuin was aangekocht. Benjamin Mee schreef over zijn ervaringen het boek ‘We Bought A Zoo: The Amazing True Story Of A Young Family, A Broken Down Zoo, And The 200 Wild Animals That Changed Their Lives’. Wie ooit eens in Devon is, kan er zijn Dartmoor Zoological Park trouwens nog steeds bezoeken. Het boek stond eerder al model voor een vierdelige BBC-documentaire annex reality soap, en vond zo zijn weg naar Hollywood, waar het verhaal door scenariste Aline Brosh McKenna (‘The Devil Wears Prada’, ‘Morning Glory’) filmklaar werd gemaakt, vooraleer Cameron Crowe er een meer persoonlijke draai aan gaf.

McKenna en Crowe modelleerden ‘We Bought A Zoo’ volgens het aloude All-American dream verhaal. Je kent het wel: wat er je ook mag tegenzitten, volhouden en niet opgeven, amen en hallelujah. Ietwat onvermijdelijk zit die boodschap (ook bij Crowe) verborgen onder een fikse lading Hollywoodsuiker: want Damon mag dan wel eens met de handen in het haar zitten wegens geen geld, zieke beesten of een balorige puberzoon, uiteindelijk komt alles toch nog vrij vlot goed. Bovendien mag hij Scarlett Johansson tot zijn nieuwe schare medewerkers rekenen: geen wonder dat de bedroefde weduwnaar al snel terug rode kaakjes krijgt. Met het comic relief strooit Crowe evenzeer vlijtig in het rond: getuige de karikaturale gezondheidsinspecteur en de bewust breed komisch acterende Thomas Haden Church als Damons broer.

Is ‘We Bought A Zoo’ een goede film? Bijlange na niet. Maar het is wel een netjes verzorgd Hollywoodvehikel dat ondanks de vele inzinkingen en trage momenten al bij al netjes overeind blijft. Geen vintage Crowe dus, maar er zijn genoeg mooie beelden en naar goede Crowe-gewoonte opvallende geluiden (vooral de fans van Sigur Ros/Jonsi zullen in hun nopjes zijn met de soundtrack) om de fans van het eerste uur een aangename twee uur te verzorgen. Of niet Crowe-adepten zich zullen laten overtuigen, zal hoofdzakelijk afhangen van hun tolerantie tegenover de meest onbeschaamd sentimentele zijde van de Amerikaanse commerciële cinema.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray