Zoeken

Chernobyl Diaries (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Chernobyl Diaries (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Bradley Parker
  • Cast: Jesse McCartney, Devin Kelley, Jonathan Sadowski
  • Genre: Thriller
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-11-2012
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Chernobyl Diaries (Blu-ray)"

Van Oren Peli, de maker van ‘Paranormal Activity’ vermeldt een sticker op de hoes van de zoveelste horrorprent waarin een stel jongeren zich in de voormalige band van Mark Knopfler bevindt. De stickerinhoud klopt, maar toch is het geen gebruikelijk Oren Peli-project daar de regisseur van de eerste ‘PA’ (en producer van de volledige reeks) deze keer niet voor het ‘found footage’-gegeven gaat. Wat gezien de setting en het gegeven van een rondreis in Europa zeker mogelijk was.

Reizigers van dienst zijn Chris, zijn vriendin Natalie en hun gezamenlijke kennis Amanda. Een van hun stops tijdens hun eurotrip is Rusland, daar Chris’ oudere broer Paul in Kiev woont, en ze samen met hem een trip naar Moskou plannen. Chris heeft echter een ander idee: hij stelt een bezoek voor aan Pripyat, een compleet uitgestorven stad vlak bij de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een allesvernietigende kernramp plaatsvond. Niet iedereen is dat idee genegen, maar uiteindelijk gaan de drie toch overstag voor een rondje ‘extreem toerisme’. Het gezelschap wordt uitgebreid met de backpackers Zoe en Michael, en onder de deskundige leiding van gids en ex-militair Yuri gaan de avonturiers op weg.

Alhoewel deskundig… ‘Chernobyl Diaries’ is een horrorthriller, dus moet er wel wat fout lopen. Na het nemen van de obligate foto’s en een ontmoeting met loslopend wild begint de miserie: Yuri’s auto wil niet starten, en overnachten in Pripyat lijkt de enige optie. Geen verstandige optie, daar het gebied nog steeds niet volledig stralingsvrij is. Wanneer Yuri tijdens de zoektocht naar hulp om het leven komt en Chris zwaargewond raakt, is al snel duidelijk dat de gestrande reizigers niet alleen zijn in het spookdorp. En dat ze hun huid duur zullen moeten verkopen indien ze heelhuids terug willen naar de bewoonde (en stralingsvrije) wereld.

Qua uitgangspunt verschilt dit filmpje niet zoveel van eender welke overlevingshorror. Of de vijand nu bestaat uit zombies, geschifte rednecks, kannibalen of mutanten… de spelregels blijven hetzelfde, de valkuilen vaak ook. Peli en regisseur Bradley Parker (een visuele effecten-man die hier zijn regiedebuut maakt) scoren echter een extra punt door alles te situeren op de site van Tsjernobyl. Helemaal vernieuwend is dat natuurlijk niet (de mutanten in ‘The Hill Have Eyes’ waren ook het slachtoffer van een nucleaire fall-out), maar het zorgt toch voor een extra laagje lef. Zeker omdat er echte beelden van de site de revue passeren. Die bestaan zowel uit stock footage als uit een paar nieuwe opnames. Het gros van de film werd opgenomen in Servië en Hongarije. Niet iedereen was trouwens opgezet met het gebruiken van een echte ramp voor entertainment, en Peli kreeg links en rechts het etiket van lijkenpikker opgespeld.

Feit is dat de setting van de verlaten kerncentrale zich uitstekend leent voor een horrorpremise. Een beetje jammer dan ook dat ‘Chernobyl Diaries’ niet verder komt dan het verbinden van voorspelbare plotpunten. De leden van het groepje raken van elkaar gescheiden, bijna elke weg die ze inslaan loopt dood, karakterieel verschillen ze in weinig van de pionnen in andere gelijkaardige films (slecht nieuws voor wie zijn personages graag wat beter doorbakken heeft) en na het zoveelste vaak suggestieve boe-moment begin je te hopen dat Peli en Parker zich opmaken voor een explosieve climax. Wat helaas niet gebeurt: het einde is zelfs vrij inspiratieloos te noemen. Alsof de productie plots zonder centen of inspiratie viel en er dan maar op een makkelijke manier de stop uittrok. ‘Chernobyl Diaries’ heeft dus zeker zijn momenten (de beer!), maar draait zichzelf door een overdaad aan clichés de nek om. Twee sterren op de geigerschaal met andere woorden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray