Zoeken

Deck The Halls

  • Cinevision.be/nl quoteert Deck The Halls met een 1/5
  • Regisseur: John Whitesell
  • Cast: Matthew Broderick, Danny De Vito, Kristin Davis
  • Genre: Komedie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum: 06-12-2006
  • DVD: 05-12-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Deck The Halls"

Er is een tijd geweest dat zowel Danny De Vito als Matthew Broderick top of the bill waren. Hun naam stond meteen garant voor ettelijke miljoenen dollars en - wat uiteindelijk veel belangrijker is - hun films waren tien tegen één entertainende terzijdes. Bij ‘Deck The Halls’, waarin beide ex-supersterren elkaar het leven zuur maken als twee buurmannen die ruziën over uitzinnige kerstverlichting, kwamen we echter buiten met een bloedend filmhart. De premisse is niet om over naar huis te schrijven en de uitwerking ervan tart alle verbeelding. Geen enkele grap werkt en je hebt erg snel door waar de makers hun klemtonen leggen en een voorgeprogrammeerde lachsalvo proberen op te wekken.

Dit heeft als resultaat dat deze nieuwste kerstkomedie van John Whitesell, die eerder dit jaar een aanval pleegde op onze goede smaak met het afzichtelijke ‘Big Momma’s House 2’, ondanks z’n anderhalf uur durende speeltijd een bijzonder lange zit dreigt te worden. Al na een kwartier weet je hoe het verhaaltje zal aflopen en steeds weer hoop je dat de makers een andere richting zullen uitgaan. Als je bij je zoveelste voorspelling nog steeds juist zit, heb je het wel door: dit is zoutloze, oervoorspelbare en vooral überclichématige geldverspilling. We hoeven er waarschijnlijk niet aan toe te voegen dat deze enerverende prent afsluit met een heuse lading sentimentaliteit en een climax kent, waarin iedereen met uitgeklapte gsm - we zijn tenslotte 2006 en leven in een ‘elektronische gadgets’-maatschappij - luidkeels één of andere kerstsong ten berde brengt. Misschien bestaat er wel een ander woord voor deze laatste scène, en mogelijk voor de hele film: gênant. Of hoe zou jij Matthew Broderick in nauwsluitend oranje skipak noemen? Of Danny De Vito die elke avond op internet controleert of zijn huis nog niet vanuit de ruimte zichtbaar is? Dit zijn maar enkele van de zovele voorbeelden, die we uit ‘Deck The Halls’ zouden kunnen opsommen.

We geven het toe, het is natuurlijk wel de tijd van het jaar voor een kerstkomedie in de zalen te droppen, maar we willen toch met aandrang vragen om het bioscooppubliek niet te veel te onderschatten. Eer wij aan ‘Deck The Halls’ enig plezier willen beleven, moeten we toch al helemaal beneveld zijn door een overdosis glühwein. Bij nader inzien: je kan immers gewoon een feestelijke drankorgie bij je thuis organiseren. Je bent misschien iets meer geld kwijt, maar de kater erna is dezelfde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray