Zoeken

Brave (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Brave (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Mark Andrews, Brenda Chapman
  • Cast: Kelly MacDonald, Julie Walters, Billy Connolly
  • Genre: Animatie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Brave (Blu-ray)"

Pixar heeft het momenteel niet zo voor de wind. De grote massa heeft de studio weliswaar nog niet afgezworen, maar het is toch al van ‘Toy Story 3’ geleden dat zowel de pers als het (volwassen) publiek serenades brachten aan de magie van de beste computeranimatiefirma ter wereld. ‘Al’ is natuurlijk relatief: ‘Toy Story 3’ stamt immers uit 2010, en dat is toch nog maar twee jaar geleden. Zo groot is/was echter het vertrouwen in Pixar, dat twee mindere films op rij direct opvallen. ‘Minder’ is trouwens ook relatief: hun dertiende langspeler ‘Brave’ is immers een prima film, en zeker geen teleurstelling die ‘Cars 2’-achtige proporties aanneemt. Als er een probleem is met ‘Brave’ dan is het dat het project geen unieke Pixar-sfeer uitademt. En het er eigenlijk eentje van moederbedrijf Disney zou kunnen zijn. 

‘Brave’ werd onder de werktitel ‘The Bear And The Bow’ bij Pixar ontwikkeld door Brenda Chapman. Een dame die het klappen van de animatiezweep kent: voor Disney werkte ze onder meer mee als coscenariste aan ‘Beauty And The Beast’ en ‘The Lion King’ en voor Dreamworks regisseerde ze mee aan ‘The Prince Of Egypt’. Pixar sprong destijds op de publiciteitskar door te verkondigen dat Chapman de eerste vrouw zou worden die bij Pixar een project mocht dragen, maar dat persbericht kwam er iets te vroeg. Halverwege het productieproces veranderde het project immers van koers: Chapmans visie bleek toch niet overeen te komen met die van de studiobonzen en ze werd vervangen door Mark Andrews, die hiervoor enkel maar de Pixarshort ‘One Man Band’ had geregisseerd. Het is trouwens niet de eerste keer dat ze bij Pixar creatief ingrijpen: bij ‘Ratatouille’ werd de oorspronkelijke regisseur Jan Pinkava vervangen door Brad Bird. Het gerommel achter de schermen is gelukkig nauwelijks zichtbaar: Pixar toont zich nog steeds een meester in het etaleren van geslaagde grappen en personages die entertainen zonder te irriteren. En in het wereldkundig maken van fijne en verbluffende animatie natuurlijk.

Voor ‘Brave’ putte Chapman voluit uit de middeleeuwse mythologie, en meer bepaald uit de clanhistoriek van de Schotse highlands. Prinses Merida (Kelly MacDonald, die de rol overnam van Reese Witherspoon) is de dochter van clanleider Fergus (Billy Connolly) en koningin Elinor (Emma Thompson). Een vrouw aan de haard zal Merida nooit worden: het liefst rijdt ze met haar onafscheidelijke pijl en boog door de Schotse wouden, daarbij meer lef aan de dag leggend dan tal van mannelijke rokkendragers. Traditie is echter traditie: wanneer Merida de huwbare leeftijd heeft bereikt, moet ze haar lot verbinden aan dat van een van de zonen van de clanhoofden en zichzelf degraderen tot vrouw aan de haard. Merida ziet dat echter niet zitten en kiest het hazenpad. Diep in het bos heeft ze een ontmoeting met een heks die zegt haar te kunnen helpen. Merida bestelt prompt een vloek die haar moeder moet beïnvloeden. De vloek werkt, zij het niet op de manier die Merida voor ogen had. Ook in middeleeuwse sprookjes is het aangeraden om voorzichtig te zijn met wat je wenst, zo blijkt.  

De kans dat ‘Brave’ bij veel animatieliefhebbers als een van hun favoriete Pixar-films zal eindigen, is klein. Zoals eerder aangestipt ontbreek hiervoor de ‘wow’-factor, maar ‘Brave’ is gelukkig nog steeds stukken beter dan het gros van de Hollywood-animatiefilms die van de lopende band rollen. Hierbij vallen vooral de rust en overzichtelijkheid op: de decors en achtergronden schitteren als nooit tevoren, en zelfs als het verhaal ietwat van zijn pluimen verliest, blijft alles hoogst genietbaar. Veel is ook te danken aan de steminkleuring: MacDonald is een geloofwaardige heldin en legt in haar stem de kracht waarmee ze eveneens haar vertolking in ‘Boardwalk Empire’ kleurt, Connolly is een leuke Schotse vechtersbaas en Thompson bezit de juiste gratie als koningin. Uiteraard is ook Pixar-habitué John Ratzenberger opnieuw van de partij, zij het ditmaal maar in een korte rol als een schildwacht. Of hoe ‘Brave’ zonder echt vernieuwende toppen te scheren toch alweer finisht als een niet te versmaden filmpje uit de Pixar-stal.

Extra’s (Blu-ray): met de kortfilm ‘La Luna’ bewijst Pixar andermaal dat ze de kunst van betoverende (en ontroerende) animatie nog steeds als geen ander beheersen. Zeker niet onbekeken laten, die parel. Uiteraard is er in het pakket extra’s ook aandacht voor de hoofdfilm, met productie-info, een audiocommentaar, aanvullende scènes en nog een bijkomende korte tekenfilm over de beer die een centrale plaats in ‘Brave’ inneemt. (beelden: © Disney-Pixar)

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray