Zoeken

The Hobbit: An Unexpected Journey (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hobbit: An Unexpected Journey (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Peter Jackson
  • Cast: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage
  • Genre: Actie
  • Duur: 170 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-04-2013
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Hobbit: An Unexpected Journey (Blu-ray)"

Hollywood blijft het moeilijk hebben om grote kassuccessen in vrede te laten rusten. Kijk maar naar de ‘Star Wars’-franchise die door de Disney-studio’s wordt verdergezet nu ze de rechten van George Lucas hebben gekocht voor een paar luttele miljarden dollars. Toen Peter Jackson na zijn Oscartriomf voor ‘Lord Of The Rings: The Return Of The King’ liet horen dat hij ook J.R.R. Tolkiens’ ‘The Hobbit’ (voor het eerst verschenen in 1937) wou verfilmen keek daar niemand echt van op. Als je net een trilogie hebt afgeleverd die wereldwijd zowel door het publiek als door de pers wordt gesmaakt, dan is het immers moeilijk om de prequelroman onaangeroerd te laten.

Toch verliep er heel wat tijd tussen de droom en de daad: Jackson kon niet onmiddellijk beginnen met de verfilming van ‘The Hobbit’. De rechten zaten verspreid over verschillende studio’s, niet iedereen was vrij op het juiste moment en de pre-productiefase duurde zolang dat Guillermo Del Toro – die door Jackson was aangesteld om het project te regisseren – er de brui aangaf. Waarop Jackson de regie overnam en we te horen kregen dat de verfilming van het boek eveneens drie films zou omhelzen. Zelfs al telt het boek hoop en al maar driehonderd pagina’s: een serieus verschil met het meer dan duizend pagina’s omvattende ‘Lord Of The Rings’. Helemaal verrassend was dat nieuws bij nader inzien niet: het is nu eenmaal bon ton om populaire boeken in meerdere ‘afleveringen’ te gieten (zie de ‘Harry Potter’ en ‘Twilight’-franchises). Voordeel is dat Tolkien-fans terug drie keer een ritje richting zevende hemel krijgen, nadeel is dat drie keer drie uur natuurlijk wel een (heel) lange zit is.

Jackson gaf het eerste ‘The Hobbit’-avontuur de bijtitel ‘An Unexpected Journey’ mee en behandelt grosso modo de eerste zes hoofstukken van het boek. Hoofdpersonage is ditmaal niet Frodo, maar (een jonge) Bilbo (Martin Freeman) die uitgenodigd wordt door grijze Gandalf (Ian McKellen is opnieuw van de partij) voor een groot avontuur. Samen met dertien dwergen moet Bilbo naar het koninkrijk Erebor om het te bevrijden van de draak Smaug. Erebor behoorde ooit toe aan de elfen, en volgens de aanwijzingen avant la Nostrodamus-lettre is de tijd gekomen om Smaug te verjagen. Bilbo mag/moet mee omdat hij met zijn zachte voeten ongemerkt voorbij Smaug kan passeren. De weg naar Erebor is echter lang en gevaarlijk. Onderweg maken trollen en orks hun opwachting en Bilbo heeft er snel spijt van dat hij heeft ingestemd met de odyssee.

‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ kon met een speelduur van net geen drie uur gerust wat korter. Toch weegt de (extreme) lengte niet echt door. Zo groot is het talent en het verhalend karakter van Jackson dat hij het allemaal boeiend weet te houden. Het verhaal krijgt tijd en ruimte om zich te ontwikkelen en er is ruimschoots gelegenheid om het aroma van Tolkiens tot leven gewekte fantasiewereld (nogmaals) op te snuiven. De nieuwigheid is er weliswaar wat af: wie na de drie ‘Lord Of The Rings’-films zijn portie mythische monsters en helden heeft gehad zal hier maar weinig nieuws ontdekken, ook niet in de scenariostructuur. Goed nieuws voor de fans (en voor liefhebbers van performance capture tout court) is de uitgebreide cameo van Andy Serkis als Gollum die ei zo na de volledige film steelt.

Niet iedereen maakt echter een succesvolle terugkeer: Gollum en Gandalf moesten nu eenmaal (ze komen ook in het boek voor), de andere links en knipogen naar de vorige trilogie zijn minder geslaagd. En konden zelfs rustig korter of volledig geschrapt. De raamvertelling met Frodo (Elijah Wood) en de oudere Bilbo (Ian Holm) voegt niets toe, en de praatronde met Gandalf, Galadriel (Cate Blanchett) en Saruman (Christopher Lee) zorgt voor een nutteloos intermezzo. Er valt dus zeker genoeg aan te merken op de eerste ‘The Hobbit’, maar wie zijn cynisme achterwege laat (de reden van het bestaan van ‘The Hobbit’ is naast artistiek uiteraard evenzeer commercieel) en open staat voor een bij tijd en wijlen verbluffend mooi gemaakte brok fantasy, zal deze zit van drie uur zeker weten te appreciëren. En waarschijnlijk al uitkijken naar de sequel ‘The Desolation Of Smaug’ die in december 2013 zijn opwachting maakt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray