Zoeken

Death Of A President

  • Cinevision.be/nl quoteert Death Of A President met een 2/5
  • Regisseur: Gabriel Range
  • Cast: Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 18-07-2007
  • DVD: 04-10-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Death Of A President"

De president is dood, leve de president! Zo ziet de wereld er vanaf oktober 2007 uit volgens de Welshe regisseur Gabriel Range: een wereld zonder George W. Bush. Origineel kun je het concept van deze film annex documentaire in elk geval wel noemen. Gezien de complete paranoia in de Verenigde Staten en ver daarbuiten, mag het trouwens een wonder heten dat deze film überhaupt in de zalen komt.

Via een geslaagde montage van archiefbeelden, pseudogetuigenissen en technische ingrepen wordt de kijker na de aanslag op de president meegesleept van verdachte naar getuige naar familielid naar betrokkenen en ga zo maar door. Slepen is inderdaad de meest toepasselijke term, want hoewel de film slechts iets meer dan anderhalf uur duurt, lijkt het speurwerk veel meer tijd te vragen. De opzet van de film zat nochtans goed. Een veelvoud aan personages krijgt het woord waardoor je de feiten steeds uit een ander perspectief beleeft en de gegevens aan een genuanceerde analyse kunt onderwerpen. Minder geslaagd is de brede uitwerking van de leefwereld van de verdachten. Akkoord, we schrijven vaak dat filmpersonages veel weg hebben van oppervlakkige karikaturen en nu we eindelijk een beetje diepgang krijgen, is het weer niet goed. Wel, neen, want door de vele verdachten en de spanning die stelselmatig daalt na de moord, zit er helemaal geen vaart meer in de film. Het beoogde effect, een rasechte whodunit, vervalt hierdoor in een tergende queeste. Wie aanvankelijk nog wou weten waarom de president werd vermoord, wil al gauw alleen nog maar weten wie het was om dan zo snel mogelijk huiswaarts te keren.

Range haalt wel belangrijke punten aan in verband met de rol van de media, de mogelijke gevolgen voor de wereldpolitiek en de drogredenen die machthebbers kunnen opperen om hun eigen agenda plezier te doen, maar al deze rake punten van kritiek gaan ironisch genoeg gedeeltelijk verloren in de klaagzang van de slachtoffers. Dit neemt echter niet weg dat deze film toch even de adrenaline doet stromen zoals je van een opzwepende thriller kan verwachten en de vanzelfsprekend onechte documentaire absoluut geloofwaardig is.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray