Zoeken

Premium Rush

  • Cinevision.be/nl quoteert Premium Rush met een 3/5
  • Regisseur: David Koepp
  • Cast: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 28-11-2012
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "Premium Rush"

Joseph Gordon-Levitt is duidelijk in de stemming voor een spelletje ‘ren je rot’. Niet alleen is hij nog steeds te zien in Rian Johnsons fenomenale sf-thriller ‘Looper’, in deze ‘Premium Rush’ is het ook al rennen, vliegen, vallen, opstaan en dan weer doorgaan wat de klok slaat. En dat allemaal op de fiets. Adrenalinejunkies hebben dus geen reden om dit filmpje links te laten liggen, al verhoudt ‘Premium Rush’ zich tot ‘Looper’ als een fastfoodsnack tot een vijfgangenmenu.

‘Premium Rush’ is het geesteskind van David Koepp. Een man die vooral als scenarist hoge ogen gooit: hij werkte onder andere samen met Steven Spielberg en Brian De Palma en schreef mee aan heel wat blockbusters. Staan onder andere op zijn cv: ‘Jurassic Park’, ‘Carlito’s Way’, ‘Mission: Impossible’, ‘Panic Room’, ‘Spider-Man’, ‘War Of The Worlds’ en ‘Angels & Demons’. Toch is hij ook op de regiestoel niet aan zijn proefstuk toe: hij debuteerde in 1996 met de obscure en inmiddels vergeten thriller ‘The Trigger Effect’ en toonde zich voorts een begenadigd B-filmer met de horrorprent ‘Stir Of Echoes’ en de Stephen King-verfilming ‘Secret Window’. ‘Premium Rush’ is in essentie eveneens een B-film, maar wel een die met de glamour en glitter van een A-product is gemaakt.

De drukke straten van New York vormen het werkterrein én strijdtoneel van fietskoeriers. Terwijl de wegen dichtslibben met foeterende en toeterende forensen, snijden zij als een mes door verse boter op hun bikes, over hun af te leveren pakket wakend als een moederkloek over haar kuikens. Wilee (de link met de ‘Road Runner’-cartoons is niet toevallig gekozen) is zo’n steevast risico’s nemende fietskoerier: geen obstakel is hem te hoog of te breed, en hij doet niets liever dan door het verkeer suizen. Zijn ex-vriendin Vanessa is ook koerier en papt nu aan met collega Manny (Wolé Parks): geen wonder dat de twee tijdens de werkuren af en toe een wedstrijdje organiseren om hun mannelijkheid te bewijzen.

Op een dag krijgt Wilee de opdracht om een envelop op te pikken aan de plaatselijke universiteit en die af te leveren op een adres in Chinatown. Het lijkt een opdracht als een ander, maar dat is voordat de corrupte NYPD-agent Bobby Monday (Michael Shannon) zijn pad kruist. Die heeft immers zo zijn eigen redenen om de envelop in zijn bezit te krijgen en hij vraagt heel vriendelijk of Wilee de envelop aan hem kan geven. Een goede koerier wijkt echter niet af van zijn opdracht en Wilee zet koers naar Chinatown, op de hielen gezeten door een schuimbekkende Bobby. Wat volgt is een soort ‘French Connection’ met fietsen.

Veel heeft het scenario van ‘Premium Rush’ niet om het lijf. Koepp zoekt zelfs zijn toenadering tot flashbacks en geforceerde subplots om zijn negentig minuten speeltijd vol te krijgen. Gelukkig weet Koepp zelf dat zijn film alles behalve serieus te nemen is, zodat zelfs de plotgaten niet doorwegen in het eindverdict. Dat komt dan weer door het hoge tempo en de uitstekend in beeld gebrachte achtervolgingsscènes. Die zijn spannend genoeg om er mee in op te gaan, en tegelijkertijd zelfrelativerend genoeg om het allemaal als een geflipte hommage te zien aan de genre-excessen. Zonder gevaar waren de opnames in elk geval niet: zo knalde Gordon-Levitt tijdens de opnames tegen een taxi en hield hij daar maar liefst 31 hechtingen aan over. Een mens moet er wat voor over hebben om carrière te maken in Hollywood.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray