Zoeken

Eden (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Eden (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Megan Griffiths
  • Cast: Jamie Chung, Matt O'Leary, Beau Bridges
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-10-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Eden (Blu-ray)"

Weinig aards paradijs te ontdekken in ‘Eden’. Zelfs helemaal geen om precies te zijn, daar dit filmpje zich afspeelt in de weinig fraaie wereld van seksslavinnen. En er zijn zelfs geen Antwaarpse accenten om het een en ander ‘komisch’ in te kleuren. Dat het toch niet allemaal kommer en kwel is, komt door de keuze van regisseuse Megan Griffiths die er niet voor opteert om een gruwelthriller te draaien, maar eerder een louterend drama brengt dat neigt naar ‘The Shawshank Redemption’.

‘Eden’ drijft op de stelling dat er in de Verenigde Staten jaarlijks zo’n 50.000 vrouwen en kinderen worden verhandeld. Die worden vaak in erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld (van hotelmeisje tot kindarbeider), maar een groot deel verzeilt in de gedwongen prostitutie. ‘Eden’ is gebaseerd op het verhaal van zo’n vrouw. Van Chong Kim om precies te zijn, die in 1994 in handen viel van mensensmokkelaars en gedurende vier jaar werd verplicht haar lichaam te verkopen. Na haar ontsnapping duurde het ruim tien jaar vooraleer Kim haar verhaal in de openbaarheid durfde brengen. Naderhand richtte ze een organisatie op die slachtoffers van mensenhandel bijstaat.  

In de film is Kims naam veranderd in Hyun Jae en wordt ze vertolkt door Jamie Chung. Ze is 19 en helpt na het beëindigen van haar middelbare studies in de winkel van haar ouders. Op een nacht ontmoet ze in een bar een knappe jongen die haar een lift naar huis aanbiedt. De man blijkt een wolf in schaapskleren en ontvoert haar naar de schuilplaats van een bende mensenhandelaars. Geleid door de doorgaans zo brave Beau Bridges dan nog wel (wat meteen bewijst dat elke acteur op een bepaald moment in zijn carrière eens een slechterik wil spelen). Om het allemaal nog erger te maken blijkt Bridges deel uit te maken van het plaatselijke politiekorps en kan hij makkelijk alle sporen naar zijn clandestiene handel uitwissen. Die handel wordt trouwens zeer ‘professioneel’ geleid: dokters en verpleegsters helpen mee om de meisjes gezond te houden, de meisjes ondergaan verplicht zwangerschapstesten en iedereen krijgt een ketting met elektronische chip rond de enkel zodat ontsnappen zo goed als onmogelijk is. 

Tijdens haar gevangenschap sluit Hyun (tewerkgesteld onder de naam Eden) ‘vriendschap’ met Vaughan (Matt O’Leary), die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor het transport van de meisjes en het innen van het geld. Langzaam maar zeker weet ze diens vertrouwen te winnen en wordt ze binnen de organisatie gepromoveerd tot boekhoudster. Een ideale positie waarin ze Vaughan kan manipuleren terwijl ze een definitief ontsnappingsplan op poten zet.

Griffiths gaat niet volledig voorbij aan de gruwelijkheden waaraan de meisjes worden onderworpen, maar concentreert zich vooral op de psychologische kant van het verhaal. De manier waarop de organisatie geleid wordt als een goed geolied bedrijf is op zijn minst cynisch te noemen. Geleidelijk aan evolueert ‘Eden’ naar een karakterdrama, en ligt de spanning eerder in de vraag of Hyun er kan in slagen om – middels gevlei en hypocrisie – te ontsnappen. Dat maakt van ‘Eden’ eerder een studie van de menselijke overlevingsdrang dan de zoveelste exploitationfilm over mishandelde vrouwen. De fysische gruwel wordt eerder gesuggereerd dan getoond, wat meteen ook de enige manier is om dit onderwerp aan een niet-niche publiek te slijten. Echt tot de verbeelding spreken doet ‘Eden’ niet (en uiteraard haalt deze prent nergens en nooit de filmische klasse van ‘The Shawshank Redemption’), maar Griffiths toont genoeg finesse om de kijker anderhalfuur lang bij de les te houden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray