Zoeken

Quiz Me Quick

  • Cinevision.be/nl quoteert Quiz Me Quick met een 4/5
  • Regisseur: Jan Matthys
  • Cast: Dirk Van Dijck, Jos Verbist, Tom Audenaert, Wietse Tanghe
  • Genre: Komedie
  • Duur: 450 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-12-2012
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Quiz Me Quick"

Of ‘Quiz Me Quick’ de tand des tijds gaat doorstaan – en even onlosmakelijk verankerd gaat raken in het Vlaamse bewustzijn als pakweg ‘De Collega’s’, ‘In De Gloria’ of ‘Het Eiland’ – valt voorlopig nog af te wachten. Vast staat dat deze door Bart De Pauw geschreven dramedy het tv-programma is dat in het najaar van 2012 het meest positief over de tongen is gegaan. De serie zien is weten waarom.

Met ‘Quiz Me Quick’ schiet De Pauw tv-fictiegewijs recht in de roos. Waren ‘Het Geslacht De Pauw’ en het samen met De Neveneffecten ontwikkelde ‘Willy’s En Marjetten’ net iets die tikkel te alternatief of eigengereid om door Jan en alleman te worden omarmd, dit epistel over de lotgevallen van een vijftal quizzers heeft wel degelijk voor elk wat wils in petto. Met op de voorgrond bewust uitvergrote karikaturale humor die iedereen snapt, fijnzinnige woordgrapjes die de iets meer bij de pinken zijnde kijker kan bekoren en unaniem geslaagde vertolkingen als kwalitatief bindmiddel. Wat extra fijn is: De Pauw en regisseur Jan Matthys hebben geen water bij de wijn moeten doen om zo breed te kunnen scoren, maar laten de volkse en meer intelligente humor volkomen naturel in elkaar overvloeien. Meteen ook het handelsmerk van de in de eerste paragraaf opgesomde reeksen, trouwens.

Centrale figuur in ‘Quiz Me Quick’ is Nick (Wietse Tanghe). De job van zijn leven heeft hij nog niet gevonden (hij komt aan de kost als koerier bij een afhaalchinees), dit in tegenstelling tot de liefde van zijn leven: de kapster Cynthia (Liesa Naert). Wanneer hij op een avond een bestelling brengt naar een café waar net een quiz aan de gang is, blijft de weetjesgierige Nick plakken en vormt hij à l’improviste een team met vijf andere ‘quizzers’. Fotograaf Jos (Tom Audenaert) die in het café was om een foto te nemen voor een regionaal blad blijkt alles over sport te weten, eenzaat Lennon (Pieter Piron) is een film- en muziekcrack, ‘leraar’ Armand is een expert in Griekse en Romeinse geschiedenis en belastingcontroleur Roger (Dirk van Dijck) is van vele markten thuis. Na hun eerste gezamenlijk quizavontuur heeft Nick de microbe te pakken en hij zoekt zijn ploegmaats stelselmatig opnieuw op om samen te quizzen. Met als ultieme doel: deelnemen aan de superprestige, een competitie die de beste quizzers van Vlaanderen verenigt.

De quizcompetitie is ontegensprekelijk de rode draad in de serie, maar is niet de enige reden waarom ‘Quiz Me Quick’ scoort. In deze zowel plot- als karaktergedreven serie, is er ruimte voor een heleboel nevenpersonages die de afleveringen op hun eigen manier mogen inkleuren. Vooral Tine Embrechts acteert zich in de kijker met haar in Oost-Vlaams dialect foeterende huisvrouw (ze is de echtgenote van fotograaf Jos) die door een ontmoeting met Cynthia haar leven een andere richting ziet inslaan. In een andere nevenplot leren we dan weer waarom de vroegere topquizzer Roger zich terugtrok uit het circuit. Een link die zowaar een onverwachte flashback naar de jaren tachtig en de CCC met zich meebrengt.

Twee plotlijnen die alles behalve de volledige lading dekken, maar het heeft weinig zin om alle personages en ontwikkelingen in de recensiemix te gooien. Kwestie van het kijkplezier niet te vergallen. En niet teveel verrassingen prijs te geven: het bedrieglijk eenvoudige ‘Quiz Me Quick’ is immers inventiever dan je op het eerste zicht zou denken. Naast de gulle en meer subtiele lach laat De Pauw ruimte voor een gezonde brok tristesse die er voor zorgt dat de vijf centrale personages steeds mensen van vlees en bloed blijven. Hier en daar kon het weliswaar wat beknopter en lang niet alle grappen zijn even goed, maar dat stoort niet of nauwelijks. ‘Quiz Me Quick’ is een heerlijke serie van eigen bodem die schijnbaar zonder kapsones humor en kleinmenselijke tragiek verenigt. Misschien toch al het etiket (instant)klassieker opkleven, dan?

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray