Zoeken

The Paperboy

  • Cinevision.be/nl quoteert The Paperboy met een 3/5
  • Regisseur: Lee Daniels
  • Cast: Zac Efron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman
  • Genre: Drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-03-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Paperboy"

De weledele heer Matthew McConaughey – her en der nog steeds omschreven als a poor man’s Paul Newman – heeft het precies even gehad met leeghoofdig commercieel Hollywoodentertainment à la ‘Sahara’, ‘Fool’s Gold’ en ‘Ghosts Of Girlfriends Past’. Zozeer zelfs dat zijn naam de ronde doet als ernstige kanshebber om volgend jaar een Oscarbeeldje voor beste mannelijke bijrol te krijgen. Keuze genoeg: de flamboyante uitbater van een stripclub in Steven Soderberghs ‘Magic Mike’, de compleet mesjogge huurmoordenaar in William Friedkins controversiële ‘Killer Joe’ en deze eveneens vrij duistere rol in Lee Daniels’ ‘The Paperboy’.

Wie houdt van Louisiana-noirs die doordrenkt zijn van okselzweet en alligatorschaduwen zit alvast goed bij deze verfilming van Pete Dexters gelijknamige thriller uit 1995. De verhaalscharnier wordt gevormd door ene Hillary Van Wetter, redneck uitschot dat prat gaat op een goedgevuld strafblad en in de cel zit op verdenking van moord op de lokale sheriff. Al kan het zijn dat hij voor deze moord onschuldig is veroordeeld en dus helemaal niet naar de elektrische stoel moet. Tenminste niet als het afhangt van reporter Ward Jansen, die vanuit Miami naar zijn geboortestreek terugkeert om de zaak te onderzoeken. Blijkt immers dat de lokale politie wat heeft gefoefeld met bewijsmateriaal, en Ward draagt eerlijkheid (en journalistieke nieuwsgierigheid) te hoog in het vaandel om dat toe te laten. Hij krijgt hulp van Charlotte Bless, een white trash bimbo die een brievenrelatie heeft met Van Wetter, en vastbesloten is met hem te trouwen als hij vrijkomt (zelfs al hebben de twee elkaar nog nooit in het echt ontmoet). De komst van Charlotte gaat in elk geval niet onopgemerkt voorbij. Vooral Wards jongere broer Jack (Zac Efron) voelt zijn hormonen overuren draaien, en raakt zowel geobsedeerd als geïntrigeerd door het geen blad voor de mond nemend vrouwmens.

‘The Paperboy’ speelt zich af in de hete zomer van 1969, en heeft meteen ook het een en ander te zeggen over de Amerikaanse politiek toen, en de positie van de Afro-Amerikaan en de vrouw in die maatschappij. Aanvankelijk slaagt Lee Daniels (die met ‘Precious’ hoge ogen scoorde bij pers en publiek) erin om de centrale thrilleras te verenigen met de historische omkadering daarvan, maar na een tijd is hij het spoor bijster. Vooral omdat hij iets te nadrukkelijk het pad van controverses en camp opzoekt. ‘The Paperboy’ vindt daardoor nooit de juiste balans en gaat uiteindelijk roemloos kopje onder om tegen de – al bij al teleurstellende climax – helemaal verdronken te zijn.

Nochtans spreekt er heel wat in het voordeel van ‘The Paperboy’. De cast bijvoorbeeld. McConaughey is in zijn element als gedreven journalist met een donker geheim, en Zac Efron doorbreekt zijn posterboyimago met een iets riskantere rol. Het topje van de acteerijsberg komt echter van John Cusack en Nicole Kidman. Cusacks verrassende vertolking als vuilgebekte moordenaar/crimineel is een van de beste imagoverloochende vertolkingen die we de laatste tijd zagen. Kidman doet daar nog een schepje bovenop als seksueel onverzadigbare slons die op haar dooie gemak elke scène steelt waarin ze te zien is, en eigenlijk met de hele film aan de haal gaat. De cultscène waarin ze een pijpbeurt simuleert en zo een geboeide Cusack naar een hoogtepunt leidt is op zich al reden genoeg om ‘The Paperboy’ te bekijken. Evenzeer geslaagd: de voice over van de verrassend gecaste, maar goed acterende Macy Gray die als personage aan de zijlijn de personages en gebeurtenissen becommentarieerd.

‘The Paperboy’ is dan wel maar voor de helft geslaagd, toch kijken we nieuwsgierig uit naar ‘The Butler’, Daniels’ volgende worp waarin hij het verhaal vertelt van een butler (Forest Whitaker) die in het Witte Huis acht opeenvolgende presidenten dient. De cast is alvast om duimen en vingers bij af te likken: naast John Cusack (Nixon), Robin Williams (Eisenhower), Alan Rickman (Reagan), James Marsden (Kennedy) en Liev Schreiber (Johnson) zijn onder andere Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Vanessa Redgrave en Jane Fonda (als Nancy Reagan!) van de partij. Jammer dat Nicole Kidman haar opwachting niet maakt als Monica Lewinsky.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray