Zoeken

The Dictator (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dictator (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Larry Charles
  • Cast: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-10-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Dictator (Blu-ray)"

Een bijrol links en rechts buiten beschouwing gelaten, bouwde de graag provocerende beeldenstormer Sacha Baron Cohen zijn carrière dusver uit met het creëren van typetjes die hij als zijnde echt op de nietsvermoedende goegemeente losliet. Als vuilgebekte rapper Ali G. stond hij niet onmiddellijk in het middelpunt van de belangstelling: het was pas met Borat (die al even mocht proefdraaien in ‘Da Ali G Show’) dat de komiek in 2006 echt doorbrak bij het grote publiek. Cohen excelleerde in zijn rol van alle mogelijke heilige huisjes omver schoppende journalist uit Kazachstan en confronteerde de Amerikaanse/Westerse maatschappij met hun xenofobe en bekrompen zelfbeeld. En oogstte daarmee wereldwijd luid (zij het vaak pijnlijk) gelach en applaus. Zijn volgende creatie, de homofiele Oostenrijkse modejournalist Brüno deed het minder goed: grotendeels omdat Borat een leuker personage was, maar ook omdat de mockumentary ‘Brüno’ een slag in het water bleek.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat Cohen zijn nieuwste typetje, de Midden-Oosten-dictator Aladeen, niet opvoert in een valse documentaire, maar in een volledig fictieve komedie. Hier geen verborgen camerastunts met in de val lopende voorbijgangers dus, maar een volledig in scène gezette slapstickkomedie waarin Cohen nog steeds met graagte alles en iedereen te kijk zet, zij het op een onvoorstelbaar puberaal niveau.

‘The Dictator’ slaat zijn tenten op in de fictieve Noord-Afrikaanse dictatoriale staat Wadiya. Geleid door admiraal-generaal Halfaz Aladeen, een mensenhatende, sadistische, anti-Westerse en anti-joodse sadist die (mocht hij kunnen) van folteren wereldwijd een nationale sport zou maken. En die in het geheim aan een kernwapen werkt: zo hoort dat nu eenmaal. Wanneer Aladeen naar een vergadering van de Verenigde Naties in New York afreist om daar een speech te geven, wordt hij ontvoerd door zijn oom Tamir (Ben Kingsley, blijkbaar op zoek naar een verzetje). Die laat Aladeen vervangen door dubbelganger Alison Burgers, een schlemiel buiten categorie die een spoedcursus ‘zich als Aladeen gedragen’ krijgt. Op die manier kan Alison/Aladeen aan de Verenigde Naties verkondigen dat hij Wadiya uitroept tot een republiek, zodat de Amerikanen en andere rijke mogendheden er olie kunnen ontginnen, wat Tamir een extra dikke portefeuille kan opleveren. Aladeen slaagt er echter in te ontsnappen, vastbesloten zijn statuut van dictator te vrijwaren en zijn oom een hak te zetten. Daarbij krijgt hij hulp van milieuactivist Zoey (Anna Faris), die zowaar de liefde van zijn leven blijkt te zijn.

Scenariomatig vinden Cohen en zijn team scenaristen geenszins het warme water uit. De plot is een doorslagje van ‘The Prisoner Of Zenda’ en dient enkel als kapstok om zoveel mogelijke foute, vulgaire, puberale en vaak flauwe grappen te etaleren. Want Cohen gedraagt zich eens te meer als een duivel in een wijwatervat. Wie snel aanstoot neemt aan politiek-incorrecte humor, houdt het hier geen tien minuten uit. Wie daarentegen in een deuk ligt bij de gedachte aan rondslingerende genitaliën haalt waarschijnlijk wel tranen met tuiten lachend de finish.

Om een lang verhaal kort te maken: ‘The Dictator’ richt zich niet naar fans van gesofisticeerde humor of de betere satire (neen, dit is niet Cohens equivalent van Chaplins onsterfelijke ‘The Great Dictator’), maar naar de lachebekken die eerder al in een deuk lagen met ‘Borat’ of ‘Brüno’. Cohen probeert vooral met bewust grove humor te scoren, waardoor de wel geslaagde of originele grappen tsnunamigewijs mee de dieperik worden ingesleurd. Jammer, zeker omdat de publiciteit rond de film bij vlagen leuker bleek dan het eindproduct. Cohen kroop opnieuw live in de huid van Aladeen, en wist op een bepaald moment zelfs Martin Scorsese (voor wie Cohen een bijrol vertolkte in diens heel mooie ‘Hugo’) mee in de grap te betrekken. Slotsom: ja, ook de grootste droogstoppel zal meermaals lachen tijdens ‘The Dictator’, maar als filmisch traktaat is deze snel vermoeiend wordende (en bij vlagen slordig in beeld gezette) spielerei nauwelijks het sop van de kool waard.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray