Zoeken

The Hunter

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hunter met een 3/5
  • Regisseur: Daniel Nettheim
  • Cast: Willem Dafoe, Frances O'Connor, Sam Neill
  • Genre: Thriller
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-12-2012
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Hunter"

De mens vs. de natuur: het blijft een intrigerende thematiek, ook in de zevende kunst. Nieuwste bewijsstuk is ‘The Hunter’, al jaagt de jager van dienst niet zozeer om te overleven, maar eerder voor het geld en uit wetenschappelijke overwegingen. Tenminste, voor wie het scenario leest zonder zich te verdiepen in wat zich tussen de scènes/regels afspeelt. Wie verder graaft, zal zich terecht afvragen wat het hoofdpersonage echt drijft. Zo is niets geweten over zijn achtergrond, wat hem een beetje doet denken aan een naamloos cowboy-enigma in een (spaghetti)western.

Jager van dienst is Martin David (Willem Dafoe). Die laat zich als een huurling door de Red Leaf-universiteit engageren om diep in de Tasmaanse outback op zoek te gaan naar een Tasmaanse tijger. Bedoeling is dat hij het dier neerschiet en de organen en bloedstalen recupereert. Probleem is dat de Tasmaanse tijger een welhaast mythisch dier is: volgens de een is het al uitgestorven, volgens de ander is er maar een exemplaar meer over. Wat trouwens geen fictie is, maar wel degelijk een feit. De Tasmaanse tijger zou uitgestorven zijn door onverantwoord jagen, maar ook ziektes kunnen een rol hebben gespeeld in het verdwijnen van het dier. Martin vindt onderdak bij het gezin Armstrong. De twee kinderen zijn daar grotendeels op zichzelf aangewezen nadat hun vader is verdwenen, en hun moeder Lucy (Frances O’Connor) geveld ligt door een overdosis slaappillen. En dat in een huis zonder elektriciteit of stromend water.

Martin wordt benaderd door de lokale gids Jack Mindy (Sam Neill). Die brengt hem naar het Tasmaanse achterland, de natuurlijke biotoop van de Tasmaanse tijger. In het plaatselijke dorp komt Martin in contact met de lokale bewoners die leven van de houtkap, en die deinzen er niet voor terug om de milieuactivisten die tegen de verwoesting van de wouden/hun broodwinning zijn te intimideren. Martin ontdekt dat Lucys echtgenoot Jarrah ook een groene jongen was, en begint te onderzoeken in welke omstandigheden Jarrah verdween. Kwam hij om door de natuurkrachten, werd hij vermoord door de dorpelingen of leeft hij nog? En welke rol spelen de universiteit en Mindy eigenlijk in het verhaal? Veel vragen dus, waarvan er veel – maar niet allemaal – een antwoord krijgen.

‘The Hunter’ is een intrigerende psychologische thriller met meer dan een troef in de mouw. De eerste zijn de vergezichten op het ruwe Tasmaanse landschap, waar de film werd opgenomen. De tweede is de vertolking van Willem Dafoe, die zich karakteracteurgewijs op de rol gooit en als voorbereiding zelf een overlevingscursus volgde om zich zo goed mogelijk in zijn rol te kunnen inleven. Het derde is het scenario: zoals eerder aangehaald wordt nooit duidelijk waarom David naar de Tasmaanse tijger trekt. Enkel voor het geld, of heeft hij een meer persoonlijke reden? Uiteraard ontdooit hij als hij in contact komt met het geplaagde gezin Armstrong, wat zijn missie aanzienlijk bemoeilijkt. Zeker als hij zich hoe langer hoe meer begint af te vragen of hij wel in het goede kamp zit.

Helemaal zonder inzinkingen is de verhaalafwerking niet. De kwartslag richting sentimentaliteit werkt niet altijd, en het scenario gaat vaak iets te lichtzinnig om met belangrijke plotpunten. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat wat ontegensprekelijke een goede film is nooit echt groots wordt. Al neemt dat niet weg dat de Australische televisieregisseur Daniel Nettheim een goede beurt maakt met ‘The Hunter’. Het bronmateriaal is de gelijknamige roman van Julia Leigh, en die debuteerde vorig jaar zelf in Cannes als regisseuse met het controversiële erotisch drama ‘Sleeping Beauty’. En op de tonen van deze ‘kleine wereld’-uitsmijter gaat deze artikeldeur dicht: zacht, en zonder piepende scharnieren uit respect voor de laatste Tasmaanse tijger. Zij het nog met een speciale vermelding voor Springsteens ‘I’m On Fire’. Kijken naar de film is weten waarom.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray