Zoeken

Machine Gun Preacher

  • Cinevision.be/nl quoteert Machine Gun Preacher met een 2/5
  • Regisseur: Marc Forster
  • Cast: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Michael Shannon
  • Genre: Actie
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-09-2012
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Machine Gun Preacher"

Met een titel als ‘Machine Gun Preacher’ is het niet verwonderlijk te denken dat je met dit schijfje een cult Z-titel in huis haalt die je collectiegewijs mooi naast ‘Hobo With A Shotgun’ kan plaatsen. Helaas pindakaas: deze machinegeweerpredikant heeft niets met cult en kitsch te maken. Het is integendeel een sentimentele impressie van het leven van Sam Childers, een voormalig lid van een motorbende uit Pennsylvania, die zich in 1992 liet bekeren en dopen, zich vervolgens het lot van de mishandelde burgers en kinderen van Noord-Soedan ter harte neemt en er de missiegemeenschap The Children’s Village sticht.

Een verhaal dat je op twee manieren kan vertellen. Of je kiest voor een ingetogen aanpak met welhaast documentaire inslag, of je gaat voor de grootste gemene commerciële deler door alles heel breed en weinig genuanceerd neer te zetten. De makers van ‘Machine Gun Preacher’ kiezen overduidelijk voor het laatste. En laten daarbij maar weinig ruimte voor subtiliteit.

We leren Childers (vertolkt door Gerard Butler) kennen als hij vrij komt uit de gevangenis waar hij ettelijke jaren sleet wegens de niet zo fraaie combinatie van geweld en drugs (foei, Sam, foei). Hij wordt opgewacht door zijn vrouw Lynn (Michelle Monaghan), een voormalige naaktdanseres die tijdens Sams veroordeling het licht in God heeft gevonden en een kruis trok door haar wulpse danscarrière. Niet helemaal naar de zin van Sam die aanvankelijk blijft volharden in de boosheid, maar zich uiteindelijk ook de ogenen laat openen door de leer van Jezus Christus Hemzelve: hij laat zich dopen, zweert zijn verleden af en wordt een brave huisvader. Wanneer hij in de kerk ontdekt dat er in Noord-Soedan stelselmatig kinderen worden ontvoerd door het Lord’s Assistance Army van Joseph Kony besluit hij naar daar te reizen om een helpende hand te bieden. Aanvankelijk helpt hij bij het bouwen van huizen en waterpompen, na een tijd wordt hij actief in het rebellenleger en gaat hij rechtstreeks de confrontatie met Kony’s troepen aan.

Mocht dit niet gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen (het gros van de mosterd komt uit Childers’ boek ‘Another Man’s War’), het zou allemaal moeilijk te geloven zijn. Omdat het wel allemaal echt is gebeurd, verdwijnt de <i>suspension of disbelief</i> voor een groot deel. Toch overstijgt ‘Machine Gun Preacher’ nergens en nooit het niveau van een slappe Hollywoodhap. Hoe verschrikkelijk de toestand in Noord-Soedan (en andere Afrikaanse landen en regio’s) ook is, nergens en nooit raak je erdoor geëmotioneerd. De vlakke scènes waarin de moordpartijen en ontvoeringen worden getoond zijn onderling inwisselbaar met die uit andere Amerikaanse films die mensonterende toestanden in Afrika aanklagen, of die nu goedbedoeld zijn of puur voor commerciële Rambo-achtige toestanden worden uitgemolken. Ook Childers krijgt een machoattitude mee, en je ziet Gerard Butler bijna voortdurend twijfelen over welke richting hij uit moet gaan met zijn vertolking. Al komt dat ook omdat de film weinig ruimte laat voor diepgang. Zo is Childers transformatie van geweldenaar in vredesstrijder in zowat een scène in kannen en kruiken. Het zou allemaal moeten verbazen en inspireren, maar ‘Machine Gun Preacher’ vertoont nauwelijks een rimpeling in het oppervlak.

De Duits-Zwitserse regisseur Marc Forster is hier duidelijk op zoek naar de vorm die hij hanteerde toen hij als ‘talent van de maand’ op korte tijd films als het nog steeds bloedmooie ‘Finding Neverland’, de James Bond-prent ‘Quantum Of Solace’ en de Khaled Hosseini-verfilming ‘The Kite Runner’ mocht regisseren. Misschien is teveel van genre wisselen ook wel niet goed voor het curriculum: momenteel staat Forster op de set van de door uitstel en productieproblemen geplaagde post-apocalyptische zombiefilm ‘World War Z’ met Brad Pitt in de hoofdrol. De man blijft dus grossieren in interessante titels, maar deze ‘Machine Gun Preacher’ is (gezien de lauwe ontvangst en de karige biosrelease) sowieso veroordeeld tot voetnoot in zijn carrière. Al denkt de echte Sam Childers die deze film – in ingekorte en gekuiste versie weliswaar – op christelijke bijeenkomsten laat vertonen daar waarschijnlijk anders over.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray