Zoeken

The Fall Of The Roman Empire (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Fall Of The Roman Empire (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Anthony Mann
  • Cast: Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness
  • Genre: Actie
  • Duur: 179 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-09-2012
  • Distributeur Blu-ray: Lime-Lights Pictures
Bekijk de cover van de film "The Fall Of The Roman Empire (Blu-ray)"

Gedragen door het succes van grootschalige epossen als ‘King Of Kings’, ‘55 Days At Peking’ en vooral ‘El Cid’ begon de buiten het Hollywoodsysteem actief zijnde producer Samuel Bronston steeds meer risico te nemen. Wat zijn definitief hoogtepunt moest worden, werd helaas ook het startschot van zijn ondergang. Het razend ambitieuze ‘The Fall Of The Roman Empire’ was in 1964 de grootste verlieslatende prent voor distributeur Paramount en Bronston kwam de financiële aderlating nooit meer te boven. Of hoe dit Romeins epos eveneens ‘The Fall Of The Bronston Empire’ betekende.

Onverdiend trouwens, want ‘The Fall Of The Roman Empire’ is een veel betere film dan zijn negatieve reputatie laat uitschijnen. Bovendien is het niet zeker dat het publiek wegbleef uit kwalitatieve overwegingen. Een jaar daarvoor was het gehypte ‘Cleopatra’-vehikel ook al een flop, en misschien was de saaiheid daarvan wel de echte doodsteek voor het ‘Romeinengenre’. ‘The Fall Of The Roman Empire’ is in elk geval een vrij correcte weergave (toch zeker op het vlak van achtergrondomkadering) van de nadagen van het Romeinse rijk, zich beperkend tot het bewind van keizer Commodus tussen 177 en 192, door veel historici beschouwd als het begin van het verval. Bronston huurde opnieuw een historicus in om over de historische accuraatheid te maken, en genrespecialist Philip Yordan (die ook meewerkte aan ‘El Cid’) was opnieuw van de partij in het scenaristenteam. Anthony Mann mocht na het succes van ‘El Cid’ terug op de regiestoel plaatsnemen. De opnames vonden grotendeels plaats in Bronstons eigen studio nabij Madrid, ook voor de vele buitenopnames die zich zogezegd in Noord-Duitse wouden afspeelden. ‘The Fall Of The Roman Empire’ kostte drie keer zoveel als ‘El Cid’ en dat budget van zo’n twintig miljoen dollar bleek een brug te ver toen het publiek het resultaat links liet liggen. De set waarop onder meer het Romeinse Forum werd nagebouwd is met een omvang van 220.000 vierkante meter nog steeds een van de grootste openluchtsets ooit.

‘The Fall Of The Roman Empire’ begint met de moord op keizer Marcus Aurelius (Alec Guinness) terwijl hij in Noord-Duitsland strijd levert tegen de opstandige stammen daar. Moordenaar/opdrachtgever is zijn eigen zoon Commodus (Christopher Plummer) die vreesde zijn keizerschap kwijt te spelen aan Aurelius’ favoriete generaal Livius (Stephen Boyd). De historische waarheid en achtergrond wordt hier meteen al op de helling gezet, daar Livius een fictief personage is, en het gros van de film zich vervolgens focust op de strijd tussen Commodus en Livius. Bronston tapt tijdens het tweede deel uit hetzelfde vaatje van klassiekers als ‘Ben-Hur’ en ‘Quo Vadis’ waarvan hij respectievelijk de strijdwagenrace en de mensenoffers in het Colosseum leent. De nadruk op de verdoemde romance tussen Livius en Commodus’ zus Lucilla (Sophia Loren) zorgt dan weer voor een iets te groot soapgehalte, maar de nadruk op een centrale romance tussen al het geschiedkundig verantwoord (strijd)gewoel is nu eenmaal inherent aan het genre.

Oorspronkelijk zou Bronstons favoriete acteur Charlton Heston de rol van Livius vertolken. Enig probleem: Sophia Loren was al gecast als Lucilla en Heston wou niet meer met haar samenwerken na de ietwat stramme samenwerking in ‘El Cid’. Wat eigenlijk een beetje de officieuze reden is, ‘on the record’ liet Heston horen dat hij niet zich niet wou vastpinnen op een genre daar hij al twee keer met Bronston had samengewerkt. Kirk Douglas, Bronstons tweede keus, bedankte eveneens voor de eer, waardoor de rol uiteindelijk bij Stephen Boyd (Messala in ‘Ben-Hur’) belandde. Ook voor de rol van Commodus werd er met pionnen geschoven: Richard Harris verliet de set na creatieve meningsverschillen en werd daarop vervangen door Christopher Plummer. Loren bleef wel aan boord, wat niet verrassend is daar ze een miljoen dollar ontving voor haar rol (een vervijfvoudiging van haar gage in ‘El Cid’).

‘The Fall Of The Roman Empire’ is net als ‘El Cid’ en de andere Bronstontitels een visueel overdonderende, zij het narratief niet altijd even consistente, kijkervaring. De grandeur van de onderneming dwingt respect af, en intussen weet zowat iedereen dat de film (waarin onder meer ook nog Omar Sharif en James Mason opdraven) alles behalve het log gedrocht is waarvoor het initieel werd versleten. Drie vrijmaken in de cinefiele agenda en genieten maar, met andere woorden.

Extra’s (Blu-ray): net als ‘El Cid’ is dit een kwalitatief hoogstaande Blu-rayrelease, en voorzien van een handvol interessante extra’s, waaronder de halfuur durende docu ‘The Rise And Fall Of An Epic Production’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray