Zoeken

Red Faction: Origins (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Faction: Origins (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Nankin
  • Cast: Brian J. Smith, Robert Patrick, Kate Vernon
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Red Faction: Origins (Blu-ray)"

Aangezien onze videospelaffiniteit ophoudt bij het vintage Donkey Kong-spelletje op het jarentachtigzakcomputerformaat (dubbele punten vanaf score driehonderd als je tot dan een foutloos parcours had afgelegd, kids), zijn we waarschijnlijk niet echt goed geplaatst om de eventuele merites van het spel ‘Red Faction’ uit de doeken te doen. Duiding kan dan weer wel. ‘Red Faction’ is een zogenaamde ‘first person shooter’ van Voliton/THQ die in 2001 op de markt kwam voor Playstation 2, Mac en Windows. En die populair genoeg bleek om twaalf jaar later een handvol opvolgers te hebben gescoord, waarvan de meest recente (“Red Faction: Armageddon”) in 2011 werd uitgebracht. En waarvan er nu ook een tv-verfilming is gemaakt.

Dat ‘Red Faction’ de mosterd haalde bij ‘Total Recall’ valt welhaast niet te loochenen. Het verhaal speelt zich integraal af op Mars tegen de achtergrond van aardse mijnkolonies op de rode planeet. Centraal staat de strijd tussen de aardse overheersers (EDF – het Earth Defense Force) en het Red Faction-rebellenleger, dat wil vermijden dat de aardse conglomeraties de planeet indelen naar hun goeddunken, onder meer door het uitbuiten van de mijnkolonisten. Leider van de Red Faction is Alec Mason (Robert Patrick), die samen met de militaire groepering van de Marauders het EDF kon verslaan. Wat niet wl zeggen dat alles vanaf toen peis en vree of koek en ei was. De territoriale verdeling op Mars bleef een heikele zaak, en toen Mason huwde met Marauder Samanya werd ze verstoten door haar clanleden. Vijftien jaar na de overwinning van de Red Faction werd Samanya vermoord en dochter Lyra ontvoerd, terwijl Alecs zoon Jake op het nippertje aan de aanslag kon ontsnappen.

Een origineverhaal dat in de eerste minuten uit de doeken wordt gedaan. Kwestie van direct te kunnen overschakelen naar het eigenlijke verhaal dat zo’n tien jaar na de dood van Samanya begint. Alec Mason is na de ramp die zijn gezin trof veranderd in een bittere eenzaat die slechts een schim is van de rebellenleider die hij ooit was. Zoon Jake (Brian J. Smith) doet het beter en groeide tot een Red Faction-luitenant. Tijdens een missie om de technologie van een gecrasht ruimteschip te recupereren, botst Jakes eenheid op een groep Marauders, waarvan Jake vermoedt dat ze destijds verantwoordelijk waren voor de dood van zijn moeder. Tijdens de strijd groeit het vermoeden dat een van de Marauders eigenlijk zijn nog in leven zijnde zus Lyra is. Uiteraard wil niemand hem geloven, waarop hij samen met technologiefreak Tess (Danielle Nicolet) terug naar het gebied van de Marauders trekt om de waarheid te achterhalen.

De ‘origins’ in de titel staat er niet toevallig. Deze voor het sciencefictionkanaal SyFy gedraaide prent doet immers dienst als pilootaflevering voor een serie waarvan momenteel nog niet is beslist of die er daadwerkelijk komt. Als het licht op groen springt, mogen sf-fans zich opmaken voor een serie die het midden houdt tussen ‘Battlestar Galactica’ en ‘Firefly’. Geen gebrek aan conflictmateriaal alvast, daar deze negentig minuten uitpuilen van personages en revelaties die nog verder kunnen worden uitgewerkt.

Bij de cast valt vooral de souplesse op van Robert Patrick die perfect gecast is als rebellenveteraan. Kate Vernon gaat met haar rol van Marauderleidster Omaya verder op het elan van haar vertolking in de reboot van ‘Battlestar Galactica’. Brian J. Smith is een beetje flets als de protagonist, terwijl Danielle Nicolet (‘The Starter Wife’) nagenoeg al haar scènes steelt als de niet op haar mondje gevallen sidekick. Gezien het karige productiebudget werd ‘Red Faction: Origins’ integraal opgenomen op soundstages en locaties in Bulgarije, wat eens te meer bevestigt dat Centraal-Europese landen alsmaar (financieel) aantrekkelijker worden voor Hollywoodcrews. Het lage budget kan evenwel niet verdoezelen dat sommige effectenscènes nogal doorzichtig getrukeerd overkomen. Fans van sf-televisieseries zullen deze aftrapepisode waarschijnlijk graag een kans geven, al heeft het als stand alone-episode voor een reeks die er misschien wel of niet zal komen toch te weinig vlees aan de botten om echt te bekoren. Wie er echt wil voor gaan, haalt met andere woorden best de mantel der liefde of het voordeel van de twijfel boven.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray