Zoeken

Madagascar 3: Europe's Most Wanted (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Madagascar 3: Europe's Most Wanted (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon
  • Cast: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Madagascar 3: Europe's Most Wanted (Blu-ray)"

Bezorgde ouders, pedagogen, leraars of babysitters die zich afvragen waarom er steeds meer kinderen met een ADHD-etiket door het leven moeten … het antwoord is simpel: Dreamworks Animation. De spreekwoordelijke uitzondering niet te na gesproken (‘How To Train Your Dragon’ op kop) grossiert deze animatiestudio vooral in lawaaierig kindervertier waarin rustpunten even schaars zijn als een bosmarmot in een maankrater. Uiteraard vinden de meeste coole kids al die computergeanimeerde heisa leuk en grappig, wat dan weer het mondiale succes van dit ‘all-American’ vertier verklaart.

Uiteraard gaan we Dreamworks Animation niet afschieten als baggerleverancier. Vanuit technisch oogpunt levert de studio immers puik werk af, en de animatiemagie dwingt hoe dan ook respect af. Op het vlak van verhaaluitwerking tappen ze echter te vaak uit hetzelfde vat. En dan nog wel een waarin andere animatiestudio’s eveneens met graagte hun spiekprojecten in onderdompelen. Meteen de reden waarom we niet gauw een eind zien komen aan de ADHD-animatiecultuur. Zeker niet nu zelfs Pixar er niet volledig ongevoelig voor blijkt. Maar we gaan het niet opnieuw over ‘Cars 2’ hebben.

Wel over de ‘Madagascar’-franchise. Een van de meest succesvolle melkkoeien uit de Dreamworks-stal, en tegelijkertijd ook een van de kwalitatiefst flauwste. Het origineel uit 2005 was nog enigszins te pruimen. Daarin ontsnappen leeuw Alex (Ben Stiller), zebra Marty (Chris Rock), giraf Melman (David Schwimmer) en nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith) uit de zoo in Central Park om koers te zetten naar de vrije natuur in Afrika. Een bestemming die ze niet bereiken, daar ze op Madagascar verzeilen. In de compleet mislukte sequel uit 2008 komt het viertal toch in Afrika aan, en in dit tweede vervolg maken de scenaristen de omgekeerde beweging: leeuw Alex krijgt heimwee naar zijn dagen in de zoo en wil terug naar New York.

Alex en de rest van de bende (die hem uiteraard vergezelt) rekenen daarbij op de hulp van de pinguïns die hen al twee films gezelschap houden, maar die hebben een eigen agenda: samen met de apen en de lemuren een casino in Monte Carlo overvallen. De vier protagonisten reizen de pinguïns achterna en komen in de bling bling-stad in contact met de dieren van een circustrein die (via een tournee langs Rome en Londen) ook op weg zijn naar New York. Alex, Marty, Melman en Gloria besluiten met de trein mee te reizen en het circus te vergezellen. Onderweg maken ze nieuwe vrienden en moeten ze uit de klauwen zien te blijven van een Franse agente/jaagster die Alex’ kop aan haar trofeemuur wil hangen.

De combinatie van overkookte slapstick en flets opgewarmde levenslessen leidt naar een voorspelbaar eindproduct. Dat gelukkig toch beter te pruimen is dan het desastreuze ‘Back 2 Africa’ van vier jaar terug. Dat komt grotendeels omdat een paar nieuwe karakters overeind blijven, geruggensteund door het enthousiasme van de acteurs die ze inspreken. En dan hebben we het in hoofdzaak over Bryan Cranston als tijger Vitaly en Jessica Chastain als jaguar Gia. Het karakter van de op Alex jagende gendarme DuBois (Frances McDormand) gaat dan weer aan overkill ten onder. Aangezien ‘Madagascar 3’ nog voor zijn carrière op dvd en Blu-ray wereldwijd al ruim zevenhonderd miljoen dollar opbracht, is de kans op een vierde ‘Madagascar’-film op zijn zachtst gezegd vrij groot. Al werken ze bij Dreamworks in eerste instantie aan een spin-off rond de waarlijk vervelende pinguïnkarakters. ‘The Penguins Of Madagascar’ zou in het voorjaar van 2015 in première moeten gaan. Nog niet voor direct dus, maar misschien toch nu al die voorraad rilatine bestellen?

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray