Zoeken

Savages

  • Cinevision.be/nl quoteert Savages met een 3/5
  • Regisseur: Oliver Stone
  • Cast: Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Benicio Del Toro, John Travolta
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum: 03-10-2012
  • Distributeur: Alternative Film
Bekijk de cover van de film "Savages"

De waaghals die drugs uit Turkije probeert te smokkelen in ‘Midnight Express’, de megalomane Cubaan die op zoek ging naar de American dream in ‘Scarface’, de oorlogsreporter die elke dag zijn leven riskeert voor een money shot in ‘Salvador’, de jonge soldaat die zowel tegen de Vietcong als zijn eigen sergeant strijd voert in ‘Platoon’, de hebzuchtige beurstycoon die over bankroete lijken wandelt in ‘Wall Street’ of het killerskoppel dat de media bespeelt in ‘Natural Born Killers’. Oliver Stones nieuwste prent mag dan ‘Savages’ heten, wildemannen hebben altijd al een hoofdrol gespeeld in de verhalen van de politiek geëngageerde enfant terriblefilmer.

Zijn nieuwste worp baseerde hij op de gelijknamige bestseller van Don Winslow, en het is meteen duidelijk wat Stone zo aantrok in het vuige misdaadverhaal. De ambigue personages zijn elk op hun manier ‘wilden’, de drugsmozaïekplot laat Stone toe om zijn visie op de war on drugs (niet erg subtiel) in het scenario te injecteren en het geweld neemt geregeld erg sadistische proporties aan. De openingsscène toont bijvoorbeeld hoe enkele gijzelaars schijnbaar aankijken tegen hun imminente dood terwijl een niet zichtbare beul de kettingzaag laat brommen. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken.

In de volgende sequentie worden we verwelkomd door vertelstem O (Blake Lively), die aangeeft dat het niet zeker is dat ze het einde haalt. “Het is dat soort verhaal”, merkt ze op. O is een opgewekte surfer chick die samenleeft met twee mannen, die beide haar geliefden zijn: de uit Irak teruggekeerde Chon (Taylor Kitsch) en de dromerige wereldverbeteraar Ben (Aaron Johnson). Ben en Chon verdienen de kost als wiettelers en zijn een begrip aan de Californische kust waar ze hun afzetmarkt hebben. Alles loopt op rolletjes, tot plots een Mexicaanse kartel zijn opwachting maakt, dat in zee wil gaan met de twee jonge entrepreneurs. Wanneer die te kennen geven liever uit de business te stappen, gaat het kartel onder aanvoering van Elena (Salma Hayek) en haar hondsbrutale rechterhand Lado (Benicio Del Toro) een stapje verder om het tweetal te motiveren. Ben en Chon zullen vlug ontdekken dat er met Mexicanen niet te spotten valt.

‘Savages’ speelt zich dan wel grotendeels af in het zonovergoten Californië, wie op zoek is naar een gezellig nazomers bioscoopuitje kiest toch beter voor een andere zaal. De plot is vrij mainstream, maar met de uitwerking bewijst Stone dat hij zijn wilde haren nog lang niet is kwijtgespeeld. Het hippe camerawerk houdt de vaart er goed in, de buitenissige geweldsequenties doen geregeld je hart en sprongetje maken (er wordt onder meer iemand in de knieschijven geschoten en tot de dood gemarteld met een zweep!) en de finale is even subversief als de personage die er deel van uitmaken. Daarnaast kan Stone het niet laten om ook wat kritiek te uiten op vadertje staat, al staat dat de plot niet in de weg (wat wel eens anders geweest is bij Stone).

Tot slot kan hij ook rekenen op een sterrencast, waar hij zonder twijfel het maximum uithaalt. Taylor Kitsch mocht vooral zijn achternaam eer aandoen in ‘John Carter’ en ‘Battleship’, maar hier is hij uitstekend op dreef, net als Aaron ‘Nowhere Boy’ Johnson. De show wordt echter gestolen door de acteurs in de bijrollen. Benicio Del Toro is lekker gemeen als Mexicaanse killer met dubbelzinnige agenda en John Travolta straalt in al zijn scènes als corrupte DEA-agent. Salma Hayek hadden we niet direct geloofwaardig geacht als machtige kartelleidster, maar ook zij verrast. Geen meesterwerk, maar zonder twijfel de beste Stone-film sinds het ondergewaardeerde ‘Any Given Sunday’.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray