Zoeken

The Vow (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Vow (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Michael Sucsy
  • Cast: Rachel McAdams, Channing Tatum, Sam Neill, Jessica Lange
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-10-2012
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Vow (Blu-ray)"

Het was wellicht maar een kwestie van tijd vooraleer Channing Tatum en Rachel McAdams het scherm zouden delen in een tearjerker van het zuiverste water. Beide kennen ook het klappen van de zweet. Tatum mocht zich van zijn meest peperkoeken zijde laten zien in ‘Dear John’, terwijl McAdams nog altijd gemakkelijkheidhalve omschreven wordt als ‘die actrice uit ‘The Notebook’’. Beide films haalden hun mosterd bij een (fictieve) roman van tranenspecialist Nicholas Sparks. Op basis van de plot zou ‘The Vow’ ook zomaar uit diens pen gerold kunnen zijn, maar niets is minder waar. Het betreft hier namelijk een waar gebeurd verhaal.

Paige (McAdams) en Leo (Tatum) zijn een gelukkig pasgetrouwd koppel, die hun leven danig overhoop gehaald zien ten gevolge van een auto-ongeluk waarbij Paige in een coma raakt. Eenmaal terug bij bewustzijn, kampt ze namelijk met geheugenverlies en kan ze zich haar man niet meer herinneren. Sterker nog: de enige liefde waaraan ze herinneringen blijkt te koesteren, is die voor haar ex (Scott Speedman). Leo is echter niet van plan om zijn vlam zomaar op te geven en hij onderneemt elke poging om haar opnieuw voor zich te winnen. Lukt het hem een tweede keer?

Het antwoord op die laatste is zo voorspelbaar als je wellicht vermoedt, maar dat hoeft van ‘The Vow’ geen saaie film te maken. Regisseur Michael Sucsy doet dan wel iets te nadrukkelijk zijn best om elke vrouwelijk toeschouwer naar de zakdoek te doen grijpen, maar los daarvan bevat deze dramatische variant op de Sandler-Barrymore-hit ‘50 First Dates’ voldoende mooie scènes om je bij de les te houden. Vooral Tatum mag zich weer maar eens bewijzen als een dramatisch talent. De man mag dan naam gemaakt hebben in ondingen als ‘Step Up’ of ‘Dear John’, wie hem aan het werk zag in ‘Magic Mike’ of het onderschatte ‘Fighting’ weet tot wat hij in staat is.

Hetzelfde kan natuurlijk ook gezegd worden van Rachel McAdams, die de innerlijke strubbelingen van haar personage geloofwaardig naar het pelliculecanvas weet te vertalen. Niet enkel staat ze voor de nodige amoureuze beslissingen, ook moet ze – door haar gedwongen geheugen-tabula rasa – opnieuw knopen doorhakken over welke richting ze met haar leven uit wil. Ondanks de zwaarte van de plot (een auto-ongeluk, een coma, geheugenverlies, etc.) wordt ‘The Vow’ nooit zwaar op de hand, maar dat het zijn geloofwaardigheid min of meer kan behouden, dankt de prent zonder twijfel aan zijn beide hoofdacteurs. Ook de bijrollen zijn opgeleukt met leuke namen – met Sam Neill en Jessica Lange voorop als Paiges ouders – maar veel uitdieping krijgen ze niet.

Je kan dat een probleem vinden, maar in essentie is ‘The Vow’ toch het verhaal van Paige en Leo. De verwoede pogingen die hij onderneemt om haar hart een tweede keer te veroveren, zijn oprecht romantisch en door de luchtige toon is er meer dan voldoende ruimte voor humor. Mochten Sucsy en zijn scenaristenachterban naar het einde toe niet zo vaak vervallen in schmaltzplatitudes die je in elk romantisch drama uit Hollywood aantreft, dan had hij hier wellicht een classic in het genre te pakken. Het weze hem vergeven, maar enkel en alleen omdat hij verstand heeft van goede casting.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray