Zoeken

The Killing, seizoen 3

  • Cinevision.be/nl quoteert The Killing, seizoen 3 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Kristoffer Nyholm
  • Cast: Sofie Gråbøl, Mikael Birkkjaer, Nikolaj Lie Kaas
  • Genre: Thriller
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-12-2012
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Killing, seizoen 3"

Wie zich graag voor de buis nestelt voor een Scandinavische krimi, weet uiteraard wie te danken. Enerzijds Stieg Larsson die zo vriendelijk was om vlak voor zijn dood zijn ‘Millennium’-trilogie naar alle uithoeken van de wereld te sturen en zo de poort wagenwijd open zette voor de vele andere schatten uit de Scandinavische schatkamer. En anderzijds het Deense televisiestation DR1 dat in 2007 het genre een serieuze boost gaf met ‘Forbrydelsen’ ofte ‘The Killing’ een twintig afleveringen tellende chiller waarin het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw centraal stond. En waarin elke aflevering synoniem stond voor een dag. En waarin elke dag in het onderzoek een nieuwe gruwelijke of nagelbijtende twist voortbracht. Een recept dat stante pede goed bleek voor wereldwijd succes (en een Amerikaanse remake). In 2009 volgde het onvermijdelijke ‘The Killing 2’ en eind vorig jaar ging het derde (en laatste) seizoen op antenne. Wie niet wil wachten op de tv-uitzending bij ons, hoeft dat niet te doen, daar Lumière nu al het integrale derde seizoen op dvd heeft uitgebracht.

Of ‘The Killing’ beter is dan ‘The Bridge’, ‘Borgen’, ‘Those Who Kill’, ‘Wallander’ of een van de vele andere Scandinavische misdaadreeksen die het scherm overspoelen is een vraag waar liefhebbers van het genre waarschijnlijk met graagte een boompje over opzetten. Zo’n beetje zoals het in de jaren tachtig bon ton was onder liefhebbers van Duitse krimi’s om onder elkaar uit te maken of het nu wel ‘Derrick’, ‘Der Alte’ of ‘Tatort’ was die het meest waar voor het geld bood. Feit is alvast dat er maar weinigen zijn die hun meug niet zullen vinden bij ‘The Killing’. Of het nu al dan niet de beste Scandinavische policier is, doet eigenlijk niets ter zake. Vast staat dat de serie ijzersterk entertainment biedt, en dat de derde reeks niet moet onderdoen voor de vorige twee.

Een doorslagje van de twee vorige reeksen is ‘The Killing 3’ alvast niet geworden. Na de uppercut van het eerste seizoen was het tweede weliswaar wat minder overdonderend (het telde ook maar tien afleveringen in plaats van twintig), toch stond die tweede worp nog steeds garant voor superieure tv. Met als enterhaak politiek gekonkelfoes: de moord op een advocate nam inspecteur Lund mee op een tocht waarin politiek, religie en geheime agenda’s samenvloeiden in een zaak die zich uiteindelijk vastpinde in de Deense aanwezigheid in Afghanistan na Bush’ oorlogsroep na elf september 2001. Seizoen drie schuwt opnieuw de actualiteit niet, en spitst zich ditmaal toe op de financiële lacunes die mee aan de start staan van de wereldwijde crisis waar de wereld anno 2013 nog steeds onder zucht en kraakt.

Sarah Lund (een alweer enigmatische Sofie Gråbøl) raakt verstrikt in het kluwen van de financiële wereld na een ogenschijnlijk losstaande moord op een zeeman. Tijdens het onderzoek komt ze in contact met haar vroeger lief Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas, de moordenaar uit ‘Angels & Demons’), die nu voor een speciale onderzoekseenheid werkt. Wanneer er nog meer doden vallen, ontdekken Sofie en Matthias dat er meer aan de hand is. Zo lijkt de ontvoering van Emilie, het dochtertje van de rijke reder Robert Zeuthen, een rechtstreeks gevolg van Zeuthens connecties met de eerste minister van Denemarken. Connecties die diep en ver blijken te gaan.

Wie heeft wat gedaan en wie heeft wat op zijn kerfstok (ook een zelfmoord van een tienermeisje blijkt niet wat het op het eerste zicht is): meer dan zomaar een whodunit dus, dit derde seizoen van ‘The Killing’. Twists en revelaties maken opnieuw tien afleveringen lang het mooie weer voor wat een alweer strak gedoseerd en vrij donker moordmysterie blijkt te zijn. Meer van hetzelfde dus, ja, maar toch is dit geen kopie. Qua toon en uitwerking leunt het trouwens allemaal dichter aan bij de eerste dan bij de tweede reeks. Terug naar de bron voor een afscheid in schoonheid met andere woorden. Een betere zwanenzang hadden de fans van Sophie Lund zich nauwelijks kunnen wensen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray