Zoeken

1408

  • Cinevision.be/nl quoteert 1408 met een 2/5
  • Regisseur: Mikael Hafström
  • Cast: John Cusack, Samuel L. Jackson, Tony Shalhoub
  • Genre: Horror
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 03-10-2007
  • DVD: 22-01-2008
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "1408"

Grappige kerel, die Stephen King. Z’n portrettering van schrijvers in z’n verhalen is vaak accuraat en donkergeestig, maar hij kan het dan ook weten als geen ander. Als één van ’s werelds meest invloedrijke horrorauteurs heeft hij zijn sporen immers al lang verdiend. Dat hij z’n succes relativeert, bewijst ‘1408’, waarin John Cusack - net als Johnny Depp in ‘Secret Window’ - gestalte geeft aan een gruwelschrijver.

Het lijkt ons dan ook geen toeval dat hij Mike Enslin - de auteur die hotels, waar zich in het verleden vaak gruwelijke, paranormale of onverklaarbare taferelen voordeden, afschuimt - creëert als een cynische en egocentrische figuur, die in de eerste plaats strijd voert tegen z’n innerlijke demonen dan tegen z’n deadlines. Bijvoorbeeld als diezelfde Enslin tijdens een magere boekvoorstelling plotseling geconfronteerd wordt met een fan van z’n eerste roman (een aandoenlijke vertelling over de scheefgelopen relatie tussen een vader en zijn zoon), die vraagt of hij zich ooit nog eens aan zulk verhaal zal wagen en hij daar doodleuk op repliceert dat hij “een andere man” geworden is. Of nog eentje: als een hotelmanager hem vraagt of-ie een borrel wil, antwoordt hij zonder schroom: “Ik zei toch dat ik een schrijver was?”

Nu ja, eigenlijk gaat ‘1408’ helemaal niet daarover, maar dergelijke ludieke terzijdes zorgen er wel voor dat het hoofdpersonage veel strakker uitgewerkt is dan het gros van de protagonisten in psychologische horrorthrillers. Waar deze claustrofobische film wél over gaat, is een geheimzinnige hotelkamer, waar in het verleden al meer dan 50 mensen in mysterieuze omstandigheden om het leven kwamen. Meer heeft Enslin niet nodig om in actie te schieten en ook al wordt hem de toegang tot de kamer initieel geweigerd door de goedbedoelende manager (Samuel L. Jackson in klassieke doen), begint hij na wat verbaal gekibbel toch aan zijn exploratietocht. Het wordt een afdaling naar de diepste krochten van z’n eigen hel - die innerlijke demonen van daarnet, weet je wel.

Nog meer dan het veelgelaagde verhaal van Stephen King, is ‘1408’ een krachttoer van hoofdrolspeler John Cusack, die zowel als hautaine cynicus of als zwetende angsthaas indruk maakt. Toch kan de hypergetalenteerde veertiger de film niet helemaal redden. Hoe straf hij ook staat te acteren, het verhaal neemt in het laatste halfuur teveel bochten om ‘geloofwaardig’ te blijven. Deze films moeten altijd wel een beetje rekenen op suspension of disbelief, maar na een verrassend aardige opbouw hadden we meer verwacht. Dat wil niet zeggen dat ‘1408’ in z’n finale geen toffe scènes meer herbergt (integendeel, de postkantoorscène is schitterend ingeblikt door Zweeds filmer Mikael Hafström!), maar de spanningsboog hangt er plots slapper bij.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray