Zoeken

Snow White And The Huntsman (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Snow White And The Huntsman (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Rupert Sanders
  • Cast: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron
  • Genre: Actie
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-10-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Snow White And The Huntsman (Blu-ray)"

Af en toe slagen the powers that be in Hollywood erin om op korte tijd hetzelfde idee te recycleren. Eind jaren tachtig waren er een resem komedies rond lichaamsverwisseling (‘Big’ is zowat de enige die in het collectieve bewustzijn is blijven kleven), mochten zowel Tom Hanks als James Belushi als politieagent met een hond op pad en in 1998 kwamen Pixar en Dreamworks Animation beide met geanimeerde mieren op de proppen in respectievelijk ‘A Bug’s Life’ en ‘Antz’. En zo zijn er doorheen de jaren nog heel wat andere voorbeelden te plukken. Dit jaar verzeilde het klassieke verhaal van Sneeuwwitje twee keer op de productierol. Geen enkele van die twee verfilmingen volgt trouw de letter, waardoor er nogal wat verschillen zijn tussen Tarsems ‘Mirror, Mirror’ en deze ‘Snow White And The Huntsman’. Zowel qua verhaalontwikkeling als stijl: waar Tarsem zijn hoofdzakelijk komische adaptatie postmodern inkleedde voor een publiek dat regelmatig nog eens ‘The Princess Bride’ aan een kijkbeurt onderwerpt, richt debutant Rupert Sanders zijn pijlen op het ‘Twilight’-publiek. Wat meteen verklaart waarom Kristen Stewart de titelrol mag vertolken.

Het verhaal zoals gekend uit het sprookje van Grimm of de Disneyklassieker uit 1937 zit integraal verwerkt in ‘Snow White And The Huntsman’, maar is omgeven met nogal wat ingrediënten die speciaal voor deze filmversie werden bedacht. Zo leren we dat Sneeuwwitje als dochter van koning Magnus en koningin Eleanor de erfgename is van het koninkrijk Tabor. Na de dood van zijn vrouw hertrouwt Magnus met Ravenna (Charlize Theron), die echter haar eigen agenda heeft. Alle mannen afmaken en als mooiste koningin ter wereld regeren, om precies te zijn. Het duurt niet lang vooraleer Magnus een kopje kleiner wordt gemaakt, en Sneeuwwitje in de slottoren verdwijnt. Om er jong te blijven uitzien, voedt Ravenna zich trouwens met het bloed van jonge maagden, wat van haar zowat een stiefzus van barones Bathory maakt.

Wanneer de tijd gekomen is voor Ravenna om zich met Sneeuwwitjes hart te voeden, ontsnapt de prinses met de sneeuwwitte huid en zoekt ze haar onderkomen in het nabijgelegen bos. Waarop Ravenna de lokale jager Eric (Chris Hemsworth) het bos instuurt om haar gevangen te nemen. In ruil belooft Ravenna om Erics overleden vrouw te laten herrijzen. Een lazaruske doen, in bijbeltermen. Eric spoort Sneeuwwitje op, en ontdekt de ware aard van de gemene Ravenna. Waarop hij besluit om samen te werken met Sneeuwwitje: een missie waarbij ze de hulp krijgen van acht (!) in het bos wonende dwergen.

Reclamefilmer Rupert Sanders kreeg voor zijn speelfilmdebuut meteen een budget van 170 miljoen dollar in de schoot geworpen. Een blik op ‘Snow White And The Huntsman’ leert ons dat je daar vooral heel wat visuele CGI-effecten en decors voor koopt, maar niet noodzakelijk een boeiend verhaal. Het scenario van Evan Daugherty (dat werd bijgespijkerd door John Lee Hancock  en Hossein Amini) rammelt immers langs alle kanten en wordt op een steriele, welhaast hersendode manier in beeld gebracht. Sanders trekt vanaf de eerste scène de kaart van actie en visuele hocus pocus (een ontmoeting met een trol lijkt wel een restant uit Peter Jacksons ‘Lord Of The Rings’-trilogie) en laat nauwelijks ruimte voor een adempauze. Probleem is dat noch het personage van Sneeuwwitje (een fletse Stewart) noch dat van jager Eric (Hemswort was beter af als ‘Thor’ en slaagt er niet in de bombast binnen de perken te houden) tot de verbeelding spreken. Wat het makkelijker maakt voor Charlize Theron om de show te stelen als de doorslechte Ravenna, maar ook zij vindt niet de juiste nuances en beperkt zich hoofdzakelijk tot roepen en heel boos kijken. Dan was ze toch beter te pruimen in haar andere recente vileine vrouwenrollen in ‘Young Adult’ en ‘Prometheus’.

Wie ‘Snow White And The Huntsman’ bijna redt, zijn de dwergen. In tegenstelling tot Tarsem die echte dwergen koos, opteerde Sanders voor bekende Britse acteurs wier gezicht vervolgens digitaal op het lichaam van een dwerg werd geplaatst. Wat niet naar de zin was van de ‘Little People of America’-organisatie die zich hierdoor (haha) gekleineerd voelde. Wat er ook van zij, telkens de miniversies van onder andere Ian McShane, Bob Hoskins, Brendan Gleeson, Eddie Marsan en Toby Jones in beeld verschijnen houdt de film de aandacht vast. Al kunnen ook zij de meubelen niet redden: de aardedonkere aanpak van Sanders en het te pas en te onpas uitpakken met digitaal kunst- en vliegwerk werkt eerder nefast dan inspirerend. Een beetje sneu voor Bob Hoskins dat net deze mislukte blockbuster de laatste film uit zijn rijkgevulde carrière moest worden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray