Zoeken

Salmon Fishing In The Yemen

  • Cinevision.be/nl quoteert Salmon Fishing In The Yemen met een 3/5
  • Regisseur: Lasse Hallström
  • Cast: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas
  • Genre: Komedie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-10-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Salmon Fishing In The Yemen"

Mocht er een wisselprijs bestaan voor de meest (familie)vriendelijke regisseur, dan is de kans groot dat die beker of dat beeldje op zijn minst voor een jaar of vijf op de schoorsteenmantel van de naar Amerika uitgeweken Zweed Lasse Hallström mag staan. Met titels als ‘What’s Eating Gilbert Grape’, ‘The Cider House Rules’, ‘Chocolat’, ‘The Shipping News’ en ‘An Unfinished Life’ levert hij steevast films af die als grootste gemene deler een zo breed mogelijk publiek hebben, nooit iemand tegen de schenen schoppen of tegen de borst stuiten en bovendien meestal uitpuilen van acteurs/actrices die het grote publiek graag aan het werk ziet. Diepgang zal je niet echt vinden in Hallströms oeuvre, maar als publieksfilmer is zijn output op zijn minst ‘charmant’ te noemen. Al is zijn beste film na al die jaren eigenlijk toch nog steeds het Zweedse ‘My Life As A Dog’, waarmee hij wereldwijd hoge ogen gooide en meteen ook een ticket richting Hollywood kreeg. Hallström is daarbuiten nog bekend als regisseur van in totaal eenendertig videoclips van Abba, die de echte start van zijn carrière als regisseur betekenden. En sinds 1994 is hij gehuwd met Lena Olin.

Genoeg biografische inleiding. De orde van de dag is ‘Salmon Fishing In The Yemen’, Hallströms twaalfde Engelstalige film, en alweer eentje die van begin tot eind zijn stempel draagt. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Britse auteur Paul Torday uit 2007. Een boek dat verschillende prijzen won en zelfs als radioreeks werd geadapteerd. Torday koppelde in het boek twee van zijn interesses (vliegvissen en het Midden-Oosten) aan elkaar en kwam op de proppen met een satirische politieke roman die vrij snel werd opgepikt door liefhebbers van het lichtere leeswerk.

Centraal staat Alfred Jones (een zich in zijn sas voelende Ewan McGregor), een met het syndroom van Asperger door het leven gaande man, die de kost verdient als visserijexpert voor de Britse regering. Noem hem een vissensoort en hij weet onmiddellijk waar en onder welke omstandigheden de soort het best te kweken is. Zalm in het Midden-Oosten is bijvoorbeeld een stellige onmogelijkheid, maar toch is het net die combinatie waarvan wordt verwacht dat hij die tot een goed einde kan brengen. Dat op vraag van Patricia Maxwell (Kristin Scott Thomas), de persverantwoordelijke van de Britse eerste minister die op zoek is naar een human interest verhaal om de negatieve berichtgeving uit Afghanistan te counteren. Alfred moet daarvoor samenwerken met Harriet Chatwode-Talbot (Emily Blunt), de persoonlijke secretaresse van een emir die in zijn thuisland Jemen op zalm wil vissen. Een tegenpruttelende Alfred vertrekt met Harriet naar Jemen, waar hij ontdekt dat het plan minder gek is dan hij aanvankelijk dacht. En waar er zowaar ook romantische vonken te bespeuren zijn tussen hem en Harriet.

De kans dat ‘Salmon Fishing In The Yemen’ zowat alle leeftijdscategorieën van verschillende cinefiele gezindten aan het (glim)lachen zal krijgen is meer dan reëel. De grootste gemene deler: Hallström heeft hem zowaar opnieuw gevonden. Hij krijgt trouwens heel wat hulp van zijn cast: naast McGregor doet Blunt het goed als snoezige love interest en gaat Kriston Scott Thomas breed genietend in overdrive als persverantwoordelijke met weinig scrupules. Niet alles is echter geslaagd: de subplot rond Harriet die moet kiezen tussen Alfred en haar soldatenliefje is er met de haren bijgesleurd en zo clichématig dat het de originaliteit van het centrale verhaal bijna ondermijnt.

Geen grote cinema dus, deze zalmhistorie, maar wel met genoeg schwung gebracht om er anderhalfuur zoet mee te zijn. En niets houd je tegen om na de eindgeneriek nog eens een ‘best of’-cd van Abba uit de kast te halen. Lasse zal je dankbaar zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray