Zoeken

Safe (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Safe (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Boaz Yakin
  • Cast: Jason Statham, Chris Sarandon, Robert John Burke
  • Genre: Actie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-10-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Safe (Blu-ray)"

Een nieuwe maand, een nieuwe Jason Statham. En alweer eentje die onderling inwisselbaar is met het grootste deel van ’s mans oeuvre. Al is er ditmaal wel een poging om alles van een stevige zij het van ‘Mercury Rising’ geleende thrillerbodem te voorzien. Maar die bodem houdt nauwelijks steek of stand: ‘Safe’ blijkt immers niets meer te zijn dan een slap excuus om Statham alweer anderhalfuur lang schietend en knokkend zijn gang te laten gaan in een plot bevolkt met karikaturale (Russische en Chinese) gangsters.

Nochtans komt Statham niet onmiddellijk in beeld. Het scenario concentreert zich aanvankelijk op de kleine Mel, een Aziatisch meisje dat de gave heeft om alle nummers die ze leest te onthouden. Waarop het meisje van haar familie wordt weggerukt door een Chinese Triad, die haar wil gebruiken om codes, getallen en formules te memoriseren omdat de gave van het meisje nu eenmaal veiliger is dan de niet altijd kraakvrije digitale snelweg. De Triads zakken met Mel af naar New York, waar meteen een bendeoorlog losbarst met een Russische maffiaclan, die eveneens haar talenten wil aanwenden.

Midden in die oorlog komt Luke Wright (Statham) te staan. Een ex-agent die het korps verliet omdat hij de corruptie van zijn collega’s en bazen beu was. Nadien ging hij als kooivechter aan de slag, maar zijn carrière ging de dieperik in nadat hij een tegenstander halfdood sloeg. Net in een wedstrijd die hij – uit gokkersoogpunt – eigenlijk moest verliezen. De Russische maffia die de wedstrijden organiseerde (en ja, het zijn dezelfde snoodaards die jacht maken op Mel) vermoordde uit wraak Lukes vrouw, en Luke gleed af naar een leven als aan drank verslaafde dakloze. Tot wanneer hij het pad van Mel kruist en hij probeert om haar uit de klauwen van de rivaliserende bendes te houden. Wat niet zo eenvoudig is, daar Stathams corrupte ex-collega’s zich ook in de zaak mengen.

Regisseur/scenarist Boaz Yakin (‘Remember The Titans’) besteedt maar weinig aandacht aan de thrillerinsteek. Of hij dat bewust deed, of dat de studio dat zo heeft beslist, is niet meteen duidelijk. Yakin maakt in elk geval een paar rare keuzes: zo komt Stathams vrouw nooit in beeld, en zelfs haar dood gebeurt volledig off-screen. Moeilijk om er als kijker echt door geraakt te worden zo. Het voordeel is dat Yakin geen tijd verliest met overbodige expositie (en ook geen sentiment stopt in de relatie tussen het kleine meisje en de stoere Statham) en dat alles snel voorbijraast. Nadeel is dan weer dat ‘Safe’ zich op geen enkele manier onderscheidt van het standaard B-actiewerk.

‘Safe’ gebruikt Statham dus waar de man goed voor is: zich met schuurpapieren stem een weg laten knokken en schieten door een flinterdun scenario. Op (te) veilig spelen heet zoiets. Voor de fans is dat waarschijnlijk voldoende om dit filmpje met een dikke grijns op het gelaat uit te zitten, voor de actiefan die iets meer hart en ziel wil, is dit lopendebandproduct niets meer dan de gerecycleerde veertiende uit het dertiende dozijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray