Zoeken

Beverly Hills Cop Trilogy (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Beverly Hills Cop Trilogy (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Martin Brest, Tony Scott, John Landis
  • Cast: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Ronny Cox
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 309 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Beverly Hills Cop Trilogy (Blu-ray)"

De jaren ’80 wordt algemeen beschouwd als een decennium van kitsch en slechte smaak, maar sommigen denken er ongetwijfeld met weemoed aan terug. Francis Ford Coppola en Brian De Palma hadden geen problemen om financiering te vinden voor hun projecten, Steven Seagal maakte niet enkel films die hun première op het onderste rek in de videotheek beleven en Giorgio Moroder mocht soundtracks schrijven voor tal van topfilms. Vervlogen tijden. Ook Eddie Murphy denkt er wellicht net hetzelfde over, want hoe verfrissend hij in de eighties was, zo passé is hij anno 2012.

Anderzijds is het niet oneerlijk om Eddie Murphy een one trick pony te noemen, al is hij wel goed in wat hij doet. Wanneer je hem vandaag de dag zijn praatzieke typetje ziet opvoeren, heeft het misschie iets vermoeiends, maar in het universum van de ‘Beverly Hills Cop’-franchise, die vanaf heden in een mooie Blu-ray-box verkrijgbaar is, past het als gegoten – zelfs na al die jaren. Oorspronkelijk werd ‘Beverly Hills Cop’ voorbereid als een actiefilm voor Sylvester Stallone, maar na artistieke meningsverschillen (zoals dat heet, want eigenlijk wilde Sly gewoon meer heroïsme en minder humor) kwam Murphy in de schijnwerpers. Hij maakte van de Detroitse flik Axel Foley op zijn eigengereide manier een filmheld voor de geschiedenisboeken.

Bij herziening is het ook opmerkelijk hoe mild de tand des tijds geweest is voor deze trilogie. De eerste (en dus logischerwijze oudste) film staat nog altijd als een huis en mag wat ons betreft gerust een schoolvoorbeeld genoemd worden van hoe een actiecomedy met politionele insteek eruit zou moeten zien. Geen hyperkinetische camerabewegingen, maar met vaste hand geschoten actie, die tegelijk humorvol en adrenalineverhogend is. De bestorming van Victor Maitlands villa (de schurk met dienst) is een klassieke scène, die etaleert dat de wetmatigheden van het actiegenre in de loop der jaren niet noodzakelijk in de goede richting opgeschoven zijn. Zelfs de zo typerende synthpop (met het bekende thema van Harold Faltermeyer op kop) geeft het geheel extra kleur.

Never change a winning team, zegt men wel eens als iets aanslaat, maar dat hebben ze bij de ‘Beverly Hills Cop’-reeks niet echt ter harte genomen. Zo keerde cineast Martin Brest (die later het uitstekende ‘Midnight Run’ zou maken) niet terug voor het obligate vervolg. Dat werd ingeblikt door Tony Scott, en dan weet je wat te verwachten: meer spektakel. Dat uit zich onder meer in een set blits ingeblikte overvallen en een spetterende finale aan een renbaan. Toch slaagt hij er niettemin in om de door Brest perfect gedoseerde balans tussen actie en humor te behouden. De terugkeer van rechercheurs Taggart (John Ashton) en Rosewood (Judge Reinhold) zit daar uiteraard ook voor iets tussen.

Fans van het gekissebis tussen Foley, Rosewood en Taggart zullen dan ook maar wat teleurgesteld geweest zijn toen die laatste zijn kat stuurde voor het derde deel (ook Ronny Cox’ personage Bogomil was in geen heinde en verre te bespeuren). Eerlijk is eerlijk: ‘Beverly Hills Cop III’, geregisseerd door John Landis, is de minste uit de serie, maar niet de megaflop waarvoor hij vaak wordt afgeschilderd. Murphy slaagt er misschien wel voor het laatst in zijn carrière in om met zijn energieke vertolking en film te redden. Een vierde aflevering is er nooit gekomen, ondanks herhaaldelijke scriptvoorstellen aan het adres van Murphy. Maar zoals iedereen weet, heeft die sinds de eeuwwisseling de stap gezet naar de familiefilms. Een stap, die mogelijk ingeleid werd met dit derde deel, dat zich voor de helft afspeelt in een pretpark en daardoor de meest kindvriendelijke van de drie is.

Fans van de reeks (waar we onszelf zonder enig schaamrood op de wangen toe rekenen) kunnen met andere woorden hun hart ophalen met deze tot HD gepimpte verzamelbox, die voorts nog een waaier leuke extra’s in de aanbieding heeft (waaronder een heerlijke audiotrack van Martin Brest bij deel één). En het houdt hier overigens niet mee op. Zo raakte onlangs bekend dat er momenteel gewerkt wordt aan een ‘Beverly Hills Cop’-tv-serie. Of hoe de jaren ’80 inderdaad steeds terugkeren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray